Υιοθετήθηκε το σύστημα έκδοσης άδειας ταξιδίων 'ETIAS'

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της Ε.Ε. υιοθέτησε και εξέδωσε τον κανονισμό για τη θέσπιση ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών και αδειών ταξιδίων (ETIAS) - ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και την προστασία των πολιτών, το οποίο θα επιτρέψει να εντοπίζονται όσοι ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια πριν φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Το ETIAS θα επιτρέψει τον εκ των προτέρων έλεγχο και, εάν χρειαστεί, άρνηση άδειας ταξιδιού σε υπηκόους τρίτων χωρών απαλλαγμένους από υποχρέωση θεωρήσεων που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν και θα

συμβάλει στη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας, στην πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, στην προστασία της δημόσιας υγείας και στη μείωση των καθυστερήσεων στα σύνορα, προσδιορίζοντας τα πρόσωπα που ενδέχεται να ενέχουν κίνδυνο σε έναν από αυτούς τους τομείς πριν φτάσουν στα εξωτερικά σύνορα", δήλωσε σχετικά ο Herbert Kickl, Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας.

Το σύστημα θα ισχύει για τους υπηκόους τρίτων χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης. Θα χρειαστεί να αποκτήσουν άδεια ταξιδιού πριν από το ταξίδι τους, μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής. Για κάθε αίτηση, ο αιτών θα πρέπει να καταβάλει τέλος διαμονής ύψους 7 ευρώ.

Οι πληροφορίες που υποβάλλονται σε κάθε αίτηση, θα τυγχάνουν αυτόματης επεξεργασίας με σχετικές βάσεις δεδομένων της Interpol, για να καθοριστεί εάν υπάρχουν λόγοι άρνησης της άδειας ταξιδίου. Εάν δεν εντοπιστούν συμπτώσεις ή στοιχεία που απαιτούν περαιτέρω ανάλυση, η άδεια ταξιδίου θα εκδίδεται αυτόματα και γρήγορα. Αυτό αναμένεται να ισχύει για τις περισσότερες εφαρμογές.

Εάν υπάρχει υποψία ή στοιχείο που απαιτεί ανάλυση, η αίτηση θα διαβιβάζεται στις αρμόδιες αρχές του υπεύθυνου κράτους μέλους. Η έκδοση ή η απόρριψη αίτησης θα πραγματοποιείται το αργότερο σε 96 ώρες μετά την υποβολή της αίτησης ή, εάν έχουν ζητηθεί πρόσθετες πληροφορίες, 96 ώρες από την παραλαβή αυτών των πληροφοριών.

Πριν από την επιβίβαση, οι αερομεταφορείς και οι θαλάσσιες μεταφορές θα πρέπει να ελέγξουν εάν οι υπήκοοι τρίτων χωρών που υπόκεινται στην απαίτηση της άδειας ταξιδίου διαθέτουν έγκυρη άδεια ταξιδίου. Τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της ETIAS, αυτή η υποχρέωση θα ισχύει και για τους διεθνείς μεταφορείς με πούλμαν.

Η άδεια ταξιδίου δεν παρέχει αυτόματο δικαίωμα εισόδου ή διαμονής. Ο συνοριοφύλακας θα λαμβάνει την τελική απόφαση, θα ισχύει για τρία έτη ή έως το τέλος της ισχύος του ταξιδιωτικού εγγράφου που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της αίτησης, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα