Υπ. Ενέργειας: Μελετά πρόταση για βιωσιμότητα ταμείου ΑΠΕ

Πρόταση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διαχρονικά, επεξεργάζεται το Υπουργείο Ενέργειας, όπως προέκυψε μετά από συζήτηση για το θέμα, την Τρίτη, σε συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής.

«Όπως ανέφερα και στην εισαγωγή μου είναι, αν θέλετε, ένας ευχάριστος πονοκέφαλος που πρέπει να διαχειριστούμε που προκύπτει ουσιαστικά από τη δραστική μείωση στην τιμή

του ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.Πρόσθεσε ότι «ακούστηκαν διάφορες απόψεις τόσο από τους Βουλευτές όσο και από τα εμπλεκόμενα μέρη, τους παραγωγούς και το Υπουργείο τώρα θα συγκεράσει όλες τις απόψεις για να επανέλθει με κάποια διευθέτηση, η οποία θα διασφαλίζει διαχρονικά τη βιωσιμότητα του Ταμείου».Απαντώντας σε ερώτηση αν θα επιβαρυνθεί ο καταναλωτής, ο κ. Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε ότι «αν υπάρξει οποιαδήποτε επιβάρυνση στον καταναλωτή θα είναι αμελητέα σε σχέση με την εξοικονόμηση που προκύπτει από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος». Γι' αυτό το λόγο, ανέφερε, «είχα πει ότι είναι ένας ευχάριστος πονοκέφαλος».Ο Υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι ένα σενάριο που έχουμε επεξεργαστεί αφορά σε μια πιθανή εξοικονόμηση 3,5 σεντ ανά κιλοβατώρα για τον καταναλωτή να προκύψει μια επιπλέον χρέωση του 0,1 του σεντ. Δηλαδή, πρόσθεσε, από τα 0,5 σεντ που είναι σήμερα να πάει στο 0,6.Ανέφερε επίσης ότι «θα εξετάσουμε κατ` αρχάς και άλλες πηγές χρηματοδότησης του ταμείου των ΑΠΕ όπως είναι αυτή του Ταμείου Ρύπων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Γεωργίας».Απαντώντας σε ερώτηση για το έλλειμμα του ταμείου ΑΠΕ, είπε ότι «έχουμε υπολογίσει ότι για κάθε ένα σεντ κάτω από τα 11 σεντ κόστους αποφυγής, το Ταμείο δημιουργεί ένα έλλειμμα των 4 με 4,5 εκ. ευρώ, με βάση τις υποχρεώσεις που έχουν συναφθεί τα τελευταία χρόνια».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα