Υπ. Εργασίας: Ασφάλεια και υγεία ψηλά στις προτεραιότητές

Το Υπουργείο Εργασίας θέτει ψηλά στις προτεραιότητές του τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέτει και θα συνεχίσει να θέτει ψηλά στις προτεραιότητές του τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, δήλωσε σήμερα η καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου σε χαιρετισμό της στο 6ο Διεθνές Συνέδριο για την Ασφάλεια και Υγεία στις Κατασκευές.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου

σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόληψης Ατυχημάτων στον Κατασκευαστικό Τομέα (BG BAU) και τη στήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης του Κατασκευαστικού Τομέα (ISSA Construction).

Στον χαιρετισμό της, τον οποίο ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Χρίστος Μαληκκίδης, η κα. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι η νέα στρατηγική προσέγγισης της πρόληψης “Vision Zero”, που αποτελεί θέμα παγκόσμιας εκστρατείας του Διεθνούς Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης ISSA, είναι και στρατηγική επιδίωξη του Υπουργείου. Σημείωσε ότι ήδη τo αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει προσχωρήσει ως επίσημος εταίρος στην εκστρατεία αυτή.

Ανέφερε ότι το θέμα του Συνεδρίου“Vision Zero :“Invest in Prevention - Plan ahead” (Όραμα Μηδέν Ατυχήματα Επένδυσε στην Πρόληψη - Προγραμμάτισε έγκαιρα) είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή της πρόληψης, που αποτελεί τη θεμελιώδη πρόνοια της νομοθεσίας για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες, πρόσθεσε, έχουν πάντα διάφορες αιτίες. Αυτές οι αιτίες, ανέφερε η Υπουργός, μπορεί να σχετίζονται με τα συστήματα και τις μεθόδους εργασίας, το περιβάλλον εργασίας, τον χώρο και τον εξοπλισμό εργασίας, την εκπαίδευση, την παροχή πληροφόρησης, την καθοδήγηση και την επιτήρηση των εργαζομένων. Με τη δημιουργία νοοτροπίας πρόληψης, αυτές οι αιτίες μπορούν να εξαλειφθούν, συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, χωρίς κινδύνους για την υγεία είναι καθήκον όλων μας. Αποτελεί γενική παραδοχή ότι οι ασφαλείς εργασιακές συνθήκες είναι συνυφασμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, γεγονός το οποίο καθιστά την επιχείρηση πιο ανταγωνιστική.

Η ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας με σκοπό τη διατήρηση ψηλών επιπέδων ασφάλειας και υγείας καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική στον τομέα των κατασκευών αφού ο τομέας αυτός αποτελεί διαχρονικά τομέα υψηλού κινδύνου, είπε.

Παρά το γεγονός ότι κατά την τελευταία δωδεκαετία 2004 – 2016 ο δείκτης συχνότητας των ατυχημάτων στις κατασκευές είχε μειωθεί πέραν του 50%, συνέχισε, τη τελευταία διετία 2017 και 2018 παρουσίασε μικρή αύξηση και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Πρέπει να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες με τη συνεργασία όλων για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας στα εργοτάξια, είπε.

Γιατί αναμφίβολα, ανέφερε, η προστασία της ζωής, της υγείας και της αρτιμέλειας κάθε εργαζόμενου αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να διασφαλιστεί.

Η αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής πρόληψης “Vision Zero” και επίτευξη του οράματος μηδέν ατυχήματα αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα που απαιτεί την πλήρη δέσμευση πολλών προσώπων, είπε.

Αυτό το όραμα, πρόσθεσε, μπορεί να γίνει κατορθωτό με την εφαρμογή από τις επιχειρήσεις των επτά χρυσών κανόνων του “Vision Zero”.

Η Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον πρώτο χρυσό κανόνα «Ανάληψη Ηγετικής Δέσμευσης – επίδειξη δέσμευσης (Take Leadership – demonstrate commitment)» και κάλεσε τους εργοδότες και τα διευθυντικά στελέχη των οργανισμών και επιχειρήσεων όπως εφαρμόσουν συστηματικά τον κανόνα αυτό.

Παράλληλα βέβαια σημαντικό ρόλο έχουν και καθορίζουν τελικά την επιτυχία ή την αποτυχία, το επιστημονικό προσωπικό, τα στελέχη των επιχειρήσεων και οργανισμών καθώς και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα