Ξεκάθαρο μήνυμα από ΕΔΕΚ

Τελεσίγραφο Μαρίνου Σιζόπουλου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο
Μαραθώνια η συνεδρίαση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης της ΕΔΕΚ - Θέμα Ομήρου έθεσε εμμέσως ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Νίκο Αναστασιάδη, με αφορμή το έγγραφο που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα κόμματα για το πλαίσιο λύσης, έστειλε χθες βράδυ ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Μιλώντας στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη

της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος του Κινήματος τόνισε ότι «εάν και εφόσον είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή μας στο Εθνικό Συμβούλιο η αποδοχή εκ μέρους μας της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, τότε η ΕΔΕΚ δεν θα συμμετάσχει».

Ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη τοποθέτηση αρχηγού κόμματος και ένα πρώτο μήνυμα προς τις θέσεις που έχει παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο έγγραφο - πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου.

«Πειθαρχικό για Ομήρου»
Η ένταση και τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΔΕΚ εδώ και περίπου ένα χρόνο παρουσιάστηκαν από τα στελέχη του Κινήματος που συμμετείχαν στη χθεσινοβραδινή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

Αίσθηση προκάλεσε η έμμεση αναφορά του Αναπληρωτή Προέδρου και βουλευτή Κωστή Ευσταθίου στον τ. Πρόεδρο του κόμματος, λόγω της απουσίας του από τη χθεσινή συνδιάσκεψη, θέτοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτημα αναπομπής στο πειθαρχικό. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη άποψη είχαν και άλλα στελέχη του Κινήματος.

Περισσότερα από 300 στελέχη συζήτησαν τα λάθη και τους λόγους που οδήγησαν την ΕΔΕΚ στο χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα σε βουλευτικές εκλογές.

Τα προβλήματα που καταγράφηκαν για τα αίτια του αποτυχημένου αποτελέσματος ήταν πολλά. Ανάμεσα σε άλλα τονίστηκαν:
1. Τα εσωκομματικά προβλήματα: Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος δράσης και το κόμμα να μην έχει την απαραίτητη εικόνα ενότητας.
2. Η αντιπολίτευση εκ των έσω: Για πολλά στελέχη αποτέλεσε την κορωνίδα του εκλογικού αποτελέσματος.
3. Επικοινωνιακά προβλήματα: Τα μηνύματα δεν έφτασαν στους ψηφοφόρους.
4. Οργανωτικές ελλείψεις: Σε κομβικές θέσεις της προεκλογικής πορείας είτε δεν υπήρχαν πρόσωπα είτε αυτά που υπήρχαν, δεν είχαν την απαραίτητη δυναμική.
5. Λάθη σε νομοσχέδια: Για πολλούς έγιναν πολλά λάθη κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής παρουσίας του κόμματος την περίοδο 2011 - 2016.
6. Φαινόμενα παραγοντισμού.

Κοίταξαν κατάματα τον καθρέφτη
Στην αρχική τοποθέτησή του ο Γραμματέας της Κ.Ε. Χρυσός Τουλούπης είπε ότι η ΕΔΕΚ κατέγραψε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές «το χειρότερο αποτέλεσμα που είχαμε από την ίδρυση του Κινήματος σε βουλευτικές εκλογές, από το 1969 (6,18%)», προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη μείωση ήταν στην Επαρχία Λεμεσού με -6,9% και η μικρότερη στη Λευκωσία με -1,1%.

Είπε ακόμη ότι οι δυο από τους τρεις στόχους για τις βουλευτικές εκλογές απέτυχαν, δηλαδή η διατήρηση του αριθμού των βουλευτών στους πέντε και η εξασφάλιση ποσοστού άνω του 7,2%, ενώ ο τρίτος στόχος για διατήρηση της τέταρτης θέσης ως κοινοβουλευτικής δύναμης επιτεύχθηκε.

Αναφερόμενος στις αιτίες για την εκλογική συρρίκνωση της ΕΔΕΚ, ο κ. Τουλούπης είπε, μεταξύ άλλων, πως αυτές αφορούν στην αδυναμία της ηγεσίας να αναδείξει τη διαφορετικότητα του Κινήματος από άλλους κομματικούς σχηματισμούς, στη μη ομαλή διαδοχή της ηγεσίας και στην αποτυχία να εκφράσει τις ανησυχίες των μη προνομιούχων τάξεων του πληθυσμού.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε σε δυσκολία εξεύρεσης οικονομικών πόρων και επικοινωνιακές και οργανωτικές ελλείψεις, όπου εκεί μίλησε και για «πρωτοκλασάτα στελέχη, που όχι μόνο δεν ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, αλλά αντίθετα, με ενέργειες και δηλώσεις τους υπέσκαπταν την όλη προσπάθεια του Κινήματος».

Δημοτικές και κομματικό χρέος
Το κόμμα ουσιαστικά από χθες εισήλθε στην προεκλογική περίοδο ενόψει των δημοτικών εκλογών. Έτσι σε επαρχιακό επίπεδο μέχρι τέλος Ιουλίου θα συζητηθούν ονόματα που θα είναι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Παράλληλα ξεκινά η οργανωτική ανασυγκρότηση, ενώ μέσα σε ένα μήνα θα ολοκληρωθεί η οικονομική μελέτη βιωσιμότητας. Το νοικοκύρεμα, όπως τονίστηκε, θα συνεχιστεί και τα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο το χρέος, που σήμερα αγγίζει το €1 εκ., να μηδενιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα