ΥΠΑΜ Ισραήλ: Το σχέδιο Τραμπ επιτρέπει επέκταση ισραηλινής κυριαρχίας

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε σήμερα ότι το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργεί την ευκαιρία να εφαρμοστεί η νομοθεσία του Ισραήλ σχεδόν στο ένα τρίτο της Δυτικής Όχθης.

Ο Μπένετ επεσήμανε ότι έχει ήδη σχηματίσει μια ομάδα για να ξεκινήσει η διαδικασία.

«Χθες το βράδυ, η Ιστορία χτύπησε την πόρτα του σπιτιού μας και μας έδωσε μία μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσουμε την ισραηλινή νομοθεσία σε όλους τους οικισμούς στην Σαμάρεια, την Ιουδαία, την κοιλάδα του Ιορδάνη και τη βόρεια

Νεκρά Θάλασσα», τόνισε ο Μπένετ χρησιμοποιώντας τα εβραϊκά ονόματα περιοχών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το ακροδεξιό κόμμα του Μπένετ, η «Νέα Δεξιά», συμμετέχει στον συνασπισμό του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός υπουργός τάσσεται εδώ και καιρό υπέρ της προσάρτησης μεγάλου μέρους της Δυτικής Όχθης και εξήρε το σχέδιο του Τραμπ, βάσει του οποίου το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο των εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Όχθη.

Ο Μπένετ εκτίμησε ότι το Ισραήλ έλαβε ουσιαστικά άδεια να ξεκινήσει να εφαρμόζει τη νομοθεσία της χώρας «σε όλη την περιοχή» στην οποία αναφέρθηκε ο Τραμπ. Αυτό αποτελεί το 30% της Δυτικής Όχθης, εξήγησε.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι έχει δώσει εντολή για τον σχηματισμό μιας ειδικής ομάδας η οποία «θα είναι αρμόδια για την εφαρμογή της ισραηλινής νομοθεσίας και της κυριαρχίας σε όλους τους εβραϊκούς οικισμούς» στην Δυτική Όχθη.

Το σχέδιο Τραμπ περιλαμβάνει επίσης την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, όμως ο Μπένετ επανάλαβε την αντίθεσή του σε αυτό. «Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα