ΥΠΔΔ:Πρόσθετα νάρκοτεστ για επικίνδυνες ζώνες-Σωστοί χειρισμοί μεταναστευτικό

Στο ΣΙΓΜΑ και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη.

Η κ.Γιολίτη εισαγωγικά αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Την Ελληνίδα Πρόεδρο υποδέχθηκε η Υπουργός νωρίτερα το πρωί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Τόνισε ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία που Ελλάδα και Κύπρος απειλούνται από ξηρά και θάλασσα. Η επίσκεψη

αυτή είπε «μας γεμίζει με αισθήματα αισιοδοξίας».

Κληθείσα να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται η Κυβέρνηση για τον χειρισμό του μεταναστευτικού, η Υπουργός επανέλαβε ότι η μεταναστευτική πολιτική, είναι θέμα του Υπουργείου Εσωτερικών. «Πιστεύω πως μας αδικούν κατάφορα με τις όποιες κατηγορίες για το θέμα».

Η Υπουργός χαιρέτισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να δούμε ξανά το σύμφωνο του Δουβλίνου.

Αναφορικά με τις επικρίσεις για μη «σωστή εφαρμογή» των Συνθηκών, η Υπουργός είπε ότι είναι αδιανόητο να γίνονται τέτοιες κατηγορίες. Η Κυπριακή Δημοκρατία δρα πάντα εντός των πλαισίων. «Είμαστε κι εμείς λαός της προσφυγιάς. Εγώ προσωπικά συγκινούμαι να βλέπω παιδί μεταναστών ως σημαιοφόρο σε παρέλαση. Να διαχωρίσουμε παράνομους μετανάστες και αιτητές ασύλου. Οι τελευταίοι διαχειρίζονται πολύ ξεχωριστά από τους παράνομους μετανάστες», τόνισε.

Αναφορικά με τις αυτοψίες που έκανε από τον καιρό που ανέλαβε το Υπουργείο, η Υπουργός είπε ότι προερχόμενη από τον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ διαφορετική ζωή στο Υπουργείο. «Ενημερώνομαι διαρκώς για θέματα που χειρίζομαι, είναι φυσιολογικό να επισκέπτομαι χώρους», σημείωσε.

Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των Φυλακών, τονίζοντας ότι η επανένταξη των αποφυλακισθέντων είναι θέμα προτεραιότητας που μας αφορά όλους.

«Είμαστε σε συζητήσεις για δημιουργία μιας ενδιάμεσης δομής για ομαλή επανένταξη. Πρόκειται για ένα one stop shop όπως το Σπίτι της Γυναίκας. Θα έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα, στήριξη και βοήθεια και διαμονή. Είμαστε σε συνεννόηση με αρκετές επιχειρήσεις που θέλουν να δώσουν δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς τους συμπολίτες μας».

Επιπρόσθετα η Υπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως σημαδιακή ως προς τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. «Χαίρομαι που όλοι οι εμπλεκόμενοι στην επιτροπή θέλουν να δουν αλλαγές. Η μεταρρύθμιση που δημιουργείται τώρα έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια απεμπλοκή».

Αναφορά έγινε και για τα τροχαία δυστυχήματα, μια μάστιγα που ταλανίζει τη χώρα μας. Η Υπουργός είπε ότι οι ποινές θα έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα.

«Προτιμώ να με θυμούνται ως την Υπουργό με τις μεγάλες ποινές, παρά για τους θανάτους στους δρόμους. Είμαστε σε συνεννόηση με Υπουργείο Μεταφορών και Παιδείας», ανέφερε.

Αποκάλυψε παράλληλα ότι σήμερα αγοράστηκαν πρόσθετα ναρκοτεστ για περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη χρήση ναρκωτικών. «Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να δούμε που οδεύουμε και πως θα αποτρέψουμε το φαινόμενο οδηγών στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ.

Θα υπάρξουν είπε επίσης αυξημένες ποινές σε όσους επιχειρούν να προμηθεύσουν με ναρκωτικά σχολεία. Προνοείται μια ακτίνα φύλαξης 500 μέτρων γύρω από σχολεία», ανέφερε.

Σχετικά με το ζήτημα των Διαταγμάτων για τον Περί Λοιμοκάθαρσης νόμο, η Υπουργός είπε ότι είναι θέμα που άπτεται του Υπουργείου Υγείας και η Αστυνομία έχει ρόλο εκτελεστικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα