Σουηδικό Κόμμα θέτει ερώτημα για τουρκική κατοχή Κύπρου -Αναφορά σε Αμμόχωστο

Ερώτημα για το Κυπριακό προς την Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας έθεσε το τρίτο  μεγαλύτερο κόμμα στην Σουηδία, το SD, με 61 βουλευτές στη βουλή της χώρας. Συγκεκριμένα αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ο βουλευτής και πρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων του Κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας, SD, Μάρκους Βέλιτσελ έθεσε στην Σουηδή ΥΠΕΞ το ερώτημα κατά πόσο η Σουηδία, στην διάρκεια της προεδρίας της στον ΟΑΣΕ  θα εργαστεί για λύση

στο Κυπριακό αλλά και αν θα εργαστεί για να μειώσει την επιρροή της Τουρκίας στο νησί.

Το όλο ζήτημα ανέδειξε  και προώθησε η ιστοσελίδα Υπερβόρειοι την οποία αποτελούν Έλληνες Κύπριοι που ζουν στις Σκανδιναβικές χώρες.

Συνοπτικά ο Μάρκους γράφει:

"Σύμφωνα με τον μύθο, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, η Κύπρος είναι η γενέτειρα της θεάς του έρωτα Αφροδίτη. Στη σύγχρονη εποχή, ωστόσο, το νησί χαρακτηρίζεται από εχθρότητα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Μετά τη διχοτόμηση που πραγματοποιήθηκε ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής της Τουρκίας στα βόρεια τμήματα το 1974, έχουμε δει λίγη πρόοδο και δεν διαβάζουμε πλέον πολλά για αυτήν τη σύγκρουση. Ωστόσο, η σύγκρουση εξακολουθεί να είναι πολύ ζωντανή και έχει γίνει στρατηγικά όλο και πιο σημαντική για την Τουρκία.

Οι Τουρκοκύπριοι, η μειονότητα που ζουν στη Βόρεια Κύπρο για αρκετές γενιές τώρα, δεν θέλουν παρά μια ειρηνική λύση με τους Ελληνοκύπριους στο νότο. Δυστυχώς, η ειρηνευτική διαδικασία καθυστερεί από την Τουρκία, της οποίας οι ανησυχητικές φιλοδοξίες για την Κύπρο έχουν αποδειχθεί και πάλι. Το φθινόπωρο, ο Τούρκος δικτάτορας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να κάνει πικνίκ στην Αμμόχωστο ένα ευαίσθητο μέρος όπου οι Ελληνοκύπριοι, πριν 46 χρόνια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν όλα τα υπάρχοντά τους για να διαφύγουν από τα τουρκικά στρατεύματα. Όσοι κατάφεραν να διαφύγουν από τα τουρκικά στρατεύματα έχασαν τα πάντα και ακόμη και σήμερα μπορείτε να δείτε ρούχα και πράγματα που έχουν αφήσει πίσω.

Το ότι ο Ερντογάν έχει χάσει την υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων είναι ξεκάθαρο: Όταν επρόκειτο να καθίσει για να ξεκινήσει το πικνίκ του στην παραλία, συναντήθηκε από διαδηλωτές από διάφορα μέρη που φώναξαν "No picnic over pain" - Όχι πικνίκ πάνω σε πόνο" όπου διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην ταπεινωτική επιλογή του Τούρκου ηγέτη για το πικνίκ και δεν ήθελαν να συμβεί αυτό πάνω στο «πόνο των Ελληνοκυπρίων γειτόνων τους», καθώς το μέρος είναι συμβολικό.

Σήμερα, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου", αλλά ο Ερντογάν προσπαθεί στο μέγιστο για περισσότερες αναγνωρίσεις. Μετά από τόσα χρόνια, τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και το Πακιστάν ενδέχεται να ακολουθήσουν τις επιθυμίες της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, η Κύπρος γίνεται όλο και πιο σημαντική για την Τουρκία, ιδίως ενόψει των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου που η Τουρκία ελπίζει να εκμεταλλευτεί κάτω από τον πυθμένα γύρω από το νησί.

Καθώς η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο μέσω στρατιωτικής επέμβασης τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι ακολουθεί μια πιο επιθετική πολιτική έναντι της Κύπρου. Στη χειρότερη περίπτωση, ενδέχεται στο μέλλον να δούμε κάτι παρόμοιο με την προσάρτηση της Ρωσίας από την Κριμαία, αλλά σε αυτή την περίπτωση μια τουρκική προσάρτηση της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία. Ένα τέτοιο σενάριο θα περιπλέξει, τουλάχιστον, μια μελλοντική κυπριακή ένωση μεταξύ του Βορρά και Νότου".

Υπό το πρίσμα αυτό, θα ήθελα να ρωτήσω την υπουργό Εξωτερικών Αν Λίντε:

Ποια μέτρα μπορούμε να περιμένουμε από την Υπουργό κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Σουηδίας στον ΟΑΣΕ ώστε εργαστεί για την κυπριακή ενοποίηση και επίσης μπορούμε να περιμένουμε από την Υπουργό να εργαστεί για να μειώσει την επιρροή της Τουρκίας στο νησί;

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 8 μήνες που το  SD θέτει σχετική ερώτηση  Το συγκεκριμένο κόμμα βρίσκεται στην βουλή απο το 2010 και ήταν το πρώτο κόμμα που έθεσε θέμα τερματισμού των σχέσεων της Σουηδίας με το καθεστώς της Τουρκίας αλλά και την αναγνώριση της τριάδας των Χριστιανικών γενοκτονιών απο τους οθωμανούς- νεότουρκους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σουηδικό Κόμμα, Κύπρου #45Αναφορά, Αμμόχωστο,souidiko komma, kyprou #45anafora, ammochosto