Ξύλο και σφαίρες στο Gay Pride Κωνσταντινούπολης (ΦΩΤ0-ΒΙΝΤΕΟ)

Δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και αντλίες νερού αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει η τουρκική αστυνομία, προκειμένου να περιορίσει την πορεία «Γκέι υπερηφάνειας» στην Κωνσταντινούπολη (Istanbul Pride) που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή.

Χίλια περίπου μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΙ (LGBTQ) και υποστηρικτές τους συγκεντρώθηκαν σε δρόμο που βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Ιστικλαλ και την πλατεία Τάκσιμ, όπου οι οργανωτές ήθελαν αρχικά να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Οι συγκεντρωμένοι χόρεψαν, ξεδίπλωσαν ένα τεράστιο πανό με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και διάβασαν μία ανακοίνωση Τύπου, εν μέσω ισχυρής αστυνομικής παρουσίας, που κάλεσαν τους συγκεντρωμένους να διαλυθούν εκτοξεύοντας σφαίρες από καουτσούκ εναντίον τους.

İstanbul'da Onur Yürüyüşü'nün yasaklanmasına karşı eylem ve polis müdahalesi https://t.co/uS4R3PuTnA pic.twitter.com/dF1XtKtqwA

BBC News Türkçe (@bbcturkce) July 2, 2018

Οι διοργανωτές του gay pride έκαναν χθες γνωστό ότι το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποίησε ως δικαιολογία της απαγόρευσης το γεγονός ότι «δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια» των συμμετεχόντων, ενώ φαίνεται πως υπήρξαν και συλλήψεις. Οι υπηρεσίες του κυβερνήτη δεν εξέδωσαν ανακοίνωση για το γεγονός.

Η πορεία περηφάνιας στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείτο χωρίς πρόβλημα για περισσότερο από μια δεκαετία, ωστόσο επιτράπηκε τελευταία φορά το 2014 και έκτοτε απαγορεύτηκε από τις Αρχές. Πέρυσι, ο κυβερνήτης της πόλης ανέφερε ανησυχίες για την "ασφάλεια των πολιτών και των τουριστών" και της "δημόσιας τάξης", αφού μια υπερεθνικιστική ομάδα απειλούσε την πορεία με βία.

Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι έγκλημα στην Τουρκία, σε αντίθεση με πολλές άλλες μουσουλμανικές χώρες. Οι επικριτές κατηγορούν τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Κόμμα ΑΚΕ) ότι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τα φαινόμενα ομοφοβίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα