Βρετανία: Πρώην υπάλληλος του Post Office υποψήφια κατά ηγέτη των Φιλελεύθερων

Η Ιβόν Τρέισι, πρώην υπάλληλος των βρετανικών Ταχυδρομείων (Post Office) που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου των εκατοντάδων άδικων διώξεων υπαλλήλων για κλοπή, θα υπερασπισθεί τους συναδέλφους της κατεβαίνοντας στις επόμενες βουλευτές εκλογές υποψήφια κατά του Εντ Ντέιβι, του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, της τρίτης πολιτικής δύναμης στην Βρετανία.

Η αγανάκτηση βρίσκεται και πάλι στα ύψη στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την μετάδοση στις αρχές του Ιανουαρίου

σειράς αφιερωμένης στο σκάνδαλο και ο Εντ Ντέιβιντ βρίσκεται στο στόχαστρο, αφού κατά την περίοδο 2010-2012 ήταν υφυπουργός αρμόδιος για την εποπτεία του Post Office.

Το 2010, είχε αρνηθεί να συναντήσει πρώην στέλεχος των βρετανικών Ταχυδρομείων, εκ των πρωταγωνιστών της καταγγελίας του σκανδάλου.

Σήμερα, ο πρώην υφυπουργός υπερασπίζεται τον εαυτό του λέγοντας ότι αξιωματούχοι του Post Office του είπαν ψέματα για την υπόθεση του λογισμικού Horizon, που πλέον έχει αποδειχθεί ότι ήταν υπεύθυνο για τα λογιστικά σφάλματα για τα οποία κατηγορήθηκαν, διώχθηκαν και καταδικάσθηκαν εκατοντάδες στελέχη των βρετανικών Ταχυδρομείων.

«Λυπάμαι πολύ που μου είπαν ψέματα για το θέμα», είπε ο Εντ Ντέιβι δηλώνοντας «συντετριμμένος» που εξαπατήθηκε τόσο.

Αλλά, κατά την γνώμη της Ιβόν Τρέισι, «είναι ακατανόητο» ότι ο Εντ Ντέιβι, ο οποίος συναντήθηκε τελικά με στελέχη των βρετανικών Ταχυδρομείων, δεν διαπίστωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, πράγμα που θα έκανε αν είχε εξετάσει τα γεγονότα σοβαρά.

«Λέει ότι του είπαν ψέματα. Για μένα αυτό δεν αρκεί», δηλώνει η 68χρονη Ιβόν Τρέισι. «Ας δούμε τις ερωτήσεις που έθεσε και τις απαντήσεις που έλαβε για να πει ότι δεν υπήρχε πρόβλημα».

«Κάνε κάτι»

Κατά την περίοδο 1999-2015, περισσότεροι από 700 διευθυντές ταχυδρομικών γραφείων καταδικάστηκαν αδίκως για κλοπή ή πλαστογράφηση λογαριασμών εξαιτίας προβλημάτων στο λογισμικό.

Ζωές καταστράφηκαν, ορισμένοι φυλακίστηκαν, πολλοί χρεοκόπησαν. Τέσσερις αυτοκτόνησαν.

Η μετάδοση στις αρχές του Ιανουαρίου της σειράς «Mr Bates vs The Post Office», που περιγράφει την εξέλιξη του σκανδάλου, συγκλόνισε την βρετανική κοινή γνώμη.

Εξόργισε σε τέτοιο σημείο την Ιβόν Τρέισι, πρώην στέλεχος ταχυδρομικού γραφείου στο Λονδίνο, που δεν μπορούσε να κοιμηθεί.

«Ξυπνούσα συνεχώς τον σύζυγό μου και στο τέλος μου είπε: "ΟΚ, τότε κάνε κάτι».

«Αυτό δεν το κάνω για να γίνω πολιτικό στέλεχος, διότι δεν είμαι πολιτικό στέλεχος, αλλά για να παραμείνει το θέμα στο προσκήνιο και για να συνεχίσει μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους ανθρώπους», λέει.

Από την ώρα που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να είναι υποψήφια στην εκλογική περιφέρεια του Εντ Ντέιβι, η Ιβόν Τρέισι έχει κατακλυσθεί από μηνύματα υποστήριξης και προσφορές για βοήθεια στην προεκλογική της εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν εντός του 2024.

«Το μήνυμα που λαμβάνω είναι ότι πλέον κανείς δεν ακούει κανέναν. Με ευχαριστούν που μιλάω για τους καθημερινούς ανθρώπους. Οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται γι' αυτούς και είναι πολύ εξοργισμένοι».

Απώλεια εμπιστοσύνης

Ο Πάτρικ Σπένς, ο παραγωγός της σειράς, δήλωσε ότι έχει την αίσθηση ότι το «Mr Bates vs The Post Office» άγγιξε το αίσθημα οργής των ανθρώπων που αισθάνονται ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολιτικοί δεν τους ακούν.

«Είδαν σε ποιο σημείο οι άνθρωποι υπέφεραν, είδαν ότι σε κανέναν δεν επιρρίφθηκαν ευθύνες, ότι κανείς δεν διώχθηκε και πιστεύουν ότι είναι σκανδαλώδες...Η χώρα είπε "μέχρι εδώ"».

Δημόσια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, κυρίως για να διαπιστωθεί ποιος στην Fujitsu, στην οποία ανήκει το λογισμικό, αλλά και στο Post Office γνώριζε ότι το Horizon ήταν ελαττωματικό την ώρα που οι υπεύθυνοι των ταχυδρομικών γραφείων σύρονταν στα δικαστήρια.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα δικαστικά λάθη που γνώρισε ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο και υποσχέθηκε νόμο για την ταχεία αθώωση και αποζημίωση των ταχυδρομικών που κατηγορήθηκαν αδίκως.

Οσο για την Ιβόν Τρέισι, παραμένει αποφασισμένη, όσο τρομακτικό και αν είναι αυτό, να αντιμετωπίσει τον Εντ Ντέιβι, ο οποίος εκλέγεται συνεχώς βουλευτής από το 1997. «Είναι μανίκι. Είναι τρομακτικό. Αλλά τα πράγματα πρέπει ν' αλλάξουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα