Υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο περί Ρουάντας ο Σούνακ

Έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη παραχώρησε λίγο πριν από το μεσημέρι στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ για να υπερασπιστεί το αμφιλεγόμενο μεταναστευτικό νομοσχέδιο για την απέλαση παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα, ώστε να υποβάλλουν εκεί αίτηση ασύλου.

Το νομοσχέδιο βασικά ορίζει πως η Ρουάντα θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα από την κυβέρνηση και ότι αυτό δεσμεύει και τα βρετανικά δικαστήρια. Αποτελεί την κυβερνητική αντίδραση στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου να μπλοκάρει προ εβδομάδων το σχέδιο στη βάση του ότι η Ρουάντα δεν είναι

ασφαλής τρίτη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ στο ΑΠΘ

Ο κ. Σούνακ είπε ότι το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει την υλοποίηση ενός «αποτελεσματικού αποτρεπτικού μέτρου» κατά της παράνομης μετανάστευσης, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πρόσθεσε ότι τερματίζει το «γαϊτανάκι» των νομικών προσφυγών κατά της απέλασης παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα. Αν και παραδέχθηκε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα μπορεί να επεμβαίνει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις προσφυγών, τόνισε πως το νομοσχέδιο ορίζει ρητώς πως η βρετανική κυβέρνηση θα μπορεί να αγνοεί αυτή την παρέμβαση.

«Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να αναχωρήσουν οι πτήσεις» με μετανάστες προς Ρουάντα, προειδοποίησε ο Ρίσι Σούνακ. Όπως πρόσθεσε, στο Ηνωμένο Βασίλειο το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο και για αυτό πρέπει να μπορεί να νομοθετεί πέραν νομικής αμφισβήτησης.

Οι περισσότερες από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στον κ. Σούνακ αφορούσαν την απόρριψη του νομοσχεδίου και τη δική του αμφισβήτηση από τη δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, εμφανής στη χθεσινή παραίτηση του αρμόδιου για τη μετανάστευση υφυπουργού Εσωτερικών Ρόμπερτ Τζένρικ που θεώρησε το νομοσχέδιο ασθενές.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα θα αντιμετωπιστεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο», αντέτεινε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα