Υπ. Δικαιοσύνης: Να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες πρόληψης - καταπολέμησης,

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στο Αρχηγείο Αστυνομίας πραγματοποίησε την Πέμπτη η νέα Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της, όπου είχε συνάντηση γνωριμίας με την Ηγεσία και τους Αστυνομικούς Διευθυντές – Διοικητές του Αστυνομικού Σώματος.

Η Υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες «για πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής εγκλήματος που ταλανίζει τη σημερινή κοινωνία, κάνοντας

ειδική αναφορά στα ναρκωτικά, εμπορία προσώπων, αδικήματα που διαπράττονται εις βάρος των παιδιών όπως η παιδική πορνογραφία, αλλά και κάθε μορφής κακοποίηση παιδιού, αδικήματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, τρομοκρατία, παράτυπη μετανάστευση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Αρχηγείου, ο Αρχηγός του Σώματος Στέλιος Παπαθεοδώρου, αφού καλωσόρισε τη νέα Υπουργό, παρουσίασε και ανέλυσε το οργανόγραμμα της Αστυνομίας και τους στρατηγικούς της στόχους, ενώ αναφέρθηκε στα καθήκοντα και αρμοδιότητες όλων των Τμημάτων, Επαρχιών, Μονάδων, Διευθύνσεων και Υπηρεσιών της Αστυνομίας.

Από την πλευρά του, ο Υπαρχηγός Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου, συνεχίζοντας την παρουσίαση προς την Υπουργό, εστίασε στο πρόγραμμα της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού της Αστυνομίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Οργανισμού. Παράλληλα, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τις τάσεις του εγκλήματος με ιδιαίτερη έμφαση στο  σοβαρό έγκλημα και στις τροχαίες οδικές συγκρούσεις.

Από την πλευρά της η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αφού ευχαρίστησε τον Αρχηγό Αστυνομίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της έχει θέσει ως προτεραιότητα της, την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, με βασικό πυλώνα την υλοποίηση του έργου της αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας «προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβαση όλων των στελεχών της στην εκπαίδευση και συνεχή κατάρτιση, µε σκοπό τη βελτίωση του επαγγελματισμού των µελών της, να βοηθηθούν οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής, να υιοθετηθεί µμοντέλο έξυπνης αστυνόμευσης και να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία».

Είπε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες «για πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής εγκλήματος που ταλανίζει τη σημερινή κοινωνία, όπως είναι τα ναρκωτικά, η εμπορία προσώπων, τα αδικήματα που διαπράττονται εις βάρος των παιδιών όπως είναι η παιδική πορνογραφία, αλλά και κάθε μορφής κακοποίηση παιδιού, τα αδικήματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, η τρομοκρατία, η παράτυπη μετανάστευση, και γενικά κάθε μορφή εγκλήματος, που επηρεάζει άμεσα τους πολίτες της χώρας μας» και κατέληξε ότι «την ίδια στιγμή, χρειάζεται να εντατικοποιήσουμε τις δράσεις μας για πρόληψη και μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων».

Εξάλλου, σε δηλώσεις της η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, είπε ότι «είμαι σήμερα εδώ για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αστυνομία Κύπρου, παρότι βεβαίως έχει προηγηθεί και άλλη επίσκεψη και πάρα πολλές συζητήσεις μαζί με τον Αρχηγό και την ηγεσία της Αστυνομίας, με την οποία έχουμε ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας».

«Υπάρχουν προβλήματα, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά θετικά. Θα κτίσουμε πάνω στα θετικά και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την Αστυνομία Κύπρου ως Υπουργείο Δικαιοσύνης, να κτίσει την τεχνογνωσία των μελών της, να αναβαθμίσουμε τον εξοπλισμό, να προσλάβουμε ανθρώπινο δυναμικό που είναι κάτι στο οποίο υπάρχει έλλειψη, αλλά βεβαίως να αναθεωρήσουμε και τις διαδικασίες όπου χρειάζεται να γίνει αυτό. Είμαι αισιόδοξη γιατί η επικοινωνία είναι καλή, η πρόθεση υπάρχει και άμα υπάρχει βούληση είμαι σίγουρη ότι μπορούν να γίνουν οι αλλαγές», συμπλήρωσε.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, σε δηλώσεις του είπε ότι «είχαμε σήμερα την πρώτη επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην Αστυνομία, εδώ στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής».

Σημείωσε ότι έγινε στην Υπουργό μια μακροσκελής παρουσίαση σε σχέση με την Αστυνομία Κύπρου, το οργανόγραμμα, την επερχόμενη αναδιοργάνωση, στατιστικά του εγκλήματος, των θανατηφόρων και τους τομείς δραστηριοτήτων ενός εκάστου τμήματος ή μονάδας της Αστυνομίας, που αριθμούν 24.

«Θα βρισκόμαστε σε συνεχή συνεννόηση. Η ίδια αναφέρθηκε στο ότι θα είναι συνεχώς συμπαραστάτης στις δράσεις  της Αστυνομίας και θα βοηθήσει με κάθε τρόπο στα αιτήματα ότι και αν αφορούν αυτά είτε προϋπολογισμοί είτε ενίσχυση σε δύναμη. Θεωρούμε ότι ήταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση κατά την οποία και κάθε αστυνομικός διευθυντής είχε την ευκαιρία να αναφέρει την ιδιότητα αλλά και τα καθήκοντα τα οποία εκτελεί», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δικαιοσύνης, #45,dikaiosynis, #45