Ξένοι αξιωματούχοι μιλούν για τις συνομιλίες για το Κυπριακό

Με αφορμή την ολοκλήρωση ενός έτους διαπραγματεύσεων μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί, πρεσβευτές ξένων χωρών, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, έχουν επισημάνει τη σημασία εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στο άμεσο μέλλον.

Πρέσβειρα ΗΠΑ: “Οραματιστές που εργάζονται προς μια δίκαιη και συνολική διευθέτηση”.

H Πρέσβειρα

των ΗΠΑ, Κάθριν Ντόχερτι, δήλωσε πως οι ΗΠΑ επαινούν τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, και χαρακτήρισε τους δυο ηγέτες ως “οραματιστές που εργάζονται προς μια δίκαιη και συνολική διευθέτηση”.

Υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως μια λύση, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στη σχέση τους με την Κύπρο και για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή και πέραν από αυτήν”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αμερικανίδα Πρέσβειρα.

Διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν θα παρέχουν στην υποστήριξή τους, με όποιο τρόπο μπορούν, διασφαλίζοντας παράλληλα, “όπως πάντοτε πράτταμε, ότι το συλλογικό μέλλον της Κύπρου θα καθοριστεί από τους Κύπριους για τους Κύπριους”.

Ρώσος Πρέσβης: «Ιδιαίτερη χημεία μεταξύ Αναστασιάδη Ακιντζί»

Ο Ρώσος Πρεσβευτής, Στάνισλαβ Οσάτσι, τόνισε ότι “οι δύο πλευρές έχουν πετύχει σημαντική πρόοδο πάνω σε πολλές σημαντικές πτυχές της διαπραγματευτικής ατζέντας”.

Έκανε λόγο για “ιδιαίτερη χημεία” στις σχέσεις που δημιουργήθηκαν “μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, σε προσωπικό επίπεδο”, η οποία “συνέβαλε σε αυτή την επιτυχία, με πολλούς τρόπους”.

Επεσήμανε πως κύριος στόχος τώρα είναι η διατήρηση της συσσωρευμένης δυναμικής, το να συνεχιστεί η αναζήτηση ενός συμβιβασμού, και να επιδειχθεί θέληση για να παρθούν δύσκολες αλλά κρίσιμες αποφάσεις.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι κανείς δεν γνωρίζει το κυπριακό ζήτημα καλύτερα από τους ίδιους τους Κύπριους. Είναι σημαντικό οι παράμετροι της διευθέτησης να αναπτυχθούν από τις κοινότητες κατά ένα ανεξάρτητο τρόπο, χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση και επιδιαιτησία”, υπογράμμισε.

“Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε ενεργά στην ειρηνευτική διαδικασία της επανένωσης της Κύπρου, μετά που οι δυο πλευρές θα φθάσουν σε όλες τις σχετικές διμερείς συμφωνίες”, κατέληξε ο Ρώσος Πρεσβευτής.

Υπ. Αρμοστής Ηνωμένου Βασιλείου: «Οι δύο ηγέτες δημιούργησαν ανανεωμένη ελπίδα»

Ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρικ Τοντ, δήλωσε πως με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πριν ένα χρόνο “οι δυο ηγέτες έχουν δημιουργήσει μια ανανεωμένη ελπίδα και ένα ανανεωμένο μομέντουμ για μια συνολική λύση στο Κυπριακό, που η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι θα επιφέρει ξεκάθαρα οφέλη για την οικονομία και την ασφάλεια της Κύπρου, για τους Κύπριους και για την περιοχή”.

“Η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επαινεί τους ηγέτες για το θάρρος, τη δέσμευση και τη θετική τους ηγετικότητα”, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τοντ, προσθέτοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως την παρούσα διαδικασία για διευθέτηση, και είναι έτοιμο να βοηθήσει, με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί, προκειμένου να επέλθει μια διαρκής λύσης στην Κύπρο.

“Παρόλο που οι προκλήσεις παραμένουν, ενθαρρύνουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν ευελιξία, δημιουργικότητα, και να έχουν ανοικτά μυαλά, για την υπερπήδηση των ενανοπείμαντων εμποδίων, καθώς και να αδράξουν την ευκαιρία που παρέχουν οι παρούσες συνθήκες για επίτευξη μιας λύσης”, πρόσθεσε.

Γάλλος Πρέσβης: “Η επανένωση του νησιού θα ήταν πολύ θετική για την ευημερία των Κυπρίων”

Ο Πρεσβευτής της Γαλλίας, Ρενέ Τροκάζ, δήλωσε ότι “Η επανένωση του νησιού θα ήταν πολύ θετική για την ευημερία των Κυπρίων, για την ασφάλεια και την ευμάρειά τους. Επιπρόσθετα θα αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για την περιφερειακή σταθερότητα και ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο”, επεσήμανε ο κ. Τροκάζ.

Επαινούμε, πρόσθεσε, “τη δέσμευση των δυο ηγετών καθώς και το όραμά τους για ένα επανενωμένο νησί, και καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”.

Γ.Μαρκοπουλιώτης: Χρειάζονται παραχωρήσεις και συμβιβασμοί

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι δεσμευμένη να στηρίξει όσο το δυνατό περισσότερο τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

“Χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα και τη θέληση που επιδεικνύουν και οι δυο ηγέτες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης”, είπε ο κ. Μαρκοπουλιώτης, προσθέτοντας πως όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, χρειάζονται παραχωρήσεις και συμβιβασμοί. Αυτή είναι η στιγμή της ελπίδας και η ώρα για μια επανενωμένη Κύπρο, πρόσθεσε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα