Βρετανικό κόμμα: Λύση Κυπριακού χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις

Στήριξη στη χωρίς εγγυήσεις επανένωση της Κύπρου από τους Πράσινους της Βρετανίας

Την υποστήριξή του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, χωρίς στρατεύματα και εγγυητές, εξέφρασε με δήλωσή του προς την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου το βρετανικό Κόμμα των Πρασίνων.

Στη δήλωση χαιρετίζεται αρχικά ο διορισμός της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ και εκφράζεται η υποστήριξη προς όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στην πρόκληση επίτευξης επιτυχών διαπραγματεύσεων

με στόχο μια ενωμένη Κύπρο με ειρηνικό μέλλον για όλους τους Κύπριους.

«Υποστηρίζουμε την επανένωση του νησιού ως ένα δικοινοτικό, ενιαίο κράτος που αντιπροσωπεύει όλες τις κοινότητες στην Κύπρο. Προτρέπουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία και να αναγνωρίσει τη σημασία αυτής της συγκεκριμένης ευκαιρίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, παράλληλα με την επαφή με τους ηγέτες αμφοτέρων των κοινοτήτων - εκείνων της Δημοκρατίας της Κύπρου και της τουρκοκυπριακής κοινότητας», αναφέρει η δήλωση των Πρασίνων.

Επισημαίνει ότι η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή της βρετανικής κυβέρνησης από άλλες διεθνείς προτεραιότητες, όπως η ανάγκη για επανένωση της Κύπρου.

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι με βάση τις αρχές της μη-βίας και της εναντίωσης στην αποικιοκρατία, το Κόμμα των Πρασίνων υποστηρίζει μία αποστρατικοποιημένη Κύπρο χωρίς ξένα στρατεύματα στο έδαφός της.

«Ως μέλος της ΕΕ μια ενωμένη Κύπρος δεν θα χρειαζόταν ένα σύστημα εγγυητριών δυνάμεων, που είναι μία ξεπερασμένη σύλληψη και η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει δημοσίως την κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης», τονίζεται.

Δηλώνεται επίσης ότι «σε αναγνώριση του ότι μόνο η Δημοκρατία της Κύπρου είναι αυτή τη στιγμή μέλος της ΕΕ, το Κόμμα των Πρασίνων αναγνωρίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι το καλύτερο πεδίο εντός του οποίου μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Κύπρου». Συμπληρώνεται ότι «ο ρόλος των εγγυητριών δυνάμεων, Τουρκίας, Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει να τερματιστεί».

Οι Πράσινοι εκφράζουν επίσης τη στήριξή τους στο δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων και στην ανάγκη εύρεσης ουσιωδών θεραπειών για τους εκτοπισμένους.

Προτρέπουν επίσης τη διεθνή κοινότητα, ιδίως τις χώρες που επωφελούνται από την εργασία των απόδημων Κυπρίων, να αναλογιστούν πώς μπορούν επίσης να στηρίξουν τη διαδικασία και να προσφέρουν αποζημιώσεις για εκείνους που έχουν χάσει γη.

«Αποζημίωση μέσω οικονομικής στήριξης και επένδυση στην ειρήνη αντί στρατιωτικών λύσεων πιστεύουμε ότι θα ήταν μία δίκαιη προσέγγιση από τη διεθνή κοινότητα», σημειώνεται στη δήλωση.

Τέλος, το βρετανικό κόμμα υπενθυμίζει την πρόταση των Ευρωπαίων Πρασίνων να χαρακτηριστεί η Αμμόχωστος πρότυπη πόλη υπό την επίβλεψη της ΕΕ, έως ότου εφαρμοστεί μία συνολική λύση του Κυπριακού. Σημειώνεται ότι μία τέτοια πρόταση μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με τη συναίνεση αμφοτέρων των κοινοτήτων στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα