ΥΠΑΜ: Η δύναμη ταχείας ανάπτυξης δεν σημαίνει Ευρωστρατός-Το πλάνο της Κύπρου

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος μίλησε για την Ευρωπαϊκή Πυξίδα, εξηγώντας ότι δεν αποτελεί τον Ευρωστρατό.

Αρχικά ανέφερε ότι αποτελεί ένα στόχο όπου αν επιτευχθεί από όλα τα κράτη θα αφορά την αύξηση των δαπανών στην αμυντική θωράκιση, την άμυνα και ασφάλεια των χωρών.

Συμπλήρωσε ότι γίνονται διεργασίες πάνω στο κείμενο εδώ και δύο χρόνια. «Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αύξηση τις αμυντικές δαπάνες και βρισκόμαστε στα 150 εκατ. ετησίως».

Τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερα για τον τομέα της άμυνας, ενώ βρίσκονται σε επαφή με

το Υπουργείο Οικονομικών. «Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της ΕΦ έχει προτεραιοποιηθεί, βρίσκεται σε εξέλιξη και τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες αγορές». Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι είναι ένα οκταετές πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται σταδιακά.

Σημείωσε ότι αυτό το κείμενο έχει μόλις συμφωνηθεί και χρειάζεται χρόνο για την υλοποίηση του. «Σίγουρα αυτή η δύναμη ταχείας ανάπτυξης δεν σημαίνει Ευρωστρατός», ανέφερε.

Εξήγησε ότι στα επόμενα Συμβούλια θα διαφανεί πως θα συνεισφέρει το κάθε κράτος – μέλος, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας. «Η Ευρωπαϊκή Πυξίδα συζητείται εδώ και δύο χρόνια και είναι ένα μικρό βήμα προς την Ευρωπαϊκή αυτονομία».

Σημείωσε ότι υπάρχει το άρθρο 42/7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσής που αφορά την αμοιβαία συνδρομή. «Εντός της στρατιωτικής πυξίδας που στόχο έχει να προάγει την παγκόσμια ασφάλεια, γίνεται και αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος ανέφερε ότι το κείμενο ενοχλεί την Τουρκία επειδή ενεργεί αψηφώντας κάθε έννοια του δικαίου και θέλει να επιβάλει τα δικά της «θέλω» και το δικό της συμφέρον. «Έχουμε ένα κείμενο το οποίο το χαιρετίζουμε και είναι ότι καλύτερο υπό τις περιστάσεις . Το θέμα είναι να δουλέψουμε και να δούμε πως υλοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΑΜ, Ευρωστρατός#45Το, Κύπρου,ypam, evrostratos#45to, kyprou