ΥΠΕΞ Σκοπίων: Η ΕΕ να τηρήσει τη δέσμευση για το ονοματολογικό

Την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημέρωσε το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, σχετικά με την ενταξιακή προοπτική της χώρας του και τις πρόσφατες εξελίξεις, περιλαμβανομένης της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την Ελλάδα.

Ο Νικολάι Ντιμιτρόφ περιέγραψε το περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών και αναφέρθηκε στις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα του σε σχέση με τη νομική και τεχνική προετοιμασία για ένταξη.

Έστειλε το

μήνυμα ότι τα Σκόπια δεν πρέπει να περιμένουν άλλο στον προθάλαμο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξηγώντας ότι η καθυστέρηση που συντελείται από το 2009 και την πρώτη θετική έκθεση της Κομισιόν, "αποπροσανατόλισε τη χώρα, την έκανε να χάσει την εθνική της πυξίδα" και σημείωσε ότι το κόστος της επένδυσης σε "δημοκρατικά και ευρωπαϊκά Βαλκάνια" είναι πολύ μικρότερο από το δυνητικό κόστος τού να αφεθεί η περιοχή στη μοίρα της, μεταξύ άλλων και σε όρους ασφαλείας.

Ο Νικολάι Ντιμιτρόφ ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στα Σκόπια δεν αποτελούσε νομική προϋπόθεση της Συμφωνίας, αλλά κρίθηκε ως απαραίτητο ώστε να επιτευχθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κάλεσε την Ε.Ε. να τηρήσει τη συμφωνία της Θεσσαλονίκης του 2003 για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και επεσήμανε στους ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής, ότι και τα άλλα κράτη που εντάχθηκαν το 2004 και το 2007 είχαν μεν δυσκολίες, τις ξεπέρασαν, ωστόσο, σταδιακά στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Ο Νικολάι Ντιμιτρόφ, απαντώντας σε ερωτήματα ευρωβουλευτών για το εθνολογικό στοιχείο της συμφωνίας, προέβη σε ιστοριο-φιλοσοφική αναδρομή του όρου έθνους και υπενθύμισε στους συνομιλητές του ότι "όλα τα έθνη είναι κατασκευάσματα" (απαντώντας σε κατηγορία ότι το έθνος των Σκοπίων είναι "κατασκεύασμα"), σημείωσε ότι η έννοια "έθνος" είναι μια "φιλοσοφική κατηγορία", πως "τα έθνη βασίζονται σε εσωτερικά αφηγήματα" και τόνισε ότι "το ζήτημα είναι τα εσωτερικά μας αφηγήματα να μην είναι ενάντια στους γείτονές μας, αλλά να τους περιλαμβάνουν".

Σημείωσε δε ότι "από αυτή τη διαδικασία πέρασε και η Γαλλία και η Γερμανία" και προέτρεψε τους ευρωβουλευτές να μην περιμένουν αποτελέσματα εν μια νυκτί.

Σε ό,τι αφορά τις ξένες παρεμβάσεις στην περιοχή ενάντια στη συμφωνία με την Ελλάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: "Για τις παρεμβολές από το εξωτερικό, δεν είναι σοφό να μιλήσω ως ΥΠΕΞ για τους φίλους μας τους Ρώσους", συμπλήρωσε ότι "το σήμερα, όμως, το αναλαμβάνουμε ως δικό μας, χωρίς ξένες παρεμβολές" και εξήγησε ότι "μια σταθερή χώρα στην περιοχή είναι θετικό σημείο και για την περιοχή και για τους Ρώσους". "Δεν βλέπω άλλο τρόπο για το μέλλον, για να μην υπάρχει ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε.", τόνισε.

Σημειώνεται ότι η ενταξιακή διαδικασία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα απόφασης των Κρατών Μελών μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα