Υιοθεσίες: 575 παιδιά βρήκαν οικογένεια την τελευταία πενταετία

Η υιοθεσία ενός παιδιού δεν αποτελεί ποτέ απλή απόφαση για ένα ζευγάρι, καθώς είναι ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο ζήτημα. Από την άλλη, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να επιτηρήσουν με ακρίβεια την πολυδιάστατη διαδικασία, ξεσκονίζοντας τις αιτήσεις και ελέγχοντας εξονυχιστικά τις οικογένειες που επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα παιδί.

Ένεκα του ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ λεπτό, η διαδικασία που ακολουθείται είναι χρονοβόρα καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία μελέτης

της καταλληλότητας.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), ενεργεί ως η αρμόδια Αρχή, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας της υιοθεσίας, από την υποβολή της αίτησης αξιολόγησης της καταλληλότητας προσώπων για υιοθεσία μέχρι και την ολοκλήρωση της υιοθεσίας.

Αύξηση στις αιτήσεις για υιοθεσίας

Με το πέρασμα των χρόνων το ενδιαφέρον για υιοθεσία παιδιών αυξάνεται και αυτό καταδεικνύεται από τους αριθμούς των αιτήσεων ανά έτος. Άξιον αναφοράς είναι το γεγονός ότι το 2018 υποβλήθηκαν 70 νέες αιτήσεις, ενώ το 2022 υποβλήθηκαν 146.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Σημερινή», από το 2018 μέχρι και τον Αύγουστο του 2023 διεκπεραιώθηκαν συνολικά 575 αιτήσεις υιοθεσίας. Συγκεκριμένα, στον πίνακα παρατίθενται στοιχεία για τις αιτήσεις υιοθεσίας που υποβλήθηκαν από το 2019 μέχρι τον Αύγουστο του 2023, καθώς και πόσες από αυτές διεκπεραιώθηκαν ανά έτος. Η επαρχία με τις περισσότερες αιτήσεις είναι η Λευκωσία, ενώ ακολουθεί η Λεμεσός, η Λάρνακα και μετά η Πάφος με την Αμμόχωστο. Παράλληλα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, σε παγκύπρια βάση, το 2020 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες νέες αιτήσεις (176). Από την άλλη, το 2022 ήταν η χρονιά κατά την οποία εγκρίθηκαν οι περισσότερες αιτήσεις (121).

ΕΠΑΡΧΙΑ

Λευκωσίας

Λεμεσού

Λάρνακας

Πάφου

Αμμοχώστου

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ

Έτος

Νέες αιτήσεις

Διεκ

περαιώθηκαν

Νέες αιτήσεις

Διεκ

περαιώθηκαν

Νέες αιτήσεις

Διεκ

περαιώθηκαν

Νέες αιτήσεις

Διεκ

περαιώθηκαν

Νέες αιτήσεις

Διεκ

περαιώθηκαν

Νέες αιτήσεις

Διεκ

περαιώ

θηκαν

2018  *

     70

   68

2019

   55

  46

  35

  25

  17

  10

    5

   0

   12

   11

    124

   92

2020   

    71

  53

  39

   9

  36

  16

   13

   13

   17

     6

    176

    97

2021

   69

  51

  35

  22

  24

  21

  15

    4

    14

     8

    157

  106

2022

   59

  57

  32

  20

  31

  29

  12

    7

    12

     8

    146

   121

2023**

   43

  42

  23

  21

  25

 14

  11

  11

     6

     3

    108

    91

Διαδικασία και κριτήρια

Ο ρόλος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στις υιοθεσίες καθορίζεται από σχετική νομοθεσία και έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του πριν και κατά την υιοθεσία.

Με βάση τον περί Υιοθεσίας Νόμο, οι κύριες ευθύνες των Υπηρεσιών είναι πρώτον, η μελέτη της καταλληλότητας ατόμων που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν παιδί και η επίδοση σε αυτούς αιτιολογημένης έκθεσης. Δεύτερον, η εξέταση των οικογενειακών συνθηκών των προτεινόμενων επιμελητών (το πρόσωπο υπό την άμεση φροντίδα του οποίου έχει τοποθετηθεί ή πρόκειται να τοποθετηθεί ο ανήλικος για σκοπούς υιοθεσίας) και η επίδοση σ’ αυτούς αιτιολογημένης έκθεσης όσον αφορά την καταλληλότητά τους να αναλάβουν συγκεκριμένο παιδί.

Τρίτον, η εκτέλεση καθηκόντων προσωρινού κηδεμόνα σε περίπτωση ανάληψης γονικών δικαιωμάτων και η υποβολή έκθεσης στο Δικαστήριο για έκδοση διατάγματος υιοθεσίας. Τέταρτον, η διενέργεια τοποθέτησης παιδιών διαθέσιμων για υιοθεσία σε εγκεκριμένα για υιοθεσία άτομα και πέμπτο, το συνταίριασμα και η τοποθέτηση παιδιών διαθέσιμων για υιοθεσία σε εγκεκριμένα για υιοθεσία άτομα.

Ο Λειτουργός είναι υπόχρεος να εξετάσει τους αιτητές ως προς το ατομικό και οικογενειακό τους ιστορικό, το ιστορικό του γάμου τους, τις συνθήκες διαβίωσής τους, την οικονομική τους κατάσταση, τα κίνητρά τους για υιοθεσία, την ικανότητά τους να ασκήσουν ικανοποιητικά τον γονεϊκό ρόλο, το ιατρικό ιστορικό τους, τη στάση απέναντι στην υιοθεσία και ιδιαίτερα ως προς την ενημέρωση του παιδιού για την καταγωγή του και τις ευκαιρίες πρόσβασής του με τους βιολογικούς του γονείς. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία καταλληλότητας ενός ζευγαριού ή και μονήρους ατόμου για υιοθεσία και αφού αξιολογηθούν ως κατάλληλοι, μπορούν να προχωρήσουν στην εξεύρεση παιδιού είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Υιοθεσίας Νόμου, αίτηση για υιοθεσία μπορούν να υποβάλουν ζευγάρια ή μονήρη άτομα που όμως ο ένας εξ αυτών είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου ή είχε τη διαμονή του στη Δημοκρατία δύο χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης.

Επίσης δικαίωμα υποβολής αίτησης για υιοθεσία έχουν πρόσωπα ή πρόσωπο που ένα από αυτά έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του και το Δικαστήριο κρίνει ότι η υιοθεσία δεν συνεπάγει κινδύνους για το υιοθετούμενο παιδί και είναι γενικά προς το συμφέρον του, αν ληφθεί υπόψη η διαφορά ηλικίας μεταξύ υιοθετούντος και υιοθετουμένου. Επιπλέον αίτηση μπορεί να υποβάλει ένας από τους αιτητές που έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του και είναι συγγενής του υιοθετημένου. Διάταγμα υιοθεσίας μπορεί να εκδοθεί και μετά από αίτηση ενός μόνο προσώπου που δεν είναι έγγαμο, αν το Δικαστήριο ικανοποιηθεί ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα