ΒΒC για Brexit: Η τελωνειακή σχέση των Εργατικών και η Τουρκία

Οι Εργατικοί προτείνουν μια νέα, μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μετά το Brexit, η οποία θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει "λόγο" στις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες. Ωστόσο, το κοινοτικό δίκαιο επί του παρόντος δεν επιτρέπει στα μέλη που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. να έχουν επίσημο λόγο ή βέτο στις εμπορικές συνομιλίες.

Οι Εργατικοί αναφέρουν ότι η ΕΕ έχει δείξει ευελιξία στο παρελθόν και η πρότασή της δεν μπορεί να αποκλειστεί μέχρις ότου το κόμμα έχει την ευκαιρία να διαπραγματευτεί

και επίσημα.

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός της Τελωνειακής Ένωσης είναι να διευκολύνει το εμπόριο, με τις χώρες μιας τελωνειακής ένωσης να συμφωνούν να μην επιβάλλουν χρεώσεις -γνωστές ως ταρίφες/δασμοί- ή τελωνειακούς ελέγχους των αγαθών η μια της άλλης.

Οι κανόνες σημαίνουν, επίσης, ότι όλα τα εμπορεύματα που προέρχονται από τον υπόλοιπο κόσμο πληρώνουν τους ίδιους δασμούς - ανεξαρτήτως του τόπου που εισέρχονται αυτά τα προϊόντα στην τελωνειακή ένωση. Αυτό είναι γνωστό ως οι κοινοί δασμοί.

Η τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. περιλαμβάνει τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και το Μονακό.

Η Ε.Ε. έχει επίσης συμφωνίες τελωνειακής ένωσης με τρίτες χώρες: την Τουρκία, την Ανδόρα και τον Άγιο Μαρίνο. Ωστόσο, βάσει των κανόνων τελωνειακής ένωσης (της Ε.Ε.), τα μέλη δεν μπορούν να διαπραγματευτούν τις δικές τους ανεξάρτητες εμπορικές συμφωνίες με χώρες του υπόλοιπου κόσμου. Αντ’ αυτού, οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου (δηλαδή οι συμφωνίες που μειώνουν ή εξαλείφουν τους δασμούς μεταξύ χωρών) μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων από την Ε.Ε. συνολικά.

Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζας Μέι απέκλεισε την παραμονή στην τελωνειακή ένωση μετά το Brexit, υποστηρίζοντας ότι θα εμπόδιζε το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει τη δική του εμπορική πολιτική.

Θα συμφωνούσε η Ε.Ε. με το σχέδιο των Εργατικών;

Προς το παρόν, η Ε.Ε. διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες με 21 χώρες.

Ποιες είναι λοιπόν οι πιθανότητες της πρότασης των Εργατικών να εγκαταλείψουν την "τελωνειακή ένωση" της Ε.Ε. και να την αντικαταστήσουν με μια "συμφωνία τελωνειακής ένωσης", στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να έχει λόγο σε αυτές τις συνομιλίες;

Εξαρτάται κάπως από το πώς εννοούν οι Εργατικοί με μια λέξη.

Ο Barry Gardiner, ο σκιώδης γραμματέας του διεθνούς εμπορίου, δήλωσε στα κοινοβούλια ότι εννοούσε: «Μια νέα τελωνειακή ένωση στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να απορρίψει κάθε συμφωνία που πίστευε ότι είχε καταλήξει εις βάρος του».

Είπε στους Βουλευτές ότι αυτή η θέση έπρεπε να είχε εγκριθεί κατά την έναρξη των συνομιλιών του Brexit. Αλλά επιτρέποντας στο Ηνωμένο Βασίλειο να διαδραματίσει επίσημο ρόλο στις εμπορικές συνομιλίες της Ε.Ε. μετά το Brexit, δεν θα επιτρέπεται βάσει των σημερινών κανόνων της Ε.Ε.:

Οι Εργατικοί επισημαίνουν ότι η Ε.Ε. είναι ήδη υπέρ του να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην τελωνειακή ένωση μετά το Brexit. Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι η Ε.Ε. ενδέχεται να είναι δεκτική στην ιδέα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει επίσης λόγο σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες.

Ο Τζέρεμι Κορμπίν δήλωσε στο BBC ότι «η Ε.Ε. είναι γνωστή για την ικανότητά της να είναι ευέλικτη». Η Ε.Ε. δεν έχει επί του παρόντος καμία σχέση με καμία χώρα όπως αυτή που ζητάνε οι Εργατικοί.

Τι γίνεται με την Τουρκία;

Η Τουρκία συχνά εμφανίζεται ως παράδειγμα μιας χώρας εκτός Ε.Ε. που συνάπτει συμφωνίες τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε.

Έχει συνάψει μια τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. από το 1995, αν και δεν είναι τόσο ολοκληρωμένη όσο επιδιώκουν οι Εργατικοί.

Αυτό συμβαίνει επειδή το τελωνειακό καθεστώς της Τουρκίας εφαρμόζεται μόνο στα βιομηχανικά προϊόντα.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία έχει κάποια περιορισμένη ελευθερία να επιτύχει τις εμπορικές της συμφωνίες, αλλά μόνο στις περιοχές που δεν καλύπτονται από τη ρύθμιση της τελωνειακής ένωσης - όπως η γεωργία.

Η Τουρκία μπορεί επίσης να επιτύχει συμφωνίες σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις υπηρεσίες - καθώς δεν πρόκειται για θέμα τελωνειακής ένωσης.

Έχει πολλές εμπορικές συμφωνίες με τις κοντινές χώρες, όπως η Γεωργία και ο Λίβανος, καθώς και χώρες όπως η Χιλή.

Ωστόσο, η Τουρκία είναι επίσης υποχρεωμένη να εφαρμόζει κοινά εξωτερικά τιμολόγια για τα βιομηχανικά προϊόντα που φθάνουν εκτός της τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε.

Αυτός είναι ένας πολύ αυστηρός κανόνας, σύμφωνα με την Catherine Barnard, καθηγήτρια του Δικαίου της Ε.Ε. στο πανεπιστήμιο του Cambridge.

«Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται στην Τουρκία να εφαρμόζει δασμολόγιο χαμηλότερο από το κοινό εξωτερικό τιμολόγιο για οποιοδήποτε προϊόν», δήλωσε.

Λειτουργεί η σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας;

"Η συμφωνία έχει ενισχύσει το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών", λέει ο Alex Stojanovic από το Institute for Government.

Ωστόσο, ο κ. Stojanovic προσθέτει ότι ούτε η Ε.Ε. ούτε η Τουρκία είναι απολύτως ικανοποιημένες από τη σημερινή ρύθμιση: «Το Κοινοβούλιο της Ε.Ε. έχει εκδώσει εκθέσεις που επικρίνουν τη διακυβέρνηση της επίλυσης των διαφορών. Από την άποψη της Τουρκίας, υποστηρίζει ότι έχει μειωμένο λόγο για την εμπορική πολιτική της Ε.Ε.".

Ο Εργατικοί ισχυρίζονται ότι απέκλεισε μια ρύθμιση τύπου Τουρκίας λόγω του ότι είναι "ασύμμετρη" και καλύπτει μόνο ορισμένα αγαθά.

Ωστόσο, παραμένει να δούμε αν η Ε.Ε. θα δεχόταν το είδος της τελωνειακής ενωσιακής συμφωνίας που επιδιώκουν οι Εργατικοί.

Πηγή: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα