«Ξεκλείδωσε» και βγαίνει στις αγορές η Κύπρος

"Ξεκλειδώνει" για πρώτη φορά μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο η πόρτα της πρόσβασης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο οδεύει προς το τέλος του.

Αυτό είναι πλέον εφικτό λόγω της αναβάθμισής της στην επενδυτική βαθμίδα την περασμένη Παρασκευή από τον Standard &Poor's.

Επιπλέον, τα κυπριακά κυβερνητικά χρεόγραφα

καθίστανται και πάλι αποδεκτά ως εξασφάλιση για τις πιστοδοτικές πράξεις του ευρωσυστήματος.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα:

- "Συμβάλλει στην συγκράτηση του κόστους του δανεισμού της Δημοκρατίας".

- "Διευρύνει την ευχέρεια του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να αντλεί ρευστότητα σε χαμηλά επιτόκια μέσω των πιστοδοτικών πράξεων του Ευρωσυστήματος".

Η Κύπρος είχε αντλήσει, ούσα σε μνημόνιο, 98 εκατομμύρια ευρώ στις αρχές Ιουλίου του 2015 από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και μέχρι το τέλος του μνημονίου οπότε και αποκόπηκε, αφού δεν βρισκόταν σε επενδυτική βαθμίδα, είχε αντλήσει συνολικά 214 εκατομμύρια ευρώ.

Εν τω μεταξύ η θετική επίδραση της αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα, αναμένεται ότι θα αποτυπωθεί και στο κόστος του νέου δανεισμού, το οποίο θα είναι ασφαλώς χαμηλότερο.

Η έκδοση, που θα επιχειρηθεί εντός των ημερών θα φτάσει έως και το ένα δισεκατομμύριο ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για αναχρηματοδότηση και διαχείριση υφιστάμενου χρέους.

Το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει ανακοινώσει ότι ως ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι τράπεζες Barclays, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Societe Generale.

Keywords
Τυχαία Θέματα