Ξαναβγαίνει στις αγορές η Κύπρος

Ξανά στις αγορές ετοιμάζεται να βγει η Κύπρος εντός του έτους, αιτούμενη χρηματοδότηση που αγγίζει τα €750 εκ., σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και δεδομένου ότι οι συνθήκες θα το επιτρέψουν.

Η χρηματοδότηση που θα αντληθεί, προορίζεται στην κάλυψη μέρους των μελλοντικών αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες αγγίζουν τα €830 εκ., την ώρα που οι ανάγκες της φετινής χρονιάς υπερκαλύπτονται και με το παραπάνω από τα διαθέσιμα που ήδη υπάρχουν στα ταμεία. Έτσι,

οι ανάγκες που θα καλυφθούν θα έχουν να κάνουμε με το 2018 και το 2019.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η StockWatch, ο διευθυντής του Γραφείου Φαίδων Καλοζώης, αναφέρει ότι αυτό δίνει το πλεονέκτημα στην Κύπρο να μπορεί να επιλέξει η ίδια πότε θα βγει στις αγορές προς αναζήτηση χρηματοδότησης, ενώ τονίζει ότι πριν παρθεί η απόφαση για την έκδοση του σχετικού ομολόγου, θα σταθμιστούν όλες οι παράμετροι.

Το κόστος χρηματοδότησης για την Κύπρο έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το δεκαετές ομόλογο που λήγει το 2020 να δίνει μόλις 1,6%, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις.

«Αν μείνεις την τελευταία στιγμή, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δανειστείς μεγάλα ποσά και ο όλος σχεδιασμός σε σχέση με την έκδοση χρέους, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους οίκους αξιολόγησης, από την ΕΕ και τους ίδιους τους επενδυτές», σημειώνει ο κ. Καλοζώης.

Επιπλέον, όπως είπε, εκτός από την προγραμματισμένη έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων ύψους €750 εκ., το Γραφείο εξετάζει περαιτέρω μορφές δανεισμού, όπως είναι η ανά τρίμηνο έκδοση ομολόγων στην εσωτερική αγορά, ήτοι ένα ποσό €300 εκ. που θα ανανεώνεται συνεχώς ως τη λήξη του, καθώς κι ένα ποσό για γραμμάτια του δημοσίου, ενώ τόνισε την εναλλακτική χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τα αναπτυξιακά έργα.

«Μιλάμε για ένα ποσό γύρω στα €50 - €60 εκ. οπότε κι αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο του δανεισμού μας», αναφέρει ο κ. Καλοζώης

Γιατί είναι αναγκαίο να βγούμε ξανά στις αγορές

Επιβεβλημένη είναι η παρουσία της Κύπρου στη διεθνή αγορά χρέους, παρά το γεγονός ότι οι χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι εν πολλοίς καλυμμένες, καθώς έτσι ελαχιστοποιείται το κόστος δανεισμού και το ρίσκο για την ίδια τη χώρα. Επιπλέον, η διαχείριση των χρηματοοικονομικών θα πρέπει να χαράσσεται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Από την άλλη μεριά, η διατήρηση χρηματικών διαθεσίμων ως αποθέματα είναι επίσης εκ των ων ουκ άνευ, παρά τον στόχο για έξοδο στις αγορές τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, καθώς έτσι η χώρα κρατάει μια ευελιξία σε περίπτωση που τα σενάρια δεν έρθουν όπως έχουν υπολογιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα