Βραβείο Ζαχάρωφ:Το Ευρωκοινοβούλιο τιμά αγωνίστριες κατά ΙΚ

“Κατάφερα να δραπετεύσω ώστε να μπορέσω να δώσω φωνή στα θύματα”, είπε σε ένα κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Λαμίγια Χατζι Μπασάρ, που μαζί με την Νάντια Μουράντ βραβεύτηκαν σήμερα με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης. Τα δύο κορίτσια τιμήθηκαν ως αγωνίστριες κατά του Ισλαμικού Κράτους και της γενοκτονίας που έχει εξαπολύσει κατά των Γεζίντι.

Η Λαμίγια Χατζι Μπασάρ, στην ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, διηγήθηκε τις τρομερές δοκιμασίες που πέρασε στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους,

τους αλλεπάλληλους βιασμούς της ακόμα και στα χέρια γιατρών, και το πώς παραμορφώθηκε από έκρηξη νάρκης προσπαθώντας να ξεφύγει.

“Το ΙΚ με πούλησε τέσσερις φορές”, είπε και αναφέρθηκε στην απόδρασή της, η οποία δεν ήταν επιτυχημένη και για τις δύο φίλες της που σκοτώθηκαν από νάρκη. “Ξεφύγαμε με την παιδική μου φίλη και ένα κορίτσι 9 χρονών που επίσης βίαζαν αλλά πριν φτάσουμε σε ασφαλή περιοχή, η φίλη μου πάτησε νάρκη. Εξερράγη και το τελευταίο που θυμάμαι είναι οι κραυγές τους, το χειρότερο πράγμα που έχω ακούσει ποτέ”, είπε.

Η Λαμίγια εξέφρασε την πεποίθηση πως κατάφερε να δραπετεύσει, ώστε να μπορέσει να δώσει φωνή στα θύματα. “Το Ζαχάρωφ μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω και γι’ αυτό αποφάσισα να γίνω η φωνή εκείνων που δεν μπορούν να μιλήσουν”, είπε, σημειώνοντας ότι “περισσότερες από 3.500 γυναίκες και παιδιά κρατούνται όμηροι και σκλάβοι του ΙΚ και κάθε μέρα πεθαίνουν χίλιες φορές”.

Στη σημερινή τελετή συμμετείχε και ο μικρός αδερφός της Λαμίγια, τον οποίο η ίδια συνάντησε για πρώτη φορά μόλις χθες μετά από 18 μήνες που πέρασε ο ίδιος σε κέντρο μεταναστών.

Από την πλευρά της, η Νάντια Μουράντ μίλησε για την ημέρα που το ΙΚ την απήγαγε και δολοφόνησε τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς της. “Το ΙΚ και οι εξτρεμιστές εισέβαλαν στις 3 Αυγούστου με σκοπό να εξαφανίσουν την κοινότητα των Γεζίντι και μας έδωσαν μια επιλογή: Ισλάμ ή θάνατος”, είπε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που διαπράττει το ΙΚ είναι γενοκτονία, “γενοκτονία φόνου και γενοκτονία σκλαβιάς”.

Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών ζωνών στο Ιράκ για τους Γεζίντι και άλλες μειονότητες καθώς, όπως επεσήμανε, το μισό εκατομμύριο των Γεζίντι είναι τα τελευταία μέλη αυτής της κοινότητας στη Μέση Ανατολή. “Βλέπουμε την Ευρώπη ως σύμβολο ανθρωπιάς και η Ευρώπη σήμερα, το επιβεβαιώνει αυτό. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει πρότυπο για τον κόσμο και για τη συνύπαρξη των λαών και των πολιτισμών”, είπε η Νάντια Μουράντ.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια της τελετής είπε πως τα δύο κορίτσια υπέφεραν ασύλληπτες θηριωδίες, επέζησαν της αιχμαλωσίας τους, και ζουν τώρα εξόριστες. “Ξεπέρασαν πόνο και φόβο και τώρα έχουν βρει καταφύγιο και προστασία στην Ευρώπη. Και η Νάντια Μουράντ και η Λαμίγια Χατζι Μπασάρ μάχονται για όσους δεν έχουν ξεφύγει, για τη δικαιοσύνη και κατά της ατιμωρησίας”, είπε.

Τόνισε ακόμη πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οφείλει να ερευνήσει τα εγκλήματα που διέπραξε το ΙΚ και υπενθύμισε ότι η Ευρώπη έχει καθήκον να προστατεύσει όσους διώκονται, ενώ μίλησε και για ντροπή που μερικές φορές η δημοκρατική κοινότητα που ζει σε πιο ευημερούσες περιοχές του κόσμου αρνείται να τους προσφέρει προστασία.

Όσον αφορά την ιστορία των δύο κοριτσιών, τον Αύγουστο του 2014, το ΙΚ δολοφόνησε όλους τους άνδρες του χωριού Kocho, στην περιοχή Sinjar του Ιράκ, τόπο καταγωγής της Νάντια Μουράντ και Λαμίγια Χατζι Μπασάρ. Μετά τη σφαγή αυτή, το ΙΚ προχώρησε στην υποδούλωση γυναικών και παιδιών. Όλες οι γυναίκες, μεταξύ αυτών η Χατζί Μπασάρ, η Μουράντ και οι αδελφές τους, απήχθησαν και αγοράστηκαν και πουλήθηκαν επανειλημμένα ως σκλάβες του σεξ.

Η Νάντια Μουράντ κατάφερε να δραπετεύσει από το Ισλαμικό Κράτος το Νοέμβριο του 2014, ενώ η Χατζί Μπασάρ την ακολούθησε τον Απρίλιο του 2016 με τη βοήθεια της οικογένειάς της που πλήρωσε διακινητές της περιοχής για το σκοπό αυτό.

Τα δύο κορίτσια ζουν σήμερα στη Γερμανία και δραστηριοποιούνται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η αρχαιότατη κοινότητα των Γεζίντι, ενώ συνεχίζουν να βοηθούν γυναίκες και παιδιά που έπεσαν θύματα δουλείας και θηριωδιών από το IΚ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρέτισε και τους άλλους δύο φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάρωφ, τον Τούρκο δημοσιογράφο Καν Ντουντάρ και τον πρώην πρόεδρος της βουλής των Τατάρων της Κριμαίας Μουσταφά Τζεμιλέφ. Ζήτησε επίσης από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας να απελευθερώσουν άμεσα τον περσινό νικητή του Βραβείου Ζαχάρωφ, Ραϊφ Μπανταουϊ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα