Βρετανία: Ψηφοφορία στη Βουλή για επιθέσεις στη Συρία

Την απόφασή του να ζητήσει από τους Βρετανούς βουλευτές να δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη βρετανικών αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη μετά από συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του αρχηγού των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν

να επιτρέψει στους βουλευτές του κόμματός του ψήφο κατά συνείδηση.

Εν μέσω φημών για απειλή μαζικών παραιτήσεων των από το σκιώδες υπουργικό του συμβούλιο, ο κ. Κόρμπιν αποφάσισε ότι ο κάθε βουλευτής θα είναι ελεύθερος να ψηφίσει κατά πώς ο ίδιο θεωρεί σωστό, ενώ ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την πρόταση του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Κάμερον είχε δηλώσει ότι θα φέρει την πρόταση για επέκταση των επιθέσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους πέρα από το Ιράκ και στη Συρία μόνο αν ήταν βέβαιος για το αποτέλεσμα. Υπολογίζεται ότι από 60 έως ίσως και 100 βουλευτές των Εργατικών θα μπορούσαν να συνταχθούν με την πρόταση του Πρωθυπουργού. Τόσο ο κ. Κάμερον όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ο κ. Κόρμπιν ζήτησε με επιστολή του από τον Ντέιβιντ Κάμερον της όποιας ψηφοφορίας να προηγηθεί διήμερη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, λόγω της «εξαιρετικά σύνθετης κατάστασης», αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τον Πρωθυπουργό.

Νωρίτερα, έρευνα που διενεργήθηκε από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος είχε δείξει ότι το 75% των μελών και οπαδών του κόμματος τάσσεται κατά των επιθέσεων στη Συρία, το 13% τις υποστηρίζει και το 11% είναι αναποφάσιστο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα