ΥΠΕΞ: Ελπίδα για θετικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε συνομιλίες

Την εκτίμηση και ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις που θα δημιουργούν θετικά δεδομένα για ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.



Μιλώντας σε εκδήλωση του Δήμου Μόρφου, στη Λεμεσό, με θέμα "Το Κυπριακό σήμερα", ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως "γνωρίζοντας τις διεργασίες που γίνονταν και το πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινήθηκε προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ευελπιστώ ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις που θα δημιουργούν κάποια θετικά δεδομένα προς την

κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών".

"Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση, μιλώντας και με ξένους και με τα Η.Ε", είπε, ενώ επανέλαβε τη θέση ότι δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή από το να επαναρχίσει ο διάλογος "μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Η.Ε, των αρχών και αξιών της ΕΕ, έτσι ώστε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και που σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού".

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός των Εξωτερικών, είπε πως η Κυβέρνηση, από το 2013, εργάστηκε, μέσα από την εξωτερική της πολιτική, για να αναδείξει το ρόλο και τη σημασία της Κύπρου στην περιοχή, όπως επίσης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Μέσα από την ανάδειξη του ρόλου της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, που έχει τη δυνατότητα να προωθεί και τις πολιτικές της ΕΕ, αλλά και μέσα από την αναβάθμιση των συζητήσεων με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ο κ.Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία απέδειξε πως δεν είναι μόνο το Κυπριακό πρόβλημα, αλλά μπορεί να συνεισφέρει στην εξεύρεση λύσεων σε πολλά προβλήματα της περιοχής. Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι η εν λόγω εξέλιξη εξυπηρετεί και τον "υπ` αριθμόν ένα στόχο, να ενισχύσει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού".

Σημειώνοντας πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε επίλυση του Κυπριακού μόνο αν νιώσει ότι έχει οφέλη από τη λύση ή/και ότι έχει κόστος από τη συνέχιση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων, ο ΥΠΕΞ υπέδειξε πως η Κυβέρνηση ενισχύει σήμερα τις προσπάθειες της σε διεθνές επίπεδο για να στείλει και μηνύματα προς την τουρκική κυβέρνηση.

"Ειδικότερα σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει η ίδια σοβαρότατες προκλήσεις, έτσι ώστε να αντιληφθεί πως, είτε θα προχωρήσει σε επίλυση του Κυπριακού, με τα όποια οφέλη συνεπάγονται για την ίδια ή αν δεν προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού, θα έχει κόστος να επωμιστεί από τη συνέχιση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων", συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη πως ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο της εξωτερικής μας πολιτικής "που στάλθηκαν πολύ συγκεκριμένα μηνύματα προς την Τουρκία και κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας, που διήρκησε δυόμιση χρόνια και τερματίστηκε στο Κραν Μοντανά", ενώ τόνισε πως για πρώτη φορά επιτεύχθηκαν σημαντικότατες συγκλίσεις και "φτάσαμε κοντά στη λύση όσο ποτέ προηγουμένως".

Σήμερα, συνέχισε, "επειδή εμείς θεωρούμε πως πρέπει να επαναρχίσει ο διάλογος", ο ΠτΔ έθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο κάποιες ιδέες, ως τροφή προς σκέψη, σε σχέση με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε ν` ανατραπεί το απαράδεκτο status quo.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί .

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα