Θεοχάρους: Δεν μπορεί να καταργηθεί η βίζα χωρίς αναγνώριση

Η ΕΕ δεν μπορεί να υποκύψει στους εκβιασμούς Ερντογάν και η βίζα δεν μπορεί να καταργηθεί χωρίς αναγνώριση της Κ. Δημοκρατίας ανέφερε χαρακτηριστικά σε επιστολή προς τους θεσμούς της ΕΕ, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης και Ευρωβουλευτής του ECR Ελένη Θεοχάρους.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης και Ευρωβουλευτής του ECR , με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Tουσκ, καθώς και προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, καταγγέλλει τη στάση του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο ως προς το θέμα

της κατάργησης της βίζας σε Τούρκους πολίτες όσο και ως προς στο Προσφυγικό.

Στην επιστολή της, η κα. Θεοχάρους επισημαίνει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμιά συμφωνία με την Τουρκία για το θέμα της κατάργησης της βίζας σε Τούρκους πολίτες, εάν δεν αναγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία και αν δεν επιτρέψει η Άγκυρα την ελεύθερη άσκηση όλων των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ από τους Ελληνοκύπριους, στο πλαίσιο της εννόμου τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία τελεί υπό τουρκική κατοχή σε ποσοστό της τάξης του 37% του εδάφους της.

Όπως αναφέρει η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης στην επιστολή της, η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί τους εκβιασμούς του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι, εάν δεν του γίνουν εκπτώσεις στο θέμα του περί τρομοκρατίας νόμου, θα παγώσει τη συμφωνία για το Προσφυγικό. Η στάση του αυτή, προστίθεται στην επιστολή, δε συνάδει με εκείνην υποψήφιου για ένταξη κράτους και δε μπορεί να γίνει ανεκτή, ενώ, όπως παρατηρεί, στρέφεται εναντίον των συμφερόντων της ΕΕ, του τουρκικού λαού και των Κούρδων, στους οποίους άλλαξε τη νομοθεσία περί βουλευτικής ασυλίας για να μπορεί να τους διώκει. Γεγονός, όπως τονίζει, που είναι απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό και συνιστά βήμα προς τα πίσω και όχι προς τα μπρος και προς την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα