Ξυπνά η ελπίδα…

Αισιοδοξία για την έκβαση των ανασκαφών εκφράζει ο Ε/κ εκπρόσωπος της ΔΕΑ
«Μόνο η Τουρκία μπορεί να δώσει έγκυρες πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού αλλά και πρόσβαση στα συνεργεία της ΔΕΑ για να γίνουν εκσκαφές στις στρατιωτικές ζώνες», διευκρίνισε ο Φώτης Φωτίου

Με τις ευχές και την ελπίδα των συγγενών αγνοουμένων ότι τα οστά των αγαπημένων τους προσώπων θα βρεθούν, ξεκίνησε χθες στην περιοχή του κατεχόμενου Τράχωνα η 12η προσπάθεια για εντοπισμό ομαδικού τάφου για ανεύρεση οστών Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων.

Όπως αποκάλυψε το «Σίγμα», στο συγκεκριμένο σημείο, όπου θα γίνουν σήμερα οι έρευνες, αναζητούνται περίπου 45 Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι, ενώ, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί στην εν λόγω περιοχή εκσκαφές σε 11 διαφορετικά σημεία, χωρίς, ωστόσο, να εντοπιστεί οτιδήποτε.

Σύμφωνα με τουρκικό έγγραφο, μετά τη λήξη των εχθροπραξιών, δεκάδες πτώματα είχαν περισυλλεγεί και μεταφερθεί στο Λήδρα Πάλας. Το τουρκικό έγγραφο, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1977, έκανε λόγο για 200 πτώματα, τα οποία δεν παραλήφθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά και μεταφέρθηκαν πίσω στην περιοχή του κατεχόμενου Τράχωνα, κοντά στις τουρκοκυπριακές Κεντρικές Φυλακές, όπου τάφηκαν σε ομαδικό τάφο.

Η Τουρκία κρατά το κλειδί
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Σίγμα», ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα όπως η προσπάθεια αυτή που γίνεται αποδώσει καρπούς. Επεσήμανε ότι το κλειδί για τη λύση του ανθρωπιστικού δράματος των αγνοουμένων το κρατά μόνο η Τουρκία, γι' αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιέζει στις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ως προς το εν λόγω ζήτημα, γιατί μόνο έτσι μπορεί το δράμα να βρει λύση.

«Μόνο η Τουρκία μπορεί να δώσει έγκυρες πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού αλλά και πρόσβαση στα συνεργεία της ΔΕΑ για να γίνουν εκσκαφές στις ούτω καλούμενες στρατιωτικές ζώνες», διευκρίνισε ο Επίτροπος. «Γι’ αυτό και οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας στις συνομιλίες στρέφονται και προς αυτήν την προσπάθεια, όχι μόνο προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά και προς την Τουρκία».

Είναι σημαντικό, ωστόσο, ανέφερε, το γεγονός ότι τα συνέργεια της ΔΕΑ εξασφάλισαν πρόσβαση από τις κατοχικές Αρχές για εκσκαφές στις ούτω καλούμενες στρατιωτικές ζώνες, ενώ κάλεσε τους συγγενείς αγνοουμένων όπως κάνουν υπομονή, μέχρι το τέλος της προσπάθειας της ΔΕΑ. Επεσήμανε ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες στους συγγενείς αγνοουμένων, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού στην επιτυχία των εκσκαφών, που ανέρχεται μόνο στο 10%.

Όσον αφορά τις εκσκαφές στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι οι διαδικασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς βάσει σχεδιασμών και ότι καθημερινά εντοπίζονται κομμάτια του αεροσκάφους. «Οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικής σημασίας για τη δεύτερη φάση των εκσκαφών», σημείωσε ο κύριος Φωτίου. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην εύρεση της ατράκτου του αεροσκάφους, όπου εκεί θα λύσουμε -αν θα λύσουμε- τα ερωτήματα που έχουμε για τόσα χρόνια. Να εντοπίσουμε δηλαδή τα οστά των παιδιών που οι συγγενείς περιμένουν για τόσα χρόνια».

Χάθηκαν στην α’ φάση της εισβολής
Καλεσμένος στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του «Σίγμα», ο Νίκος Σεργίδης, Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων, ανέφερε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς από το 1974 υποστήριζε πως η τουρκική πλευρά έκανε προσπάθεια να παραδώσει στην ελληνική πλευρά τα πτώματα, τα οποία, σύμφωνα με τον ισχυρισμό Ντενκτάς, δεν παρελήφθησαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, με αποτέλεσμα να τους θάψουν οι ίδιοι. Ο κ. Σεργίδης ανέφερε ότι η πρώτη προσπάθεια ανακάλυψης του εν λόγω τάφου, σε σημείο που είχαν υποδείξει Τούρκοι, έγινε το 2006, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ως προς την ταυτότητα των ανθρώπων που μπορεί να είναι θαμμένοι στον ομαδικό τάφο στον Τράχωνα, ο κύριος Σεργίδης είπε πως χάθηκαν στον πρώτο γύρο της εισβολής, στην περιοχή των βορείων προαστίων της Λευκωσίας, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί περισυλλογής των πτωμάτων. «Δεν είμαστε όμως βέβαιοι για το τι θα βρεθεί, αν βέβαια βρεθεί», εξήγησε. Το μόνο θετικό σημείο, το οποίο επεσήμανε ο κ. Σεργίδης, είναι ότι οι Τούρκοι επέτρεψαν να γίνει η εκταφή, σπάζοντας το εμπάργκο για τις στρατιωτικές ζώνες. Αυτήν τη στιγμή εργάζονται οκτώ συνεργεία εκσκαφών, με αυτό της περιοχής Τράχωνα να είναι ένα από τα οκτώ, ενώ διευκρίνισε ότι ομαδικοί τάφοι υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου.

Φτωχά ευρήματα
Ο πρόεδρος της επιτροπής έθιξε παράλληλα και το ζήτημα των φτωχών αποτελεσμάτων στα ευρήματα της Διερευνητικής Επιτροπής, που αγγίζουν μόνο το 10%. Αυτό πρέπει να απασχολήσει πολύ έντονα τόσο τη Διερευνητική Επιτροπή όσο και τους αρμοδίους, είπε. Ή θα πρέπει να βρουν νέους τρόπους επαλήθευσης και διασταύρωσης πληροφοριών ή θα πρέπει να εξασφαλιστεί καλύτερη συνεργασία από τα εμπλεκόμενα μέρη, επεσήμανε. Ερωτηθείς για τις κατά καιρούς φήμες που κυκλοφορούν για τυχόν αγνοουμένους της τουρκικής εισβολής που ζουν και εργάζονται στην Τουρκία, ο κύριος Σεργίδης είπε ότι κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει, μιας και δεν υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης του αληθούς των συγκεκριμένων φημών, χωρίς ωστόσο να προβεί σε οποιαδήποτε επιβεβαίωση ή διάψευση.

Υπάρχει αισιοδοξία
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, Νέστορας Νέστορος, εξέφρασε την αισιοδοξία του «για την προοπτική εντοπισμού ενός μαζικού τάφου», αφού η εκσκαφή γίνεται σε σημείο στρατιωτικής ζώνης, ενώ επιβεβαίωσε ότι αυτή είναι η 12η εκσκαφή που γίνεται στην περιοχή για το ίδιο θέμα. Τόνισε μάλιστα ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση των ανασκαφών, μιας και οι πληροφορίες που είχαν τόσο οι ίδιοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι είναι καλές, εξ ου και η αίσθηση αισιοδοξίας που υπάρχει στη Διερευνητική Επιτροπή.

Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο κ. Νέστορος, η μαρτυρία όπως και τα στοιχεία που προέκυψαν, δόθηκαν από έναν Τουρκοκύπριο μάρτυρα και επιβεβαιώθηκαν εν συνεχεία και από δεύτερο ανώνυμο μάρτυρα. Ανέφερε, δε, πως οι Τουρκοκύπριοι ενέτειναν τις προσπάθειές τους, για να δουν αν όντως υπάρχει κάτι, γιατί εμείς, ως ελληνοκυπριακή πλευρά, πάντα επιμείναμε γι’ αυτόν τον χώρο. Είπε, επίσης, πως κατατέθηκε έγγραφο που ενισχύει τις υποψίες της επιτροπής και γι’ αυτό οι Τουρκοκύπριοι ενέτειναν τις προσπάθειές τους για εντοπισμό οστών στον συγκεκριμένο χώρο.

«Δεν παρελήφθησαν από τους Ε/κ»
Το μέλος της τ/κ κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ, δήλωσε ότι η δικοινοτική ομάδα εκσκαφών άρχισε εκσκαφές στα κατεχόμενα σε χώρο που βρίσκεται πίσω από τις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Όπως είπε, οι στρατιωτικές κατοχικές «αρχές» βοήθησαν τη ΔΕΑ σε ό,τι αφορά τις «άδειες» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για την 28η «άδεια» που εξέδωσαν οι στρατιωτικές κατοχικές «αρχές».

Η κ. Κιουτσιούκ δήλωσε πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει η ΔΕΑ, αναμένεται να ανευρεθούν τα οστά 40-50 Ε/κ αγνοουμένων, οι οποίοι πολέμησαν το 1974. Όπως ανέφερε, υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με μεταβολές στη μορφολογία του εδάφους. Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στην ανεύρεση οστών κατά τη διάρκεια αυτής της εκσκαφής. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια της εισβολής υπήρχε βούληση όπως τα πτώματα των εν λόγω Ε/κ αγνοουμένων δοθούν στην ε/κ πλευρά μέσω των Η.Ε., όμως δεν παρελήφθησαν και έτσι ετάφησαν στην περιοχή.

Αφιέρωμα ρωσικού καναλιού για το δράμα των αγνοουμένων
Στο μεταξύ, εκτενές αφιέρωμα για την τουρκική εισβολή και τους αγνοουμένους, με τίτλο «Τα Φαντάσματα της Κύπρου - Οι πληγές του πολέμου παραμένουν ανοικτές», κάνει το ρωσικό κανάλι Russia Today. Tα εργαστήρια της ΔΕΑ είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το μόνο μέρος όπου μπορεί να βρει κανείς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να εργάζονται μαζί. Το ρεπορτάζ κάνει εκτενή αναφορά στις εργασίες της ΔΕΑ και τη διαδικασία ταυτοποίησης οστών μέσω της μεθόδου DNA.

Η περιήγηση των δημοσιογράφων του ρωσικού καναλιού γίνεται από τον Ελληνοκύπριο φωτογράφο Κωνσταντίνο Κάπρι, ο οποίος, μαζί με τη μητέρα του, δείχνουν στους δημοσιογράφους το σπίτι όπου μεγάλωσαν, αλλά και την εκκλησία του χωριού που βρίσκεται στα κατεχόμενα, η οποία τώρα είναι υπό διάλυση. Το ντοκιμαντέρ καταλήγει με την πεποίθηση ότι μετά το 2003 και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, υπάρχει πλέον ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα βρουν τη χρυσή τομή που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα