«Ξεπαγώνει» τις εξαγωγές όπλων σε Τουρκία ο Καναδάς - Αντιδρούν οι Αρμένιοι

Ο Καναδάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα απαγορεύει πλέον ορισμένες εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, μια κίνηση που έρχεται περίπου μια εβδομάδα μετά την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Άγκυρα.

Οι άδειες για στρατιωτικά είδη και ορισμένους τύπους όπλων που προορίζονται για την Τουρκία «θα επανεξεταστούν τώρα κατά περίπτωση», ανέφερε η καναδική κυβέρνηση σε ανακοίνωση προς τους εξαγωγείς.

Δήλωσε ότι η πολιτική άρνησης των εξαγωγών «δεν ισχύει πλέον».

Ο Καναδάς εμπόδισε

επίσημα τις εξαγωγές στρατιωτικών όπλων στην Τουρκία τον Απρίλιο του 2021, μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι η καναδική τεχνολογία drone που εξήχθη στην Τουρκία είχε χρησιμοποιηθεί από το Αζερμπαϊτζάν σε συγκρούσεις με την Αρμενία.

Η απαγόρευση εξαγωγών επηρέασε περίπου 30 άδειες και εφαρμόστηκε σε μεγάλη ποικιλία στρατιωτικών αγαθών και τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων για την παραγωγή αεροσκαφών, λογισμικού και τεχνικών δεδομένων για προσομοιωτές πτήσης, δορυφορικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων πυροβόλων όπλων.

Ο Καναδάς θα απαιτήσει τώρα από τους Τούρκους εισαγωγείς να παράσχουν διαβεβαιώσεις σχετικά με τη χρήση των όπλων καθώς και μια κυβερνητική δήλωση «που θα υποδεικνύει ξεκάθαρα εάν τα είδη θα επανεξαχθούν ή θα μεταφερθούν σε χώρα εκτός ΝΑΤΟ».

Επιπλέον, ο Καναδάς "έχει ευρεία εξουσία να αναστείλει ή να ακυρώσει τις άδειες", ανέφερε η ανακοίνωση.

Ωστόσο, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή του Καναδά τη Δευτέρα καταδίκασε την κίνηση σε δήλωσή της.

«Αυτή η απόφαση έχει εγείρει ανησυχητικές ανησυχίες στην αρμενική-καναδική κοινότητα, καθώς θέτει σε κίνδυνο τη δέσμευση του Καναδά στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διεθνή ασφάλεια και τη δικαιοσύνη», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα