Υγειονομική "βόμβα" έτοιμη να εκραγεί στο Μαρκί Λευκωσίας

Με υγειονομική "βόμβα" έτοιμη να εκραγεί μοιάζει το χωριό Μαρκί στην Επαρχία Λευκωσίας, καθώς η περιοχή έχει γεμίσει με εκτεθειμένα στον ήλιο οργανικά απόβλητα, όπως κομμένα μέλη ζώων, κόκαλα και εντόσθια.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τεράστιες ποσότητες οργανικών αποβλήτων, που βρίσκονται στο έλεος του καλοκαιρινού καιρού και της σήψης, με τη δυσοσμία που αναδύεται να είναι αφόρητη ακόμα και σε ακτίνα 800 μέτρων. Την ίδια ώρα, σμήνη από πτηνά και έντομα τρέφονται από τα απόβλητα με τις συνέπειες που

μπορεί να έχει αυτό στη μετάδοση ασθενειών στους κατοίκους της περιοχής, να είναι ανησυχητικές.

Σύμφωνα με τηλεφωνικές καταγγελίες που έλαβε το SigmaLive, υπολείμματα ζώων, τα οποία προορίζονταν για επεξεργασία με σκοπό την παραγωγή βιοαερίου και λιπασμάτων από τη μονάδα της εταιρίας Animalia Genetics Ltd, βρίσκονται πεταμένα στα γύρω χωράφια σε μεγάλη ακτίνα, χωρίς να έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία, προκειμένου να μην αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

To SigmaLive έσπευσε στην περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και παραθέτει αυτούσιες τις φωτογραφίες (τραβηγμένες σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016), οι οποίες προκαλούν σοκ.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, γύρω από το εργοστάσιο, έχει δημιουργηθεί μια τεράστια χωματερή η οποία περιέχει τόσο οργανικά και κλαδευτικά απόβλητα, όσο και σακούλες σκουπιδιών που μοιάζουν με οικιακά απορρίμματα.

Αίσθηση προκαλούν οι εικόνα #1, στην οποία διακρίνεται ξεκάθαρα ένας τεράστιος σωρός από εντόσθια ζώων, ενώ στην εικόνα #2 μπορεί κανείς να διακρίνει ένα πεταμένο πόδι χοίρου. Στην εικόνα #3 διακρίνεται ξεκάθαρα η γούνα ενός ζώου, το οποίο έχει υποστεί σήψη.

Το ιστορικό

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive την Πέμπτη 24 Μαΐου, περί τις 12:40 μμ, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, δέχθηκε επώνυμη τηλεφωνική καταγγελία σχετικά με το ζήτημα. Λειτουργοί του Τμήματος, έσπευσαν άμεσα στο σημείο, προέβησαν σε αυτοψία και διαπίστωσαν το πρόβλημα φωτογραφίζοντας τα απόβλητα.

Αμέσως μετά ειδοποιήθηκε από γείτονα της περιοχής ο Κτηνιατρικός Σταθμός Νήσου, ο οποίος αρχικά επικαλέστηκε έλλειψη προσωπικού και δεν απέστειλε επιθεωρητές. Ωστόσο, την επόμενη ημέρα εμφανίστηκε στο σημείο κτηνίατρος του Κτηνιατριακού Σταθμού Νήσου, η οποία ισχυρίστηκε ότι δεν διαπίστωσε κάποιο πρόβλημα.

Όπως πληροφορείται το SigmaLive, αμέσως μετά την κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, τα οργανικά απόβλητα που υπήρχαν εκείνη την ημέρα, θάφτηκαν εσπευσμένα από υπαλλήλους της εταιρίας.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή 27 Μαΐου, ειδοποιήθηκε εκ νέου το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο ανέφερε ότι έχει συγκεντρωθεί φωτογραφικό υλικό και είναι σε εξέλιξη η σύνταξη της σχετικής αναφοράς, η οποία επρόκειτο να αποσταλεί στο Επαρχιακό Κτηνιατρείο Λευκωσίας.

Πέραν τούτου, ο Κτηνιατρικός Σταθμός Νήσου, έλαβε έγγραφη καταγγελία, η οποία έκανε έκκληση να ερευνήσει επείγοντος το συμβάν, καθώς το πρόβλημα μέρα με τη μέρα γιγαντωνόταν.

Ωστόσο, παρά την κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, το πρόβλημα παραμένει μέχρι και σήμερα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι αγωνιούν για την πιθανή μετάδοση σοβαρών ασθενειών, μέσω των εντόμων, των πτηνών και των ποντικών.

Τι λένε οι κρατικές υπηρεσίες;

Η Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος Δρ. Χρυστάλλα Στυλιανού, ανέφερε ότι μετά από επιτόπια έρευνα που διεξήχθη στο σημείο, αμέσως μετά την καταγγελία, διαπιστώθηκε το πρόβλημα, ενώ λήφθηκαν φωτογραφίες προκειμένου να συνταχθεί σχετική αναφορά. Στην συνέχεια ενημερώθηκαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, καθώς το θέμα των οργανικών αποβλήτων εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους. Μετά από απόφαση του διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστα Χατζηπαναγιώτου, δόθηκαν οδηγίες προκειμένου να εκδοθεί εξώδικη ρύθμιση για το περιστατικό.

Παράλληλα, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Επαρχιακού Κτηνιατρικού Γραφείου Λευκωσίας Πόπη Στυλιανού, αναφέρει ότι τη συγκεκριμένη ημέρα που το γραφείο ειδοποιήθηκε για το συμβάν, ο χώρος επιθεωρήθηκε, αλλά δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα. «Φυσικά το όλο θέμα παρακολουθείται και σε περίπτωση που διαπιστώσουμε οποιαδήποτε παρανομία θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο ποινές. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος», προσθέτει.

Η θέση του ιδιοκτήτη

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Μιχάλης Παπαευσταθίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του ανέφερε ότι ο σταθμός επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων, λειτουργεί τηρώντας τις σχετικές άδειες και στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Στην περιοχή υπάρχουν μόνο «πράσινα απόβλητα», κοπριές από ζώα για την παραγωγή compost, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν έντερα χοίρων ή μαλακά υλικά σφαγείων, τα οποία παστεριώνονται αμέσως. Η διαδικασία, τονίζει περιλαμβάνει αρχικώς τον τεμαχισμό, παστερίωση επί μία ώρα σε θερμοκρασία 79 βαθμών κελσίου, αερόβια επεξεργασία επί 25 ημέρες και διαχωρισμό στερεών από υγρών.

Όπως υποστηρίζει, ενίοτε ο εξοπλισμός παθαίνει βλάβες, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια πολύ προσωρινή τοποθέτηση των αποβλήτων σε εξωτερικό χώρο, ωστόσο αυτή δεν έχει διαρκέσει πέραν των 1-2 ημερών.

«Πριν από περίπου δέκα ημέρες υπήρξε όντως βλάβη με αποτέλεσμα κάποια οργανικά απόβλητα να τοποθετηθούν σε εξωτερικό χώρο για μιάμιση ημέρα, ωστόσο το πρόβλημα αμέσως αποκαταστάθηκε. Αμέσως τηλεφωνήσαμε στο Τμήμα Περιβάλλοντος προκειμένου να είναι ενήμερο», είπε και πρόσθεσε ότι αντιθέτως με όσα καταγγέλλονται, σπανίως παρουσιάζονται προβλήματα.

Σχετικά με τη δυσοσμία, τόνισε ότι όντως υπάρχει μια μικρή οσμή, προερχόμενη από την διαδικασία της κομποστοποίησης.

Follow @christos_mich

Εικόνα #1

Εικόνα #2

Εικόνα #3

Keywords
Τυχαία Θέματα