ΥΠΕΞ για στόχους της Διάσκεψης των ΜΕD7 στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Εν όψει της Συνόδου MED 7 που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών παρουσία του Κυβερνητικού εκπροσώπου παρέθεσε διάσκεψη Τύπου το πρωί. Η κυβέρνηση δίνει την ίδια σημασία τόσο στη Σύνοδο όσο και στις διμερής συναντήσεις στο περιθώριο αυτής.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο όσο και με τον Ιταλό

Πρωθυπουργό, με τους οποίους θα συζητήσει το αίτημα της ΤΟΤΑΛ και της ΕΝΙ για διεύρυνση της συνεργασίας τους στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανακακοινώσεις. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις σε σχέση με τα διμερή ζητήματα με τη Γαλλία, όπως για παράδειγμα η δημιουργία γαλλικής βάσης στο νησί. Πρόθεση της Λευκωσίας είναι να μην γίνουν ανακοινώσεις μέχρι την επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στη Γαλλία.

Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες στο MED 7 για τις τελευταίες εξελίξεις και την αναγκαιότητα η Ε.Ε να αναλάβει πολύ συγκεκριμένο ρόλο και πρωτοβουλίες για επίλυση των ανοικτών ζητημάτων που οδήγησαν σε αδιέξοδο το Κραν Μοντανά. Αυτά είναι τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και τα θέματα λειτουργικότητας της λύσης.

Εμμέσως πλην απολύτως σαφώς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης αποκάλεσε "fake news" και "υβριδική απειλή" απ΄ αυτά στα οποία μας έχει εξάλλου συνηθίσει η Τουρκία το δημοσίευμα της εφημερίδας Γενί Σαφάκ στο οποίο γίνεται λόγος για προσπάθεια κατάληψης της ανατολικής Μεσογείου από συμμάχους της Κύπρου και της Ελλάδας η οποία δεν ευοδώθηκε.

Μάλιστα το άρθρο παρουσιάζει και λίστα με ημερομηνίες και ονόματα πλοίων τα οποία απωθήθηκαν, ανάμεσα στα οποία και το ιταλικό Saipen 12000 από το θαλασσοτεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πρόκειται για υβριδικές απειλές με στόχο να δημιουργήσουν εικόνα πανικού στον πληθυσμό της στοχεύσουσας χώρας είπε θέτοντας το θέμα σε γενικότερη βάση ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. «Να δημιουργήσουν εικόνα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, να δημιουργήσουν αμφισβητήσεις στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ», πρόσθεσε επί συγκεκριμένου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε και τη δημόσια πρόσκληση της ΚΔ προς την Τουρκία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ Κύπρου Τουρκίας ΚΔ προς την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Το διεθνές δίκαιο δεν είναι αλα καρτ», υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΕΞ, Διάσκεψης, ΜΕD7, Κύπρο ΒΙΝΤΕΟ,ypex, diaskepsis, meD7, kypro vinteo