Πάρκιγκ χωρίς άδεια οικοδομής&παράνομα βενζινάδικα σε Δήμους

Κόλαφος είναι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου και αφορά τη λειτουργία των Δήμων.
Πέραν των ταξιδιών που αρκετοί Δήμοι φόρτωναν στον προϋπολογισμό των Δήμων και των λοιπών κακώς εχόντων, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εντοπίζει παρανομίες και ατασθαλίες και σε ό,τι έχει να κάνει με τους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης αλλά και με τα βενζινάδικα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στους Δήμους Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Στροβόλου λειτουργούν ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης, χωρίς να εξασφαλίσουν άδεια οικοδομής και άδεια λειτουργίας,

χωρίς να καταβάλουν στους Δήμους τα τέλη που προνοούν οι περί Τροχαίας Δημοτικοί Κανονισμοί και χωρίς να εξασφαλίσουν την έγκριση των Δήμων για το ύψος των δικαιωμάτων στάθμευσης που εισπράττουν.

Όπως πληροφορείται η Ελεγκτική Υπηρεσία, η Ένωση Δήμων ετοίμασε στις 28.3.2007, ύστερα από παράκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών στα πλαίσια εξέτασης σχετικής Πρότασης Νόμου, τροποποίηση του άρθρου 88(1)(β) του περί Δήμων Νόμου (Ρύθμισις τροχαίας κινήσεως), καθώς και προσχέδιο ενιαίων Δημοτικών Κανονισμών για χώρους στάθμευσης που θα ισχύουν σε όλους τους Δήμους, τα οποία υποβλήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Τα πιο πάνω νομοθετήματα, σημειώνει ο Ελεγκτής, δεν προωθήθηκαν για έγκριση, λόγω κυρίως γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι στους εν λόγω Κανονισμούς δεν είναι νομικά επιτρεπτό να τεθεί πλαίσιο τιμών χρέωσης από τους Δήμους για τους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης. Εν όψει των πιο πάνω, εισηγηθήκαμε όπως, μέχρι την έγκριση των ενιαίων Δημοτικών Κανονισμών για χώρους στάθμευσης, οι Δήμοι εφαρμόζουν τους υφιστάμενους Κανονισμούς, εκτός από τον Κανονισμό που προνοεί ότι τα δικαιώματα στάθμευσης στους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης καθορίζονται προηγουμένως από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Βενζινάδικα χωρίς άδεια

Αναφορικά με τα βενζινάδικα, σύμφωνα με στοιχεία που μας δόθηκαν από τους Δήμους, στα όρια 30 Δήμων λειτουργούσαν στις 31.12.2015 συνολικά 210 πρατήρια πετρελαιοειδών, από τα οποία τα 66 λειτουργούσαν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας, όπως προνοείται στο άρθρο 4(1) του περί Ρυθμίσεως Πρατηρίων Πετρελαιοειδών Νόμου, καθότι δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι για άλλα 11 πρατήρια εκδόθηκε αντικανονικά άδεια λειτουργίας, χωρίς να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας.

Όπως σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, παρατηρήθηκε ότι εναντίον των ιδιοκτητών των πρατηρίων πετρελαιοειδών δεν λαμβάνονται πάντοτε μέτρα, ενώ σύμφωνα με επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ημερ. 5.3.2007, προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, η λειτουργία πρατηρίων πετρελαιοειδών, χωρίς την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας, συνιστά, με βάση το άρθρο 11 του περί Ρυθμίσεως Πρατηρίων Πετρελαιοειδών Νόμου, ποινικό αδίκημα και υποδεικνύεται όπως οι περιπτώσεις αυτές καταγγελθούν στην Αστυνομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα