ΥΠΕΣ:Ανεξόφλητο χρέος η απόδοση τιμής στους αγωνιστές για ελευθερία της Κύπρου

Ανεξόφλητο και επιτακτικό χρέος για όλους αποτελεί η απόδοση τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου, δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων και αγνοουμένων της Κοινότητας Αγίας Βαρβάρας, κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «πρέπει και οφείλουμε να επιδείξουμε αγωνιστικό πνεύμα, πίστη στα δίκαια μας και

ενότητα», σημειώνοντας πως «είναι απαραίτητο να συστρατευτούμε, αφήνοντας στην άκρη μικρότητες και πάθη, στοχεύοντας στην επανένωση της Κύπρου και του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

«Αυτό είναι το χρέος και η οφειλή μας», δήλωσε.

Όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου ο στόχος της ε/κ πλευράς παραμένει αμετάθετος και είναι η απαλλαγή από την παράνομη τουρκική κατοχή και η επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Μιας λύσης που θα επανενώνει το νησί μας και τον λαό μας και θα δημιουργεί συνθήκες ειρήνης και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του», ανέφερε.

Σημείωσε πως «η επανέναρξη των συνομιλιών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος συνεχίζει να υπενθυμίζει ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, και πως η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο την προοπτική επίλυσης».

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου «παρά τις απαράδεκτες ενέργειες, στις οποίες προβαίνει η τουρκική και τουρκοκυπριακή ηγεσία, τις οποίες καταδικάζει η διεθνής κοινότητα και οι οποίες υποσκάπτουν την προσπάθεια για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων, οι δικές μας προσπάθειες συνεχίζουν ακούραστα».

Πρόσθεσε ότι «μέσα από σειρά πρωτοβουλιών και επαφές που πραγματοποιεί τόσο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, όσο και με εταίρους μας διεθνώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στοχεύει στην ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άρση του αδιεξόδου που προκαλεί η τουρκική αδιαλλαξία».

Συνέχισε λέγοντας ότι «στόχος είναι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις μέσα σε μια θετική ατζέντα, αμοιβαίου οφέλους», για να συμπληρώσει ότι «σε αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητο να αποφευχθούν νέες προκλήσεις, εντάσεις και τετελεσμένα τόσο επί του εδάφους, και κυρίως στα Βαρώσια».

Ο Υπουργός Εσωτερικών απέτισε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την πατρίδα κατά τη βάρβαρη τούρκικη εισβολή του 1974, αναγνωρίζοντας την τεράστια εθνική προσφορά τους.

Αναφέρθηκε στους επτά άνδρες, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά εκείνο το μαύρο καλοκαίρι τους Αντρέα Σπανό, τα δυο αδέλφια Νίκο και Σταύρο Χατζηνικολή, Κώστα Παπουτσή, Δημήτρη Παντέλα Τζιρκάκα, Ανδρέα Χατζηγιακουμή και Πρόδρομο Χρυσοστόμου.

Είπε ακόμα ότι «εδώ και 49 χρόνια αγνοείται ακόμα η τύχη τριών ηρωικών παλληκαριών της Αγίας Βαρβάρας του Κωστάκη  Ισιδώρου,  Αντωνάκη Κεζαρίδη και Χριστόδουλο Λοϊζου Τούμπα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα