Στο Προεδρικό οι Αμμοχωστιανοί-"Χώμα που περπάτησα..."(PICS/VID)

Έξω απ’ το Προεδρικό συγκεντρώνονται Αμμοχωστιανοί κι όχι μόνο, οι οποίοι φωνάζουν κατά του εποικισμού που προωθεί το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία. Με τραγούδια και συνθήματα για τις πατρογονικές εστίες που κατέχει ο βάρβαρος Αττίλας πολίτες κάθε ηλικίας δίνουν ηχηρό μήνυμα. 

Κάλεσμα προς τον κόσμο να παρευρεθεί σήμερα έξω από το Προεδρικό απηύθυναν τις προηγούμενες μέρες απλοί πολίτες μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς επίσης και δημόσια πρόσωπα.

Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου κρατώντας πανό με συνθήματα όπως

«Σώστε την Αμμόχωστο», «Ελευθερία στην Κύπρο», «Μόνη λύση η επανένωση» και «Επιστρέψτε πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Επίσης, αρκετοί κρατούν πλακάτ με το σύνθημα «Αμμόχωστος μπροστά», ενώ άλλοι κρατούν κυπριακές σημαίες και σημαίες που γράφουν «Ειρήνη», στα ελληνικά και στα τουρκικά.

Μεταξύ των παρευρισκομένων και αρκετοί βουλευτές και αξιωματούχοι κομμάτων, καθώς και πρώην αξιωματούχοι του κράτους. Μισή περίπου ώρα μετά την έναρξη της εκδήλωσης, και αφού ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης διάβασε την ομιλία του, προκλήθηκε ένταση με το ΕΛΑΜ. Μέλη του κινήματος εκδιώχθηκαν από Αμμοχωστιανούς οι οποίοι φώναζαν ότι "εδώ είμαστε για την Αμμόχωστο μας, δεν χωρούν κόμματα". Να σημειωθεί ότι μέλη του ΕΛΑΜ αποδοκιμάστηκαν από μέλη του Unite Cyprus Now. 

Δείτε πιο κάτω την στιγμή της έντασης με το ΕΛΑΜ. Το ΕΛΑΜ, ωστόσο, παρέμεινε στην εκδήλωση και τα πνεύματα ηρέμισαν λίγη ώρα αργότερα.

Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, η εκδήλωση σημαδεύτηκε με νέα ένταση με τους ίδιους πρωταγωνιστές, μέλη του ΕΛΑΜ και του Unite Cyprus. Μέλη του ΕΛΑΜ άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα ως απάντηση. Η εκδήλωση αμαυρώθηκε με συμπλοκές μεταξύ μελών του ΕΛΑΜ και του Unite Cyprus.

Τα συνθήματα και οι μικροσυμπλοκές συνεχίστηκαν και λίγο μετά τις 19.00 τα πνεύματα ηρέμισαν εντελώς. 

Σε δηλώσεις του έξω απ' το Προεδρικό, ο κ.Γαλανός πρόκειται για "εκδήλωση και όχι διαμαρτυρία. Εκδήλωση κατά του εποικισμού". Ο κ.Γαλανός ανέφερε ότι "η υστεροφημία σας Πρόεδρε βασίζεται στην λύση του Κυπριακού". 

Την εκδήλωση στηρίζουν η Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας «Κύπρος 74», ο Δήμος Μόρφου, το ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, η ΕΔΕΚ , η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος.

Την στήριξή της στην συγκέντρωση εξέφρασε την Παρασκευή, με ανακοίνωσή της, και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ).

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ανθρώποι κάθε ηλικίας με πλακάτ στο χέρι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. 

Δείτε φωτογραφίες από τον χώρο του Προεδρικού. 

Keywords
Τυχαία Θέματα