ΥΠΕΣ: Εγκρίθηκε η αγορά 5 μικρών σκαφών για επιτήρηση των θαλάσσιων ακτών μας

Το μεγαλύτερο γεωπολιτικό γεγονός της επταετίας, έχει ως επακόλουθο μια ανάλογα μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, με τις ροές μεταναστών να είναι προ των πυλών. Και μάλιστα, σε μια χρονική συγκυρία όταν η Κύπρος είναι γονατισμένη από το βάρος των μεταναστών.

Καλεσμένος στις Τομές στο Γεγονότα, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα των ημερών και ιδίως στο μεταναστευτικό.

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρόεδρο του Αφγανιστάν να αιτήθηκε πολιτικό άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε

τα εξής, « Δεν ευσταθούν αυτά τα δημοσιεύματα, το έχουμε ανακοινώσει εξάλλου, ούτε προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει υποβληθεί ανάλογο αίτημα, ούτε έχουν γίνει οποιοδήποτε διαβήματα σε κάποιες από τις κυπριακές πρεσβείες του εξωτερικού».

Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές, είπε: «Η Κύπρος έχει ξεπεράσει το βάρος που μπορεί να σηκώσει. Όταν η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Λιθουανίας για έμπρακτη βοήθεια, μπροστά στο γεγονός ότι δέχτηκε τέσσερις χιλιάδες μετανάστες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, είπα στους ομολόγους μου ότι αυτό το οποίο σήμερα συμβαίνει στην Λιθουανία τους τελευταίους έξι μήνες συμβαίνει στην χώρα μου τα τελευταία τέσσερα χρόνια και στο ίδιο ακριβώς διάστημα, το πρώτο εξάμηνο του 2021, παρά τα πάρα πολλά μέτρα που έχουμε πάρει, έχουν κατατεθεί στη δημοκρατία 7.000 νέες αιτήσεις ασύλου».

Συνέχισε λέγοντας ότι η Κύπρος είναι με διαφορά η χώρα που αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό πρόβλημα από τις χώρες της Ευρώπης, όμως αυτή την ώρα καταγράφεται μία πολύ μεγάλη μετανάστευση και μετακίνηση πληθυσμών.

Μετέπειτα και ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να φυλάξει τα θαλάσσια σύνορα είπε «Είμαστε μια χώρα που για να αντιμετωπίσουμε τις θαλάσσιες ροές, έχουμε συνάψει μια συμφωνία με τον Λιβανό η οποία από τον περασμένο Σεπτέμβριο λειτουργεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό».
«Εκείνο το οποίο, όμως, πρόσθετα το Υπουργείο Εσωτερικών εισηγήθηκε και εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι η αγορά πέντε επιπρόσθετων μικρών σκαφών για την επιτήρηση των θαλάσσιων ακτών μας, έχοντας κατά νου ότι η επιτήρηση και η πρόληψη με μέσα τεχνολογίας τα οποία θα είναι εξοπλισμένα αυτά τα μικρά σκάφη θα είναι εξαιρετικά υποβοηθητικά για τη Λιμενική Αστυνομία, η οποία είναι επιφορτισμένη με αυτό το δύσκολο έργο.

Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές και στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη το αντιμετωπίζει είπε:  «Παρά το γεγονός ότι είμαστε όντως μέλος της Ευρώπης και διεκδικούμε δικαιωματικά αυτή την βοήθεια, δεν περιμένουμε την βοήθεια της Ευρώπης για να προχωρήσουμε σε κινήσεις αποτροπής, το αποδείξαμε με τα δικά μας μέσα όταν προχωρήσαμε και τοποθετήσαμε για παράδειγμα στην δυτική Λευκωσία ένα φράχτη».

«Επίσης, προμηθευόμαστε χωρίς να το διατυμπανίζουμε τεχνολογικά μέσα επίσης επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής, στην προσπάθεια να περιορίσουμε ακριβώς αυτές τις ροές».

Keywords
Τυχαία Θέματα