ΥΠΑΜ: Η σημασία άρσης του εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ & ο ρωσικός οπλισμός (ΒΙΝΤΕΟ)

Για την σημασία της ολικής άρσης του εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ στην ΚΔ μίλησε στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την εξέλιξη ως ιστορική απόφαση σταθμό που αποδεικνύει τις στενή σχέση της ΚΔ με τις ΗΠΑ και ανοίγει νέες προοπτικές ευρύτερης συνεργασίας.

Επεσήμανε ότι πριν την τελική απόφαση υπήρξε μερική άρση του εμπάργκο και πρόσβαση σε μη φονικά όπλα ενώ προηγήθηκαν  διμερείς

επαφές όλο το προηγούμενο διάστημα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η Κ.Δ όπως είπε πληροί τα κριτήρια βάσει του EastMed Act για να ολοκληρωθεί η  ολική άρση του εμπάργκο που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου (ημέρα ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας) για να μπούμε στην νέα εποχή.

Ήταν, όπως είπε,   μια σταδιακή συμμόρφωση για τα θέματα ξεπλύματος βρώμικους χρήματος και περιορισμού στον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων.

«Η πλήρης πρόσβαση στην Αμερικανική αγορά όπλων αποτελεί μια επιπλέον σημαντική επιλογή για την ΕΦ. Είχαμε ιδιαίτερη σχέση αυξανόμενη συνεργασία μέσα από το πλέγμα των τριμερών και πολυμερών συνεργασιών», σημείωσε. 

Διαβάστε επίσης: Μενέντεζ: Πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητα της Κύπρου να αμύνεται

Ο κ. Πετρίδης είπε πως επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι τρομακτικά και άμεσα για την Ε.Φ. Είμαστε σε μια διαδικασία εκπόνησης ενός μακροχρόνιου ρεαλιστικού προγράμματος εξοπλισμών που λαμβάνει υπόψιν τα οικονομικά δεδομένα της ΚΔ . Πλέον υπάρχει πλήρης πρόσβασης σε μια επιπλέον σημαντική επιλογή και φυσικά θα διερευνήσουμε  εξετάσουμε όλα τους τρόπους αξιοποίησης αυτής της νέας δυνατότητας και θα εξετάσουμε όλα ενδεχόμενα για να εμβαθύνουμε την συνεργασία. Υπάρχει ήδη θέμα με τον ρωσικό εξοπλισμό με το εμπάργκο και τους περιορισμούς  που ισχύουν σήμερα (μετά την ρωσική εισβολή Ουκρανία).

Προσπαθούμε να δούμε  με ποιο τρόπο κα διαδικασία θα δώσουμε αυτή την περεταίρω ζωή στους υφιστάμενους εξοπλισμούς  είτε μέσω αναθεώρησης συστημάτων είτε μέσω συντήρησης. Αλλά αυτό με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα δεν είναι εύκολο

«Ως Ε.Φ και ΥΠΑΜ έχουμε μπει σε διάφορα Αμερικανικά προγράμματα όπως το ΙΜΕΤ όπου συμμετέχουν ήδη αξιωματικοί και θεωρούμε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι τεχνολογίες πρέπει να αναβαθμιστούν. Η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της ΕΦ δεν στρέφεται εναντίων κανενός και οποιαδήποτε ενίσχυση που επιβάλλεται ως ημικατεχόμενη πατρίδα».

Για το θέμα προστασίας της ΑΟΖ είπε πως δεν στρατιωτικοποιούμε την όλη διαδικασία και με χώρες της Ε.Ε υπάρχει συνεργασία για να υπάρξει μεγαλύτερη ναυτική παρουσία στην περιοχή μας.

Ο ΥΠΑΜ μίλησε επίσης για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και είπε πως οι προκλήσεις είναι δεδομένες στην ΑΟΖ και την Αμμόχωστο. «Γνωρίζουμε και μας απασχολεί η εργαλιοποίηση του μεταναστευτικού και εμείς από την πλευρά μας εξαντλούμε  όλα τα διπλωματικά μέσα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Πετρίδης είπε πως μας ενδιαφέρει ως ΕΦ η αγορά του συστήματος αεράμυνας από το Ισραήλ ως μια ομπρέλλα εργασίας.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Πετρίδης ρωτήθηκε και για της έρευνες που γίνονται αναφορικά μες την δολοφονία του Θανάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα