Βραζιλία:Συναγερμός λόγω του ιού Ζήκα που παραμορφώνει βρέφη

Συναγερμός στη Βραζιλία για ιό που παραμορφώνει βρέφη.

Συγκεκριμένα, ο ιός ονομάζεται «Ζήκα» και μεταδίδεται από κουνούπια τα οποία έχουν προκαλέσει μια από τις πιο ανησυχητικές υγειονομικές κρίσεις που έχουν «κτυπήσει» την Βραζιλία.

Οι επιστήμονες, επισημαίνουν πως πρόκειται για βλάβη του εγκεφάλου, κατά την οποία τα βρέφη γεννιούνται με μικρή κεφαλή κάνοντας έτσι χιλιάδες έγκυες γυναίκες να βρίσκονται σε πανικό.

Ο συναγερμός ξεκίνησε από την τεράστια αύξηση μωρών με «μικροκεφαλία», μια σπάνια και ανίατη πάθηση κατά την οποία τα κεφάλια τους είναι ασυνήθιστα μικρά.

Αξιωματούχοι

της Βραζιλίας έχουν καταγράψει τουλάχιστον 2.782 περιπτώσεις του τρέχοντος έτους, συγκριτικά με το 2014 όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 147.

Πάνω από 40 βρέφη έχουν πεθάνει πρόσφατα ενώ κάποιοι από τους ερευνητές προειδοποιούν ότι η ασθένεια θα εξαπλωθεί τους επόμενους μήνες διπλασιάζοντας έτσι τον κίνδυνο θανάτου.

Ωστόσο, μικροβιολόγοι θέλουν να κάνουν περεταίρω εξετάσεις έτσι ώστε να αποδείξουν την άμεση σύνδεση του ιού με την εγκεφαλική βλάβη.

Ο ιός εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στις πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες να είναι προσεκτικές και να αποφύγουν τα τσιμπήματα κουνουπιών με το να φοράνε μακρύ παντελόνι, μακριά μανίκια και να διαμένουν σε τόπους που έχουν κλιματιστικά.

ΠΗΓΗ: NY Times

Keywords
Τυχαία Θέματα