Ασκήσεις για την αντιμετώπιση των σαρωτικών οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου

Το τούνελ των οικονομικών επιπτώσεων πανδημίας ενώνεται με το τούνελ των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου και το αποτέλεσμα είναι εφιαλτικό.

Ενδεικτικό των ανησυχιών είναι το έγγραφο του προέδρου του Eurogroup, με το οποίο ενημερώνει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι αυτή η κρίση μειώνει την αναπτυξιακή δυναμική και επιδεινώνει τις πληθωριστικές πιέσεις. 

 Σύμφωνα με τον Πασκάλ Ντόναχιου, «αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις έρχονται μέσω πολλών διαύλων. Ο ενεργειακός εφοδιασμός και οι τιμές της ενέργειας αποτελούν βασικό παράγοντα, αλλά στο προσκήνιο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες,

όπως οι επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη, τις χρηματοοικονομικές ροές και τις διαταραχές της προσφοράς. Αυτοί οι κίνδυνοι βρίσκονται, μεταξύ πολλών άλλων παραγόντων, στο προσκήνιο».

Ο πρόεδρος του Eurogroup  αναφέρεται σε άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα, που καθιστά επάναγκες να παραμείνουν ευέλικτες οι πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης.

Κάνει ιδιαίτερη μνεία στη σημαντικότητα του συντονισμού της δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης και ενημερώνει ότι έχει συμφωνηθεί η μετάβαση από μια συνολική υποστηρικτική δημοσιονομική στάση σε μια γενικά ουδέτερη στάση το 2023, λέγοντας ότι φαίνεται να είναι κατάλληλη. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ασκήσεις,askiseis