ΥΠΕΣ: Γιατί τα δημοψηφίσματα περιπλέκουν τη μεταρρύθμιση της ΤΑ (vid)

Για τη νέα τροπή που παίρνει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση αυτή «περνάει από χίλια μύρια κύματα, όπως από χίλια μύρια κύματα πέρασε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά με επιμονή η Κυβέρνηση κατάφερε να το φτάσει σε υλοποίηση και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, προσπαθούμε με διορθωτικές κινήσεις να το τελειοποιήσουμε».

Εξήγησε ότι είναι διατεθειμένος να εξαντλήσει και την τελευταία πιθανότητα

που υπάρχει «για να έχουμε μια βιώσιμη μεταρρύθμιση, η οποία θα σταθεί σε βάθος χρόνου. Αυτό που έγινε στη Βουλή είναι ότι έχουν καταγραφεί κάποιες θετικές εξελίξεις και κάποιες όχι και τόσο θετικές».

Όσον αφορά στις θετικές, σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, υιοθέτησε από την πλειοψηφία των κομμάτων το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχει στη χώρα μας ενιαία πολεοδομική και οικοδομική αρχή, μία σε κάθε επαρχία και όχι ο κατακερματισμός που υπήρχε μέχρι σήμερα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Από την άλλη το θέμα των δημοψηφισμάτων περιπλέκει τα πράγματα, σύμφωνα με τον Νίκο Νουρή, επειδή «η συγκεκριμένη απόφαση όπως λήφθηκε χθες», δημιουργεί τεχνοκρατικά και νομικά ερωτήματα. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, «εάν αποφασίσουν σε μια οντότητα που συνενώθηκαν για παράδειγμα τέσσερις δήμοι ή κοινότητες, οι δύο ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν τότε δημιουργείται θέμα για το τι μέλλει γενέσθαι. Η πρόεδρος της Επιτροπής απάντησε ότι θα παραμείνουν με το υφιστάμενο καθεστώς. Δεν μπορούν όμως να μείνουν με το υφιστάμενο καθεστώς γιατί ο περί Δήμων Νόμος που σήμερα τις νομιμοποιεί θα έχει ήδη καταργηθεί. Άρα θα είναι μετέωροι».

«Επιπρόσθετα, πώς είναι λογικό να αφήσουν να γίνουν έξοδα εκατομμυρίων, να γίνουν μετακινήσεις υπαλληλικού προσωπικού και τελευταία στιγμή να θέτουμε (τις συνενώσεις) υπό την κρίση των πολιτών, των οποίων δεν αμφισβητώ το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Εάν τα κόμματα θα ήθελαν να θέσουν το θέμα των δημοψηφισμάτων ως προϋπόθεση για τη μεταρρύθμιση, όφειλαν τουλάχιστον να το θέσουν ευθύς εξαρχής, πριν ψηφίσουν τον οποιοδήποτε νόμο, να αποφανθούν οι πολίτες εάν θέλουν μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να προχωρήσουμε αναλόγως αποτελέσματος».

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης: Επ. Εσωτερικών: Υιοθέτησε πρόταση του ΑΚΕΛ για δημοψηφίσματα το 2023 για ΤΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΕΣ,ypes