Μπλίνκεν: Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι «πιο επικίνδυνη» απ’ ότι «το 1973

Η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πιο επικίνδυνη παρά ποτέ τις τελευταίες τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες, έκρινε χθες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Θα υποστήριζα πως δεν έχουμε δει κατάσταση τόσο επικίνδυνη όσο αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην περιοχή από τουλάχιστον το 1973. Μπορεί και πριν από τότε», ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του NATO

Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ουάσιγκτον. «Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούμε».

Ο κ. Μπλίνκεν προφανώς αναφερόταν στην 6η Οκτωβρίου 1973, όταν συμμαχία αραβικών κρατών, με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία, επιτέθηκε στο Ισραήλ την ημέρα που γιορτάζει το Γιομ Κιπούρ. Η ένοπλη σύρραξη, γνωστή με την ονομασία Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, διήρκεσε 19 ημέρες.

Οι μάχες διεξήχθησαν κατά κύριο λόγο στη χερσόνησο του Σινά και στο υψίπεδο του Γκολάν. Με βάση τα ισραηλινά αρχεία, σκοτώθηκαν πάνω από 2.600 μέλη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Προχθές Κυριακή, τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση με drone εναντίον αμερικανικής βάσης υποστήριξης στα σύνορα Ιορδανίας/Συρίας, επιτείνοντας τις ανησυχίες περί ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέρριψε την ευθύνη σε «εξτρεμιστικές ένοπλες οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν που δρουν στη Συρία και το Ιράκ» και διεμήνυσε πως η Ουάσιγκτον θα ανταποδώσει την επίθεση. Χθες Δευτέρα η διπλωματία του Ιράν τόνισε πως δεν είχε καμιά σχέση με την ενέργεια.

Η ένταση ανεβαίνει στη Μέση Ανατολή με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ουάσιγκτον έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλει να δει τον πόλεμο αυτό να εξαπλώνεται.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε χθες εναντίον προσπαθειών εκμετάλλευσης του πολέμου για να προκληθεί περαιτέρω αστάθεια, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα αντιδράσει «αποφασιστικά» σε οποιαδήποτε τέτοια, αλλά παίρνοντας μέτρα για να μην υπάρξει περιφερειακή ανάφλεξη.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού που ίδρυσαν το 2014 έχουν γίνει στόχος τουλάχιστον 165 επιθέσεων από τα μέσα Οκτωβρίου, 66 στο Ιράκ, 98 στη Συρία και μιας στην Ιορδανία, με πυραύλους, με drones, με όλμους, καθώς και με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, απαρίθμησε χθες αξιωματούχος του Πενταγώνου. Η Ουάσιγκτον έχει εξαπολύσει επανειλημμένα πλήγματα αντιποίνων στο Ιράκ και στη Συρία.

Την ίδια ώρα, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης συνεχίζουν τις επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τη σειρά βομβαρδισμών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με την υποστήριξη άλλων συμμάχων, εναντίον θέσεων του σιιτικού κινήματος που ελέγχει μεγάλο μέρος της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου και θεωρείται και αυτό προσκείμενο στο Ιράν.

Διαβάστε επίσης: Η Χαμάς θέλει «πλήρη κατάπαυση του πυρός» με το Ισραήλ

Ο Μπλίνκεν ζητεί η Unrwa να διερευνήσει κατηγορίες για εμπλοκή εργαζομένων της στην επίθεση της Χαμάς ώστε να επαναλάβει το "απαραίτητο" έργο της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξετάσουν επισταμένως ποια μέτρα θα λάβει η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους (Unrwa) ως απάντηση στις "βαθιά ανησυχητικές" καταγγελίες, όπως τις αποκάλεσαν, για εμπλοκή ορισμένων εκ των εργαζομένων της στην επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα διακόψει προσωρινά την πρόσθετη χρηματοδότηση προς την Unrwa μετά τις πληροφορίες που έλαβε από το Ισραήλ σχετικά με τον φερόμενο ρόλο ορισμένων μελών του προσωπικού της υπηρεσίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι "επιτακτική ανάγκη" η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να διερευνήσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες, κρίνοντας παράλληλα το έργο της "απαραίτητο".

"Είναι επιτακτική ανάγκη η Unrwa να διερευνήσει αμέσως, όπως είπε ότι θα κάνει, να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι όπως πρέπει, και να επανεξετάσει τις διαδικασίες της", δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου.

"Η Unrwa έπαιξε και συνεχίζει να παίζει έναν απολύτως απαραίτητο ρόλο για να διασφαλίζεται ότι οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια στη Γάζα επωφελούνται πραγματικά από αυτή", δήλωσε ο Μπλίνκεν προσθέτοντας ότι "αυτό και μόνο υπογραμμίζει τη σημασία για την Unrwa να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αποτελεσματικά και διεξοδικά".

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν μιλά για «αληθινή ελπίδα»

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε χθες Δευτέρα για «αληθινή ελπίδα» πως προσεχώς θα αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

«Δεν μπορώ να πω περισσότερα, μπορώ όμως να πω ότι αποπερατώθηκε πολύ σημαντικό και παραγωγικό έργο και υπάρχει αληθινή ελπίδα για το μέλλον», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις επαφές το σαββατοκύριακο στο Παρίσι μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ.

«Η Χαμάς θα πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις. Μπορώ απλώς να σας πω πως υπάρχει καλή και ισχυρή ευθυγράμμιση ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες για το ότι πρόκειται για σωστή και ισχυρή πρόταση», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, αναφέρθηκε σε «αξιοσημείωτη πρόοδο» έπειτα από τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα το σαββατοκύριακο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μεταφερθεί στη Χαμάς πρόταση για την κήρυξη νέας ανακωχής στον παλαιστινιακό θύλακο και την απελευθέρωση των ομήρων.

Το Κατάρ, με τη συνεργασία της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, ηγείται των προσπαθειών μεσολάβησης μετά το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου. Συνολικά, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν 132 όμηροι, από τους οποίους όμως τουλάχιστον 28 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα