Υπ.Εργασίας - Προσπάθεια ενδυνάμωσης των ατόμων με αναπηρίες

Το Υπουργείο Εργασίας εφαρμόζει, μέσω των Τμημάτων και Υπηρεσιών του, διάφορα προγράμματα, μέτρα και δράσεις για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, για την κοινωνική προστασία, την απασχόληση και την κοινωνική ενσωμάτωσή τους, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών, κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών απασχόλησης, εκεί όπου πράγματι χρειάζονται, ενδυναμώνουν τα άτομα με αναπηρίες

και τα υποστηρίζουν, εξαλείφοντας εμπόδια, αντισταθμίζοντας μειωμένες ευκαιρίες και ενθαρρύνοντας την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και την ενεργό συμμετοχή τους.

Σε χαιρετισμό της, στο τελικό συνέδριο για το Ευρωπαϊκό Έργο E – Sunet, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι “αναγνωρίζοντας τη σημασία της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, για την ανάπτυξη περαιτέρω μέτρων προς όφελος των ατόμων με αναπηρίες, η Κυπριακή Δημοκρατία την κύρωσε με ειδικό νόμο το 2011”, προσθέτοντας ότι “κεντρικό σημείο για τον συντονισμό της εφαρμογής της Σύμβασης από όλες τις κρατικές υπηρεσίες είναι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων”.

“Ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης είναι η Επίτροπος Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 2013, υποβλήθηκε προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η πρώτη Έκθεση της Κύπρου για την εφαρμογή της Σύμβασης και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία”.

Όπως σημείωσε “ενθαρρύνουμε, την ενεργό εμπλοκή των εκπροσώπων και των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρίες και σημειώνω ότι στην Κύπρο η διαβούλευση κάθε κρατικής υπηρεσίας με το αναπηρικό κίνημα, δεν είναι μόνο θεσμός αλλά είναι και δια νόμου υποχρέωση”, για να προσθέσει πως “είμαστε βέβαιοι ότι έχουν γίνει και έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος μέσω της συνεργασίας όλων μας”.

“Σίγουρα, υπάρχουν πολλά που χρειάζεται να γίνουν ακόμα. Για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με νευρομυϊκές παθήσεις και με αναπηρίες συνεχίζει να απαιτείται σκληρή δουλειά, υπομονή και προπάντων εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς εντός της Κύπρου, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, κατέληξε.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα