Ξεκαθάρισε για τον διορισμό του νέου απεσταλμένου για το Κυπριακό ο ΥΠΕΞ

Τουλάχιστον, η διαδικασία διορισμού ξεκαθάρισε, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών στο Associated Press, ο νέος απεσταλμένος θα διοριστεί από τον Γ.Γ και όχι από το Σ.Α.των Η.Ε.

Αναμένεται ο νέος ειδικός απεσταλμένος που θα διορίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ , ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, να επισκεφθεί την Κύπρο καθώς και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις

Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία – «προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν οι δυνατότητες επανάληψης των διαπραγματεύσεων».
Ως εκ τούτου, με βάση αυτή την δήλωση, την επεξήγηση που έδωσε ο Πρόεδρος αλλά και ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, είναι ότι ουσιαστικά ο απεσταλμένος αποτελεί προσωπικό απεσταλμένο του Αντόνιο Γκουτέρες και δεν θα διοριστεί από το Σ.Α.

Κι αυτό, προφανώς, αποτελούσε επιδίωξη των κατοχικών αρχών, θέλοντας, αποσυνδέοντας τον νέο αποσταλμένο από τους όρους εντολής του Σ.Α., να αμφισβητήσουν το συμφωνηθέν πλαίσιο και το σύνολο των ψηφισμάτων του οργανισμού. Κερδίζοντας, έτσι, διαπραγματευτικό έδαφος για να επιζητούν αντικατάστασή των ψηφισμάτων με ένα πλαίσιο και περιεχόμενο που θα νομιμοποιεί την επιδίωξή για δύο κράτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν έχει μόνο συμβολική διάσταση, αλλά και πρακτικό αντίκτυπο, καθώς, έχει νόημα σε ποιον θα «δίνει λογαριασμό» ο απεσταλμένος, αφού παρακάμπτοντας τα μόνιμα μέλη που αποτελούν το Συμβούλιο, είναι ευκολότερο να κερδίσουν οι κατοχικές αρχές, υποχωρήσεις από τον ομολογουμένως, μεροληπτικό Αντόνιο Γκουτέρες. 

Εντός της ημέρας αναμένεται η έκδοση της ανακοίνωσης από τον Γ.Γ., για να δούμε επακριβώς τις αρμοδιότητες και το καθεστώς που θα διέπει τον απεσταλμένο, όπως και το εάν θα τεθεί χρονοδιάγραμμα για την παύση των υπηρεσιών του.

Σύμφωνα και πάλι με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούν να διαφανούν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξεκαθάρισε, Κυπριακό, ΥΠΕΞ,xekatharise, kypriako, ypex