ΥΠΕΣ: Ο στόχος είναι κοινός-Να υπάρξει μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στη Βουλή συζητήθηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος στις 30 Μαΐου 2021, ταυτόχρονα με τις Βουλευτικές εκλογές

Στο δημοψήφισμα

θα τεθεί το ερώτημα ενώπιον του λαού αν είναι επιθυμητή ή όχι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Καλεσμένος στο Μεσημέρι και Κάτι ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το δημοψήφισμα.

Αρχικά ανέφερε τα εξής, «Η αναφορά μας σαν Υπουργείο Εσωτερικών προς τον Γενικό Εισαγγελέα έγινε την 1η Φεβρουαρίου με ξεκάθαρο ερώτημα.  Θέσαμε ενώπιον του εισαγγελέα το νομοσχέδιο περί δήμων το οποίο είχε τροποποιηθεί από την επιτροπή εσωτερικών της βουλής με την οποία η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων εισηγήθηκε την διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων μεταγενέστερα της ψήφισης του νόμου».

Παράλληλα, τόνισε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε ότι δεν μπορούν να τίθενται ενώπιον του λαού ψηφισθέντα άρθρα ενός νόμου μεταγενέστερα της ψήφισης.

«Ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε ότι αν θα ήθελε να διενεργηθεί δημοψήφισμα θα έπρεπε να γίνε προγενέστερα πριν από την ψήφιση της νομοθεσίας και αφουκραζόμενοι τη θέση της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων που μίλησαν για δημοψηφίσματα, η κυβέρνηση εισηγείται στην Βουλή των Αντιπροσώπων, με βάση των προνοιών της συγκεκριμένης νομοθεσίας, την διενέργεια ενός δημοψηφίσματος ανήμερα των βουλευτικών εκλογών».

Επιπλέον διευκρίνισε ότι δεν είναι πρόθεση του να υπάρχει οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τα κοινοβουλευτικά κόμματά, «όλο αυτό το διάστημα θεωρώ ότι παρά τις όποιες διαφωνίες ο στόχος είναι για όλους ο ίδιος και είναι η αναγκαιότητα να υπάρξει μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης».

«Η Κυβέρνηση οφείλει να στείλει ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και από εκεί και έπειτα τα κόμματα θα κληθούν να πάρουν την δική τους απόφαση», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Κλείνοντας τόνισε τα πιο κάτω,

«Εντός της επόμενης εβδομάδας  θα πρέπει να τεθεί σε τελική φάση το συγκεκριμένο θέμα γιατί αν προκριθεί η πρόταση της κυβέρνησης για ένα κεντρικό δημοψήφισμα μπροστά από τον κυρίαρχο λαό, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ενημερωτική εκστρατεία του κόσμου για το τι είναι η μεταρρύθμιση για να ξέρει και όλος ο κόσμος που θα κληθεί να ψηφίσει αν θα πρέπει να ψηφίσει και για τι».

Keywords
Τυχαία Θέματα