Βρετανός ΥΠΑΜ: Η κατοχή της Ουκρανίας θα είναι «πολύ δύσκολη» για Ρωσία

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα έρθουν αντιμέτωπες με μία «μεγάλη πρόκληση» εφόσον καταφέρουν να μπουν στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις, καθώς τόσο Ουκρανοί στρατιώτες όσο και πολίτες θα επιχειρήσουν να τους απωθήσουν «με κάθε διαθέσιμο μέσο».

Μιλώντας στο BBC, στο πλαίσιο πρωινών συνεντεύξεων, ο κ. Γουάλας εξήγησε ότι το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα περιλαμβάνει την περικύκλωση μεγάλων αστικών κέντρων και βομβαρδισμό τους «αδιακρίτως».

Στη συνέχεια, κινούνται κατά των κατοίκων που ελπίζουν ότι θα έχουν σπασμένο ηθικό και θα έχουν εξουθενωθεί.

Ωστόσο, σημείωσε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, το γεωγραφικό μέγεθος της Ουκρανίας και ο μεγάλος πληθυσμός των 44 εκατομμυρίων θα καθιστούσε μία ρωσική κατοχή της χώρας, που είναι η κατάληξη αυτού του δόγματος, «πολύ δύσκολη».

Παρατήρησε δε ότι τα ιστορικά παραδείγματα της ρωσικής εμπειρίας στην Τσετσενία, της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν και της Δύσης στο Ιράκ δείχνουν ότι «τότε είναι που οι πραγματικές απώλειες αρχίζουν να συσσωρεύονται».

«Η εισβολή σε μία χώρα με χρήση υπερτέρου δύναμης είναι ένα πράγμα, αλλά το να επιβάλεις κατοχή σε έναν πληθυσμό 44 εκατομμυρίων, που δεν σε θέλουν στη χώρα τους, είναι κάτι πολύ διαφορετικό», παρατήρησε ο κ. Γουάλας.

Επανέλαβε ότι με βάση το ρωσικό δόγμα θα πρέπει να περιμένουμε πιο σκληρές και πιο αδιάκριτες επιθέσεις.

Σε άλλες πρωινές συνεντεύξεις του ο κ. Γουάλας είπε ότι αν και στην Χερσώνα έχουν υπάρξει αναφορές για Ρώσους στρατιώτες στο κέντρο της πόλης, οι βρετανικές πληροφορίες λένε πως η πόλη δεν είναι ακόμα υπό ρωσικό έλεγχο.

Γενικότερα, είπε πως οι ρωσικές επιχειρήσεις βρίσκονται πολύ πίσω από τον σχεδιασμού του Κρεμλίνου, «όχι κατά ώρες, αλλά κατά μέρες».

Τόνισε επίσης ότι αν καταληφθούν οι μεγάλες πόλεις θα πρέπει ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή τα Ηνωμένα Έθνη, να απαιτήσουν την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή έξοδο των προσφύγων ή την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα