Υπ. Υγείας: Η Κύπρος δεν έχει τεχνογνωσία για να αδειοδοτήσει το Sputnik V

Συνεχίζεται η συζήτηση για το Sputnik V και το ενδεχόμενο η Κύπρος να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουγγαρίας και παραγγείλει το εν λόγω εμβόλιο εκτός ΕΕ.

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ερωτηθείς για το ζήτημα απάντησε ότι ««εμείς ως Κράτος, χρησιμοποιούμε εμβόλια και φάρμακα από τη στιγμή που

εγκρίνονται από τον ΕΜΑ. Δεν έχουμε την τεχνογνωσία από μόνοι μας να προχωρούμε σε αδειοδοτήσεις. Στην ΕΕ μόνο μια χώρα παρέκκλινε της απόφασης για να χρησιμοποιούμε μόνο αδειοδοτημένα εμβόλια, η Ουγγαρία».

Από πλευράς της η Αν. Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών κα Έλενα Παναγιωτοπούλου εξήγησε ότι «τα εμβόλια ανήκουν στην κατηγορία φαρμάκων προηγμένης τεχνολογίας και τα σκευάσματα αυτά, αξιολογούνται από ειδική επιτροπή. Το μέγεθος της αξιολόγησης είναι πολύ μεγάλο και αρχίζει από την αρχή μέχρι και τις τελικές μελέτες. Η αξιολόγηση γίνεται κεντρικά».

Σε ότι αφορά το ρωσικό εμβόλιο (SPUTNIK-V), η κα Παναγιωτοπούλου ενημέρωσε ότι «η εταιρεία επέδειξε ενδιαφέρον για αδειοδότηση του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει υποβάλει επίσημη αίτηση». Σίγουρα όμως, είπε, «τις προσεχείς εβδομάδες θα έχουμε κάποια νεότερα».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα της επιλογής του εμβολίου που θα του χορηγηθεί πριν τον εμβολιασμό, ο Υπουργός Υγείας απάντησε καταφατικά, εξηγώντας όμως ότι «εάν κάποιος επιλέξει να απορρίψει κάποιο εμβόλιο, πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στον εμβολιασμό στην δική του περίπτωση. Το δικό μας εμβολιαστικό πλάνο δίνει προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες. Για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους, υιοθετήσαμε και την εισήγηση του ΕΜΑ, όπως δεν υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί. Εάν κάποιος επιλέξει ένα από τα άλλα εμβόλια, πρέπει να γνωρίζει ότι θα πάρει μερικές εβδομάδες μέχρι να έρθει η σειρά του και  να εμβολιαστεί και πρέπει να γνωρίζει ότι θα είναι ακάλυπτος για αυτό το διάστημα».

Στα θέματα των εμβολίων, όπως εξήγησε ο δρ Πέτρου, «πολύ σημαντικό είναι το βάθος της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια. Αν είναι έξι μήνες ή ένα χρόνο για παράδειγμα. Όταν μάθουμε τον χρόνο της αποτελεσματικότητας του κάθε εμβολίου και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, ενδεχομένως να πρέπει να γίνεται και κάποια ενισχυτική δόση. Μπορεί κάποιο εμβόλιο να παρέχει λιγότερη αποτελεσματικότητα τώρα, αλλά στη συνέχεια να αποδεχθεί καλύτερο από κάποιό άλλο, το οποίο στην πορεία μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό, για παράδειγμα μπορεί να χάνονται τα αντισώματα που δημιουργεί πιο νωρίς».

Διαβάστε επίσης: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στη Λεμεσό- Οι επιδημικές καμπύλες στις άλλες επαρχίες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υγείας, Κύπρος, Sputnik V,ygeias, kypros, Sputnik V