Γρηγόρης Κάστανος: «Η επιτυχία χρειάζεται θυσίες»

Πριν συμπληρώσει τα 17 του χρόνια μετακόμισε στην Ιταλία και φιλοδοξεί να φορέσει τη φανέλα της Γιουβέντους στο Καμπιονάτο.

Ο Γρηγόρης Κάστανος μετά από δύο χρόνια θητείας στις ομάδες Παίδων της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου U-13 και U-15 αντίστοιχα, πήρε μετεγγραφή στην Γιουβέντους με πρώτο σταθμό την ομάδα U-17 του Ιταλικού συλλόγου.

Εκεί αγωνίστηκε μόνο για ένα εξάμηνο και παρά το γεγονός ότι ηλικιακά είχε δικαίωμα να συνεχίσει στην ομάδα U-17 πήρε προαγωγή για τους Νέους U-19 με εξαιρετικές προοπτικές, λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη τη μέχρι τώρα διαδρομή του

στην Ιταλία.

Ο νεαρός διεθνής μας τώρα αγωνίζεται με τα χρώματα της Γιουβέντους στο Campionato Nazionale Primavera, δηλαδή της ομάδας που αποτελεί ουσιαστικά τον προθάλαμο της ομάδας ανδρών.

Η Γιουβέντους μετά από 13 αγωνιστικές δράσης προηγείται στην κατάταξη με 31 βαθμούς και ακολουθεί η Virtus Entella με 30 βαθμούς. Το Πρωτάθλημα διεξάγεται σε τρεις γύρους και ο Κάστανος καταθέτει στην ιστοσελίδα της ΚΟΠ τη δική του εμπειρία:

«Η οργάνωση του είναι εφάμιλλη με τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και με τον έντονο συναγωνισμό οι ομάδες που συμμετέχουν έχουν ασφαλώς την καλύτερη εικόνα για την αξιολόγηση του δυναμικού τους. Οι αγώνες γίνονται σε διαφορετικές ημέρες και έτσι έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε και τους αγώνες που δίνουν οι ομάδες ανδρών.

Οι ομάδες δουλεύουν 100% επαγγελματικά και στη Γιουβέντους το ίδιο γίνεται και σε όλες τις μικρότερες ηλικιακά ομάδες. Η συμμετοχή σε ένα τέτοιο επαγγελματικό πρόγραμμα και με την εμπειρία των συνεχόμενων αγώνων σε ψηλό επίπεδο βοηθά τα μέγιστα και ελπίζω όταν έρθει η ώρα να καταφέρω να ανανεώσω το συμβόλαιο μου με τη Γιουβέντους.

Είμαι σε ένα πολύ μεγάλο σύλλογο με παγκόσμιο εκτόπισμα και όνειρο μου είναι να αγωνιστώ μαζί με τη Γιουβέντους και στο ψηλότερο επίπεδο».

Ο Γρηγόρης αγωνίστηκε επίσης με τη Γιουβέντους στη διοργάνωση UEFA Youth League 2015 – 2016 και συγκεκριμένα στον τέταρτο όμιλο μαζί με την Μάν. Σίτι, τη Σεβίλη και την Γκλάντμπαχ.

Είχε συμμετοχή σε πέντε από τους έξι αγώνες και πέτυχε τρία τέρματα, τα δύο από αυτά στον αγώνα (2-1) εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι που τερμάτισε πρώτη στον όμιλο.

Ο νεαρότερος διεθνής
Ο Κάστανος κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική μας τον Μάρτιο του 2015 και έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε αγώνα της Εθνικής Ανδρών σε ηλικία 17 χρόνων (30/01/1998).

Πιο πριν αγωνίστηκε στην Εθνική Παίδων U-15 και Εθνική Παίδων U-17 ενώ συμμετοχή είχε και σε δύο πρόσφατους αγώνες της Εθνικής Ελπίδων αλλά μετά την κλήση του στην Εθνική Ανδρών.

Συγκεκριμένα αγωνίστηκε εναντίον της Τουρκίας στην Κύπρο και στο εκτός έδρας 2-2 με τη Λευκορωσία όπου η Εθνική Ελπίδων πήρε τον πρώτο της βαθμό στον όμιλο.

«Είναι γεγονός ότι η κλήση στην Εθνική Ανδρών ήρθε σε μια σημαντική περίοδο της καριέρας μου. Με τη συμμετοχή μου στις αποστολές της Εθνικής μας κέρδισα πάρα πολλά και πάνω από όλα περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Η εμπειρία της συμμετοχής σε αποστολές της Εθνικής Ανδρών είναι τεράστια και προσπάθεια μου μέσα από τη σκληρή δουλειά θα είναι η καθιέρωση.

Η παρουσία στο ανώτερο Εθνικό επίπεδο αναγνωρίζεται σε ψηλότερο βαθμό και το έζησα από την αντιμετώπιση μου στο περιβάλλον της Γιουβέντους», επισημαίνει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της ΚΟΠ ο Κάστανος.

Σχολιάζοντας την πορεία της Εθνικής μας στην προκριματική φάση του EURO 2016 και τη συνέχεια ο Κάστανος αναφέρει:

«Η διαδρομή της προκριματικής φάσης έδειξε πως η Εθνική μας βελτιώθηκε και το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία αγωνιστική διεκδικούσαμε την τρίτη θέση αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση. Έγινε πολύ καλή δουλειά και θα μπορούσαμε για το κάτι παραπάνω.

Το γεγονός επίσης ότι ο κόσμος αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια είναι πολύ μεγάλο κέρδος και πρέπει να προσπαθήσουμε να τον κρατήσουμε κοντά μας και στην επόμενη διοργάνωση.

Η κλήρωση της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 μας έφερε σε δύσκολο όμιλο όμως η προσπάθεια για το καλύτερο πρέπει να είναι πάντοτε στους βασικούς μας στόχους».

Ταλέντα και προοπτικές
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι συνεχίζει την καριέρα του στο εξωτερικό ο Γρηγόρης με τη θητεία του και στις μικρότερες Εθνικές μας ομάδες έχει άποψη για το ταλέντο που υπάρχει στις αναπτυξιακές ηλικίες και τονίζει:

«Στην Κύπρο υπάρχουν αρκετά αξιόλογα ταλέντα στις μικρές ηλικίες. Δυστυχώς όμως μέσα από την πορεία τους ο αριθμός περιορίζεται και είναι κρίμα για τους ίδιους αλλά και το ποδόσφαιρο μας. Πρέπει να δουλέψουν περισσότερο, χωρίς θυσίες κανένας δεν επιτυγχάνει τίποτα και απλά σε βάθος χρόνου το κάθε χαμένο ταλέντο αναπολεί τι έχασε…

Κανένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής δεν χάνεται, αν δουλέψει σκληρά. Κανένας δεν θα αδικήσει κάποιον που αξίζει. Το ποδόσφαιρο με τη σημερινή του μορφή είναι χώρος με πολλές ευκαιρίες και στο τέλος ο καθένας έχει την ευκαιρία να πάρει ότι αξίζει.

Όπως είπα και πιο πριν χρειάζονται μεγάλες θυσίες και ο κάθε ταλαντούχος ποδοσφαιριστής να επικεντρώνεται στο κομμάτι της δικής του δουλειάς για να πετύχει στο στόχο του».

Ο Κάστανος πέραν της Γιουβέντους, παρακολουθεί παιχνίδια από όλα τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και ιδιαίτερα της Μπαρτσελόνα και αναφέρει γενικότερα:

«Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και μόνο με ομαδικότητα καθιερώνεσαι στην κορυφή. Οι μεγάλες ομάδες μπορεί να καθοδηγούνται από μεγάλους ποδοσφαιριστές όμως δεν κρίνεται η πορεία τους από ένα ποδοσφαιριστή γιατί ούτε ο Μέσι ούτε ο Ρονάλντο μπορούν να κερδίζουν μόνοι τους όλα τα παιχνίδια.

Στο τέλος της ημέρας επικρατεί η ομαδικότητα. Μου αρέσει το στυλ του παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα, είναι το μοντέλο του ποδοσφαίρου που ο κάθε οπαδός του ποδοσφαίρου απολαμβάνει.

Η Γιουβέντους είναι ασφαλώς τεράστιο όνομα. Πέρασε και άσχημες στιγμές όμως επέστρεψε δυναμικά και συγκαταλέγεται στις ισχυρές ομάδες του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Φέτος μπορεί να μην είχε το αναμενόμενο ξεκίνημα όμως κάλυψε μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος και δικαιωματικά ελπίζει για επανάληψη της περσινής επιτυχίας με την κατάκτηση του τίτλου».

Keywords
Τυχαία Θέματα