ΥΠΕΣ ΕΕ:Θετικοί για μηχανισμό προσωρινής προστασίας προς Ουκρανούς πρόσφυγες

Το ενδεχόμενο ενεργοποίησης μηχανισμού προσωρινής προστασίας για την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων στην ΕΕ συζήτησαν οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες.



Όπως ανακοινώθηκε, η Κομισιόν πρότεινε στο Συμβούλιο την ενεργοποίηση μηχανισμού που προβλέπεται στην οδηγία του 2001 για την

προσωρινή προστασία. Όπως αναφέρεται, εκφράστηκε ευρεία στήριξη για το μέτρο το οποίο θα κατατεθεί επίσημα από την Κομισιόν στο Συμβούλιο χωρίς καθυστέρηση.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών εξέφρασαν επίσης την ετοιμότητά τους να παρέχουν στήριξη, με συντονισμό σε επίπεδο της ΕΕ, στα κράτη μέλη που θα το ζητήσουν καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλες αφίξεις προσφύγων από την Ουκρανία, ειδικά στα σύνορα με τη χώρα.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών αποφάσισαν ακόμα να ενεργοποιήσουν πλήρως τον μηχανισμό Συντονισμού στο Συμβούλιο σε περίπτωση κρίσης (IPCR) ο οποίος αφορά την αντιμετώπιση φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών και έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα πλήρως κατά την διάρκεια των αυξημένων προσφυγικών ροών από τη Συρία το 2015 και για αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 το 2020.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η πρώτη τεχνική συνάντηση θα συγκληθεί την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Οι χώρες οι οποίες θα ζητήσουν βοήθεια στη διαχείριση των προσφυγικών ροών αναμένεται να το κάνουν μέσω αυτού του μηχανισμού.

Επίσης κατά την συνάντηση οι Υπουργοί Εσωτερικών δεσμεύτηκαν να παρέχουν επιπρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Ουκρανίας. Συμφωνήθηκε στο ίδιο πλαίσιο πως υπάρχει ανάγκη προώθησης βοήθειας και στη Μολδαβία.

Μέσω του μηχανισμού ICPR, προστίθεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου, τα κράτη μέλη αναμένεται πως θα συντονίσουν και τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων για στήριξη των κρατών μελών της πρώτης γραμμής. Εάν ο αριθμός των προσφύγων συνεχίσει να αυξάνεται, υπάρχει δυνατότητα για συνδρομή του Frontex και της Europol.

Ακόμα, οι ΥΠΕΣ συμφώνησαν να συντονίσουν τις εθνικές τους πολιτικές θεωρήσεων προς Ρώσους πολίτες, σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου για μερική αναστολή του καθεστώτος προνομιακής βίζας για Ρώσους διπλωμάτες, αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

Η Γαλλική Προεδρία ζήτησε ακόμα από τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν ρωσικά διαβατήρια που εκδόθηκαν στις υπό κατοχή περιοχές της Ουκρανίας, καθώς και μια συντονισμένη προσέγγιση για τέλος της πρακτικής των «χρυσών διαβατηρίων», τα οποία ορισμένοι Ρώσοι ηγέτες μπορούν να εξασφαλίσουν.

Τέλος, οι Υπουργοί Εσωτερικών και η Κομισιόν συζήτησαν την ετοιμότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για πιθανές προσπάθειες υβριδικών πιέσεων προς τα κράτη μέλη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης:

LIVE: Ρωσικός κλοιός γύρω από το Κίεβο – Σε διαπραγματεύσεις Ουκρανία-Ρωσία

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν φάλαγγα ρωσικών δυνάμεων να κινείται προς Κίεβο

ΥΠΕΞ: Συγκατάθεση Κύπρου με επιφύλαξη στο κλείσιμο εναερίου χώρου ΕΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα