ΥΠΕΞ για πενταμερή: Τον πιο καθοριστικό ρόλο τον έχει η ΕΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μίλησε για την επικείμενη πενταμερή και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.


Αρχικά ανέφερε ότι όσο πλησιάζει η πενταμερής τόσο θα ενισχύονται οι διπλωματικές προσπάθειες που θα αποσκοπούν σε θετικό αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο πιο καθοριστικός για το αν θα προκύψει θετικό αποτέλεσμα. Τόνισε ότι σύμφωνα με τη Δήλωση των 27 κρατών-μελών, η όποια θετική προσέγγιση στα ευρωτουρκικά περνά μέσα από το Κυπριακό.

Παράλληλα ανέφερε ότι  θα έρθει στην Κύπρο

η κ. Λουτ, η οποία θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριου ηγέτη, ενώ στις 7 Απριλίου θα έρθει στη Κύπρο και η Βρετανίδα Υπουργός Ευρώπης με βασικό θέμα συζήτηση το Κυπριακό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι οι δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας δεν βοηθούν, «αλλά όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τον πιο καθοριστικό ρόλο στην πενταμερή γιατί υπάρχει το ιστορικό υπόβαθρο με την θετική συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, η Κύπρος είναι κράτος-μέλος και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι δηλώσεις για λύση δύο κρατών αλλά και η επιθυμία της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Επεσήμανε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα επιδιώξει στη Γενεύη την προοπτική για επίλυση του Κυπριακού. «Αυτό το ρόλο έχει και η κυρία Λουτ».

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τοι ο κόσμος δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη. «Οι δηλώσεις που γίνονται δεν προκαλούν αισιοδοξία στον κόσμο». Εξήγησε ότι ιστορικά στις διαπραγματεύσεις υπήρξε τέτοια εκτίμηση και στο τέλος δημιουργήθηκαν διαφορετικά δεδομένα.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πετύχουμε το βασικό μας στόχο που είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στον Γκραν Μοντανά», συμπλήρωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κόκκινες γραμμές. «Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε συζήτηση για αλλαγή της βάσης συζήτησης του Κυπριακού».

Τέλος μίλησε για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας τονίζοντας ότι το Κυπριακό είναι ο κύριος παράγοντας ο οποίος θα ξεκλειδώσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Οι όποιες αποφάσεις μεταφέρονται τον Ιούνιο λόγω της διάσκεψης».

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη:

Τηλεδιάσκεψη Προέδρου Αναστασιάδη με Μητσοτάκη, Φον Ντερ Λάιεν και Μισέλ

ΥΠΕΞ: Στις 11 Απριλίου ξανά στην Κύπρο η Λουτ- Διεργασίες πριν την Πενταμερή

Keywords
Τυχαία Θέματα