Βραζιλία: "Νικητής" των εκλογών η ακροδεξία

Η κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία παύθηκε το 2016 από το Κογκρέσο της Βραζιλίας, δεν κατάφερε την Κυριακή να εκλεγεί γερουσιάστρια στην Πολιτεία Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά).

Η Ρουσέφ, υποψήφια του Κόμματος Εργαζομένων (PT), κατέλαβε την τέταρτη θέση, με το 15,06% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, με το 97% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Η τελευταία δημοσκόπηση που είχε δημοσιευθεί μία ημέρα πριν από τις εκλογές

και είχε διενεργηθεί από το ινστιτούτο Ibope έφερε την πρώην πρόεδρο να κατατάσσεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου.

Για πολλούς αναλυτές, πρόκειται για πανωλεθρία, ένα «σκληρό χτύπημα» από πολιτική σκοπιά για την πρώην αρχηγό του κράτους, η οποία σαρώθηκε από το κύμα των ψήφων «εναντίον του PT», από μέρους εκείνων που προσάπτουν στο κόμμα του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα την ευθύνη για τα σκάνδαλα διαφθοράς και στη Ρουσέφ κακοδιαχείριση της οικονομίας.

Αυτό το κύμα μεταφράστηκε στο καθαρό προβάδισμα που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου (46%) έναντι του υποψήφιου του PT, του Φερνάντου Αντάτζι (29%).

Η Ρουσέφ, η διάδοχος του Λούλα στην προεδρία, ανέλαβε την εξουσία το 2010. Επανεξελέγη οριακά το 2014, πριν παυθεί από το Κογκρέσο το 2016, μετά τη δίκη της για παραποίηση των στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα, με φόντο τη βαθιά οικονομική κρίση και τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς.

Οι Βραζιλιάνοι κλήθηκαν στις κάλπες την Κυριακή για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά και για να αναδείξουν τους κυβερνήτες και τα μέλη των κοινοβουλίων των 27 Πολιτειών, τα μέλη της κάτω Βουλής και τα δύο τρίτα των μελών της Γερουσίας.

Δύο γιοι του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου εκλέγονται με χαρακτηριστική άνεση στο Κογκρέσο

Ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή στη Βραζιλία, είδε τον έναν από τους γιους του, τον Εντουάρντου, να εκλέγεται βουλευτής με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της χώρας, ενώ ο πρωτότοκος γιος του, ο Φλάβιου, κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση μια έδρα στη Γερουσία.

Ο Εντουάρντου Μπολσονάρου, 34 ετών, επανεξελέγη βουλευτής συντρίβοντας το απόλυτο ρεκόρ ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, με πάνω από 1,8 εκατομμύρια πολίτες να τον αναδεικνύουν αντιπρόσωπο της Πολιτείας Σαν Πάουλου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένας άλλος πολιτικός της άκρας δεξιάς, ο Ενέας Καρνέιρου, γιατρός με φανταχτερά γούστα και μακριά γενειάδα, που απεβίωσε το 2007. Είχε συγκεντρώσει 1,5 εκατ. ψήφους το 2002.

Ο Φλάβιου Μπολσονάρου, 37 ετών, κέρδισε με άνεση μία από τις δύο έδρες γερουσιαστών του Ρίο ντε Ζανέιρο με πάνω από 4 εκατ. ψήφους.

Ο δευτερότοκος γιος, ο Κάρλους Μπολσονάρου, 35 ετών, είχε αναδειχθεί το 2000 ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο, στα 17 του χρόνια, αξίωμα στο οποίο συνεχίζει να βρίσκεται.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς Φερνάντου Αντάτζι, έχει συνολικά πέντε παιδιά, τέσσερις γιους και μια κόρη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βραζιλία, Νικητήςampquot,vrazilia, nikitisampquot