65 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης ΕΣΔΑ

Η Κύπρος επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για εφαρμογή της Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ζητώντας από τα υπόλοιπα 46 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να πράξουν το ίδιο.

Όπως αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την 65η επέτειο της υπογραφής της Σύμβασης, τον Νοέμβριο του 1950, στη Ρώμη, η διεθνής σύμβαση υπήρξε «μια πραγματική κατάκτηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού» ενώ «παραμένει, ακόμα και σήμερα, μια από τις πιο αξιόλογες επιτυχίες του διεθνούς δικαίου, σε παγκόσμιο επίπεδο».

Προστίθεται

ότι η μεγάλη επιτυχία της Σύμβασης οφείλεται στην αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεών της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στο Στρασβούργο και την έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων εναντίον των κρατών, την επιβολή ποινών και τον έλεγχο για την εφαρμογή τους.

Οι δεσμευτικές Αποφάσεις του ΕΔΑΔ υποχρέωσαν τα κράτη να αλλάξουν τις νομοθεσίες τους και τις πρακτικές τους, προστίθεται, συνεισφέροντας στην εγκαθίδρυση και την υπεροχή της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναβεβαιώνει τις νομικές, πολιτικές και ηθικές δεσμεύσεις της έναντι όλων να εφαρμόζει αποτελεσματικά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η Κύπρος «ενθαρρύνει, ταυτόχρονα, όλους τους υπόλοιπους 46 εταίρους της στο Συμβούλιο της Ευρώπης να επαναβεβαιώσουν και εκείνοι την έντονη πολιτική τους βούληση να εφαρμόζουν τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις τους και τις δεσμεύσεις τους, και οπωσδήποτε να εφαρμόζουν τις Αποφάσεις του ΕΔΑΔ, υποχρέωση που αποτελεί και την κορυφαία ανταπόκριση στους κανόνες του διεθνούς κράτους δικαίου».

Με την αποτελεσματική εφαρμογή των διαφόρων νομικών υποχρεώσεων των κρατών θα ενισχυθεί και η υπεροχή της διεθνούς νομιμότητας, την οποία έχουν ανάγκη όλα τα κράτη και όλοι οι άνθρωποι, καταλήγει η δήλωση.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα