Κύπριοι της Βρετανίας ζητούν από τον Τζόνσον αλλαγή στάσης έναντι Τουρκίας

Τα αυξανόμενα περιστατικά καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την «απερίσκεπτη» εξωτερική πολιτική του Προέδρου Ερντογάν επισημαίνουν με επιστολές τους προς τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και τους αρχηγούς  των κομμάτων της βρετανικής αντιπολίτευσης τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων.

Οι επιστολές προς τον Μπόρις Τζόνσον και τους υπόλοιπους πολιτικούς ηγέτες αναφέρουν επίσης ότι η Δύση συνεχίζει να αποτυγχάνει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

«Η Τουρκία μετατρέπεται σταδιακά σε δεσποτική τυραννία στο εσωτερικό

και σε επικίνδυνο και απρόβλεπτο παίκτη διεθνώς», επισημαίνουν οι υπογράφοντες Κύπριοι της Βρετανίας.

Σημειώνουν ως σημείο καμπής που αποτέλεσε έναυσμα για μια σειρά καταπάτησης ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών από τον Πρόεδρο Ερντογάν το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Χαρακτηρίζουν την εξωτερική πολιτική του ως «αυξανόμενα πολεμοχαρή και αποσταθεροποιητική» και στέκονται στην κατάφωρη περιφρόνηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου στα χωρικά τους ύδατα και στις ΑΟΖ τους.

Οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν στη συνέχεια τη βρετανική αντίδραση σε όλα αυτά «απογοητευτική» και επικρίνουν τη χλιαρή αντίδραση της ΕΕ. Κατακρίνουν τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Άγκυρας μετά από το Brexit, σχολιάζοντας ότι στην ουσία συνιστά έγκριση της συμπεριφοράς της Τουρκίας, μιας χώρας που έχει υπό στρατιωτική κατοχή την Κύπρο, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυήτρια δύναμη.

«Η ώρα έχει έρθει να εκτεθεί η συνεργία της Δύσης στον πραγματικό κίνδυνο που συνιστά ο Ερντογάν για τον ίδιο του το λαό και για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Η Κύπρος είναι κεντρικής σημασίας για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγουν οι επιστολές.

Αντίστοιχες επιστολές θα σταλούν στους διευθυντές των βρετανικών εφημερίδων, σε διεθνή έντυπα και στους επιγραφής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Τα υπογράφοντα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων είναι οι Κίκης Χριστοφίδης, Παντελής Δημοσθένους, Σεραφείμ Διάκου, Ηλίας Δινένης, Ελίσα Έλληνα, Νικόλας Γαλάζης, Γιώργος Γεωργίου, Γιώργος Χατζηπαυλής, Ιωάννης Κούβαρος, Λεωνίδας Λεωνίδου, Σπύρος Νεοφύτου, Μαρί Νίκολσμπι, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Δώρος Παρτασίδης, Γιώργος Πίππας, Τάσος Πογιατζής, Στέλλα Πρωτόπαππα-Δινένη, Ορέστης Ρωσίδης, Νίκος Σαββίδης, Αντώνης Σαββίδης, Τζον Στεργίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Γλαύκος Βασιλείου και Ντένις Ζήνων.

Διαβάστε επίσης 

Τηλεδιάσκεψη Τατάρ - Γκουτέρες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπριοι, Βρετανίας, Τζόνσον, Τουρκίας,kyprioi, vretanias, tzonson, tourkias