ΠΟΒΕΚ για απεργία ΟΣΥΠΑ: Ας προβληματιστεί το Υπ.Μεταφορών

Η ΠΟΒΕΚ με επιστολή της προς τον Υπουργό Μεταφορών σε σχέση με την απεργία των λεωφορείων ΟΣΥΠΑ Πάφου, αναφέρει ότι πρέπει επειγόντως το Υπουργείο και κατ’ επέκταση το κράτος να προβληματιστεί σοβαρά επί της σύμβασης ανάθεσης την οποία έχει υπογράψει με τους αναδόχους και να πάψει το κράτος να είναι αναγκασμένο να είναι εμπλεκόμενο επί καθημερινής βάσεως στις επαγγελματικές δραστηριότητες των φορέων αυτών.

Δεν επιτρέπεται,

σημειώνει, το κράτος να παίζει το ρόλο του μεταφορέα αλλά μόνο το ρόλο του ελεγκτή μεταφορών, πρέπει δηλαδή να επανέλθει η σύμβαση όπως προνοούσε στα αρχικά στάδια για τον καθορισμό κόμιστρου ανά χιλιόμετρο και όχι κόστος ανά χιλιόμετρο.

Η ΠΟΒΕΚ υποβάλλει αυτή την πρόταση γιατί με τη συμφωνία κόμιστρου ανά χιλιόμετρο ο κάθε φορέας θα κάνει τους χειρισμούς του για να μπορεί να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες προς το κράτος.

“Αυτό σημαίνει ότι θα απαλλαγεί το κράτος από τον καθημερινό έλεγχο της λειτουργίας των φορέων αυτών και θα μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας να δραστηριοποιείται με βάση τα ποσά τα οποία θα πηγάζουν από τα χιλιόμετρα που θα διανύει η κάθε εταιρεία και όχι να προβληματίζεται ο κάθε φορέας κατά πόσο θα πρέπει να πράξει κάτι την δεδομένη στιγμή και εάν πρέπει, αφού υπάρχει ο κίνδυνος με το σύστημα αυτό ότι μπορεί ο φορέας της να εξοικονομήσει, να του αφαιρεθούν από αυτά που θα πάρει από το κράτος”, σημειώνει.

Επισημαίνει ότι απαραιτήτως πρέπει να δοθεί στους φορείς και το εύλογο επιχειρηματικό κέρδος “πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει από μέρους του κράτους”.

Με αφορμή την ύπαρξη του γραφείου ελέγχου στο Υπουργείο και τη μορφή των καθηκόντων που της έχουν ανατεθεί, αναφέρεται, δημιουργείται ανασταλτικός παράγοντας και εμπόδιο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κάθε φορέα. Γι’ αυτό η ΠΟΒΕΚ εισηγείται να αλλάξει ο ρόλος και φιλοσοφία του γραφείου και αντί να ελέγχει σε σχέση με κόστος ανά χιλιόμετρο να ελέγχει εάν εκτελούν τα καθήκοντα που πηγάζουν μέσα από τη σύμβαση.

“Δικαιολογημένα η εταιρεία ΟΣΥΠΑ κάνει τις ενέργειες που κάνει αφού θεωρητικά μόνο είναι ο εργοδότης των επαγγελματιών υπαλλήλων της, ουσιαστικά είναι το κράτος που ελέγχει, πληρώνει και ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας του κάθε φορέα, έτσι όταν ο χρόνος καλύψει τις ανάγκες είναι το κράτος που θα καταβάλει τα ποσά που θα χρειαστούν να καλυφθούν τα ελλείμματα”, σημειώνεται.

Αυτή η διαδικασία, συνεχίζει η επιστολή της ΠΟΒΕΚ προς τον Υπουργό Μεταφορών, έχει και τα συνεπακόλουθα, δηλαδή κάθε τρεις και λίγο καλείται το κράτος να πληρώσει εκείνα που πιστεύει ότι με τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα τα έχει γλυτώσει.

“Οφείλει το κράτος κύριε Υπουργέ”, σημειώνεται, “έναντι των φορέων αυτών που είναι δημιούργημα του αλλά και έναντι στους ανυποψίαστους πολίτες που πληρώνουν ουσιαστικά την νύφη με ταλαιπωρίες και οικονομικό κόστος να λύσει μια και καλή το πρόβλημα αυτό”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα