ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

«Queen Elizabeth cheese»
Σαν να μη μας έφταναν τα προβλήματα που συνοδεύουν το θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού μας, ως προστατευόμενου κυπριακού προϊόντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα εμφανίστηκαν και εμπόδια από Βρετανία μεριά. «Οι Βρετανοί τυροπαραγωγοί θα πολεμήσουν τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει την παραγωγή χαλλουμιού εκτός Κύπρου», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος στη μεγάλης κυκλοφορίας βρετανική εφημερίδα Mirror. Και μάλιστα το Τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων

της Βρετανίας κάλεσε τους παραγωγούς που επηρεάζονται, να συντάξουν ενστάσεις και να τις καταθέσουν μέχρι τον Σεπτέμβρη. Σημειώνεται ότι η Βρετανία είναι η δεύτερη σε κατανάλωση χαλλουμιού χώρα στην Ευρώπη.

Για κοίτα, ρε! Συνηθίσαμε να μας παρεμβάλλουν εμπόδια στο Κυπριακό οι Άγγλοι, τώρα μας παρεμβάλλουν εμπόδια και στο... Χαλλουμικό. Λοιπόν. Το χαλλούμι είναι καθαρά κυπριακό και παρασκευάζεται μόνο στην Κύπρο. Αν θέλουν να τρώνε κυπριακό χαλλούμι, ευχαρίστως να τους εξάγουμε όσο τραβάει ο οργανισμός τους. Αλλά δεν γίνεται να το κατασκευάζουν οι ίδιοι. Μπορούν να φτιάχνουν άλλα λευκά τυριά, αλλά ας μην τα ονομάζουν χαλλούμι. Ας τα ονομάζουν white cheese, hard cheese, Queen Elizabeth cheese, appiitourka cheese, ή ό,τι άλλο προτιμούν, αλλά όχι χαλλούμι. Πήρανε ήδη δικό μας έδαφος και το ονόμασαν «βρετανικό». Ε, δεν θα μας πάρουνε και το χαλλούμι.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ξεπούλησαν 15 τ. χλμ ελληνικής γης
Θα το ξαναπούμε: Το δικαίωμα του πολίτη σε ιδιοκτησία είναι αναφαίρετο και αναπαλλοτρίωτο. Όμως, εδώ έχουμε τουρκική κατοχή. Πιστεύουμε ότι δεν νομιμοποιείται κανείς να ξεπουλά γη, δηλ. κρατική κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ιστορία, επειδή βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αν όσοι ξεπουλούν πατρίδα έχουν μια κάποια δικαιολογία, το κράτος και η Κυβέρνηση δεν έχουν καμία απολύτως, ούτε δικαιούνται να κρύβονται πίσω από τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», που υπογράφει ο καλός συνάδελφος Ανδρέας Πιμπίσιης, η κατοχική Τουρκία, μέσω της «επιτροπής ακινήτων περιουσιών», πέτυχε να ανακτήσει 15 τ. χλμ. ελληνικής γης. Οι περιουσίες των Ελλήνων Κυπρίων στα κατεχόμενα ανέρχονται σε 2.153 τ. χλμ. και των Τούρκων Κυπρίων σε 528 τ. χλμ.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, με 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, η Τουρκία μπορεί να εξαγοράσει όλες τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα και να λύσει το εδαφικό. Σε αυτήν την ανίερη και ολέθρια, για την πλευρά μας, προσπάθειά της, βρίσκει απαθή συνεργό το κυπριακό κράτος και τις κυβερνήσεις του. Ρωτάμε ξανά και τον Ν. Αναστασιάδη και όλους τους περινούστατους πολιτικάντηδες του τόπου: Σε μιαν εμπόλεμη κατάσταση, νομιμοποιείται οποιοσδήποτε πολίτης, ανεξάρτητα από τα προβλήματά του, να ξεπουλά κρατική κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα, ιστορία και ρίζες; Δικαιούται, ναι ή όχι; Η απάντηση είναι ένα βροντερό ΟΧΙ. Αλλά ποιος νοιάζεται…
Σ.Ι.

Και βιβλιοφάγος και... βιβλιοπότης!
Όλο και πιο εκπληκτικές ανακαλύψεις ανακοινώνονται. Αμερικανοί επιστήμονες έφτιαξαν, λέει, το πρώτο βιβλίο που... «πίνεται». Πρόκειται για ένα καινοτόμο βιβλίο που διαθέτει σελίδες-φίλτρα, τις οποίες μπορεί να κόψει κανείς για να φιλτράρει ακόμα και ακάθαρτο νερό και να το πιει αμέσως. Η όλη διαδικασία είναι απλούστατη. Απλώς, σχίζεις μια σελίδα, ρίχνεις από πάνω το θολό ή εν γένει ύποπτο νερό που θέλεις να καθαρίσεις και η σελίδα-φίλτρο κατακρατεί σχεδόν όλα τα μικρόβια. Έτσι, λοιπόν, αλλάζουν τελείως τα δεδομένα.

Δεν χρειάζεται πια σε χώρες με λειψυδρία, όπως η Κύπρος, που σε κάποια χρόνια προβλέπεται ότι θα ερημοποιηθούν, να κατεβείς σε κανένα «λάκκον των εκατόν ορκών», με νερό «κότσιηνον τζιαι μαύρον τζιαι φαρματζιερόν», όπως λέει το παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι «Τέσσερα τζιαι τέσσερα» και να σε φάνε τίποτε «όφεις τζιαι φίδκια». Θα έχεις πάντα μαζί σου ένα βιβλίο κι αν διψάσεις, θα κόβεις μια σελίδα, θα φιλτράρεις ό,τι νερό βρεις και θα το πίνεις! «Μερικά βιβλία μπορεί κανείς να τα δοκιμάσει, άλλα να τα ρουφήξει και πολύ λίγα, αφού τα μασήσει, να τα χωνέψει», είχε δηλώσει κάποτε ο φιλόσοφος Ρογήρος Βάκων. Είναι επίσης διαδεδομένη η έκφραση για κάποιο βιβλίο που μας αρέσει: «Το διάβασα μονορούφι». Ε, λοιπόν, τώρα μπορείς κιόλας να το... πιεις κυριολεκτικά.
ΜΠΟΞΕΡ

Επικοινωνιακή… μετεξέλιξη της Κ. Δημοκρατίας
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστηρίζει σε όσους ακόμα αφελείς τον πιστεύουν πως η «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εδώ υπάρχει ένα μέγιστο ψεύδος και μία πικρή αλήθεια. Το μέγιστο ψεύδος: Στην Κοινή Δήλωση, που συμφώνησε με τον κατοχικό Έρογλου, στην παρ. 4 αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα: «Η Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία θα προκύψει από τη λύση μετά την έγκρισή της σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα ορίζει ότι η Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες ισότιμου καθεστώτος».

Γνωστός δικηγόρος, ο Πάρις Σπανός, σε ανάλυσή του στη «Σ», επισημαίνει πως αξίζει αναφοράς «ο ισχυρισμός του Προέδρου, ότι το "νέο" κράτος που θα προκύψει θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για να είναι το "νέο" κράτος μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει το "νέο" κράτος να προκύψει από τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως, δεν άκουσα τον κ. Αναστασιάδη να λέει κάτι τέτοιο και, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, δεν υπάρχει καν πρόθεση να γίνει κάτι τέτοιο. Αν, λοιπόν, το "νέο" κράτος προκύψει επί τη βάσει ενός νέου Συντάγματος, το οποίο δεν θα αποτελεί τροποποίηση του υφιστάμενου Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε θα πρόκειται περί ενός καινούργιου κράτους και όχι περί μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας». Η πικρή αλήθεια: Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Για ποια… μετεξέλιξη τσαμπουνά, ο Αναστασιάδης;
Σ.Ι.

Μπορεί να υλοποιήσει το μνημόνιο;
Δεν έχουν τελειωμό τα επικίνδυνα μονοπάτια στα οποία επιμένει να προχωρεί η κυβέρνηση Τσίπρα. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης του τρίτου μνημονίου από κάποια εθνικά κοινοβούλια, και άρχισαν πάλι να μιλούν για εκλογές. Μα τι θα λύσουν οι εκλογές; Θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τα πράματα. Ήδη το δημοψήφισμα αποδείχθηκε μια φοβερά λανθασμένη κίνηση, που επιδείνωσε σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κατέστησε ακόμα πιο αναγκαίο το νέο σκληρό μνημόνιο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να σύρεται κάθε λίγο και λιγάκι στις κάλπες. Θυμίζουμε ότι η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι έξω από το προηγούμενο μνημόνιο, όταν έγιναν οι εκλογές που έφεραν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τη σειρά του, αντί να σκίσει εκείνο το μνημόνιο, έφερε ένα άλλο χειρότερο.

Το βασικό ερώτημα είναι αν η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει το τρίτο μνημόνιο, στο οποίο ουσιαστικά δεν πιστεύει, και αν έχει εγκαταλείψει οριστικά τις αυταπάτες της. Ήδη ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο κ. Δραγασάκης, ομολόγησε δημοσίως ότι «πιστεύαμε πως αν απειλούσαμε με έξοδο, οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν. Αποδείχθηκε λάθος εκτίμηση. Προς έκπληξή μας ο κ. Σόιμπλε πρότεινε, αν θέλαμε να βγούμε από το ευρώ, να μας βοηθήσει κιόλας»... Ε, λοιπόν, κύριε Δραγασάκη μου, ο Σόιμπλε εξακολουθεί να θέλει να σας βοηθήσει. Το θέμα είναι να μην τον... βοηθήσετε εσείς, να σας προσφέρει αυτήν τη «βοήθεια».
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Πες τα στον Αναστασιάδη, Γιαννάκη!
Σε χαιρετισμό του, στο 35ο Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Λευκάρων, ο Πρόεδρος της Βουλής, Γ. Ομήρου, τόνισε ότι οι επόµενοι μήνες απαιτούν από όλους µας τη µέγιστη προσοχή, ευθύνη και πατριωτισµό. Θα πρέπει να διαχειριστούµε, σημείωσε, τις εξελίξεις µε ψυχραιµία αλλά και αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού. «Το μήνυμά μας είναι απλό. Είμαστε έτοιμοι για λύση. Επιθυμούσαμε τη λύση από την εποµένη της τουρκικής εισβολής, μια λύση όμως που θα τερματίζει πραγµατικά την κατοχή, που θα διασφαλίζει τη µία, µόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, τη µία και µόνη διεθνή και νομική προσωπικότητα, τη μία ιθαγένεια, την ενότητα του κράτους και του λαού, την αδιαπραγμάτευτη κατοχύρωση των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια λύση που θα στηρίζεται στις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Πολύ ορθά όσα ο Πρόεδρος της Βουλής υπογραμμίζει. Αυτή έπρεπε να ήταν η αταλάντευτη γραμμή της ελληνικής πλευράς από το 1974. Δεν ήταν και δεν είναι, ιδιαίτερα σήμερα. Πόσες μονομερείς υποχωρήσεις… Πόσες ολέθριες εκχωρήσεις για να φανούμε «καλά παιδιά»… Σήμερα, ο Αναστασιάδης είναι ασυγκράτητος στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι ο τελευταίος και μέγιστος τουρκικός στόχος. Γι’ αυτό, Γιαννάκη, πες τα πρώτα στον Ν. Αναστασιάδη. Αν σ' ακούσει…
Σ.Ι.

Ισαάκ -Σολωμού - Τότε και Τώρα
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πήγα στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου στο Παραλίμνι διά το ετήσιο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού. Εμείς που ζήσαμε από κοντά τα γεγονότα, θυμόμαστε με συγκλονισμό τον άδικο χαμό των δύο παλληκαριών από τους «γκρίζους λύκους» του Αττίλα. Ομιλητής για φέτος ήτο το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κόμματος και νυν Υπουργός Γεωργίας κ. Κουγιάλης.

Τι συνέβη όμως και αναστατώθηκαν όλοι; Μετά το πέρας της λειτουργίας, όταν ξεκίνησε ο ομιλητής να μιλά για τις θυσίες των Ισαάκ και Σολωμού, ξαφνικά άρχισε να μας λέει για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Αναστασιάδης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και πως πρέπει όλοι να τον στηρίξουμε σε αυτήν του την προσπάθεια. Ο κόσμος μέσα αλλά και έξω από την εκκλησία άρχισε να φωνάζει και να διαμαρτύρεται. Και ερωτώ... Τι σχέση έχει η θυσία των δύο παλληκαριών με την ΔΔΟ; Αυτό δεν είναι ιεροσυλία και ασέβεια προς τους νεκρούς μας;

Παλιά, θυμάμαι, μας έλεγαν πως θα συλληφθούν οι δολοφόνοι των ηρώων μας και πως έχουν βγει ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης αυτών που τόσο άνανδρα δολοφόνησαν τα δυο παλληκάρια από το Παραλίμνι. Τι άλλαξε από τότε; Ή, μήπως, χάριν του καλού κλίματος, μπήκε και αυτό το έγκλημα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας; Λαοί όμως χωρίς μνήμη είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό.
Ρομπέρτος Σαβεριάδης
Παραλίμνι

Keywords
διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, queen elizabeth, queen, κυπρος, mirror, white, χλμ, δηλ, λειψυδρία, ρητά, λύση, συνταγμα, τσιπρας, μνημονιο, εκλογες, δημοψηφισμα 2015, ελλαδα, συριζα, δραγασάκης, σόιμπλε, βουλη, ήτο, μνήμη, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, εφημεριδα δημοκρατια, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, νεκρος συνταγμα, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, δραγασάκης, μιλα, queen elizabeth, μνήμη, ρητά, χωρες, το θεμα, δημοκρατια, θεμα, ιθαγενεια, μνημοσυνο, σημερινη, queen, αξιζει, βιβλιο, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γινεται, δηλ, δηλωση, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δολοφονοι, εδαφος, ευρω, υπαρχει, εκκλησια, εκτιμηση, εκφραση, επρεπε, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ήτο, θολο, θυσια, ισαακ, κυβερνηση, κινηση, κυριε, λαθος, λευκα, λύση, λειψυδρία, μαζι σου, μηνες, μπορεις, νερο, νομικη, παντα, φιλτρα, ουσιαστικα, προβληματα, σελιδες, σειρα, σόιμπλε, σολωμου, τμημα, τουρκια, τιτλος, φεστιβαλ, χλμ, white, δικαιωμα, δικαιωματα, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, mirror, τυρια, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα