Βουλή: Νομοσχέδιο κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Νομοσχέδιο, που προνοεί τη δημιουργία Συμβουλίου, το οποίο θα παρακολουθεί αλλά και θα συντονίζει τις δράσεις της εθνικής στρατηγικής για τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών και την παιδική πορνογραφία, παρουσίασε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, τη Δευτέρα, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία της Επιτροπής η Πρόεδρος της Στέλλα Κυριακίδου, την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση προχωρεί με την κατ` άρθρον εξέταση του νομοσχεδίου με στόχο να προχωρήσει για ψήφιση στην Ολομέλεια το συντομότερο δυνατόν. Στη κατ` άρθρον συζήτηση θα παρευρεθεί και η Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η εθνική στρατηγική που έχει ετοιμαστεί δεν αποτελείται μόνο από μια θεωρητική προσέγγιση αλλά περιλαμβάνει μέτρα και δράσεις που «πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος».

Εξήγησε ότι το νομοσχέδιο προνοεί για τη δημιουργία σώματος για την εφαρμογή και την παρακολούθηση της υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής.

Οποιαδήποτε στρατηγική και να έχει ετοιμαστεί, σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου, αν δεν υπάρχει το αρμόδιο σώμα, το οποίο να μπορεί να παρακολουθεί την υλοποίησή της, αλλά και να παρεμβαίνει έτσι ώστε αν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία να αντανακλούν τα εκάστοτε πραγματικά δεδομένα να λαμβάνονται, δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Υπενθύμισε ακόμη ότι στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής έχει ήδη ληφθεί απόφαση και για τη δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού.

Το νομοσχέδιο αυτό, εξήγησε, έχει ως στόχο να γίνουν δύο σώματα, το ένα είναι η επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας, Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Πρόσθεσε ότι εγκαθιδρύεται επίσης το Συμβούλιο Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής. Έχει, είπε, την ευθύνη και το συντονισμό όλων των αναγκαίων ενεργειών για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της εκμετάλλευσης παιδιών και παιδικής πορνογραφίας.

Το Συμβούλιο, συνέχισε η Υπουργός, όπως αναλύεται στο νομοσχέδιο που έχουμε μπροστά μας αποτελείται από τον Πρόεδρο, ο οποίος διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, και 8 μέλη. Τα πέντε προέρχονται από κρατικές αρχές και τα τρία προέρχονται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες αναπτύσσουν δραστηριότητες στα πεδία που αφορούν την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.

Η στρατηγική αφορά την τριετία 2016 – 2019, είπε, προσθέτοντας ότι η στρατηγική δεν είναι ένα θέμα που σταματάει. Θα πρέπει, επισήμανε η κ. Αιμιλιανίδου, να εμπλουτίζεται, να διαφοροποιείται και να αυξάνονται οι δράσεις ανάλογα με τα δεδομένα που υπάρχουν σε κάθε στάδιο. Ήδη, είπε, αρκετά μέτρα υλοποιούνται.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό το ότι έχει ετοιμαστεί αυτή νομοθεσία, η οποία στόχο έχει τη δημιουργία Συμβουλίου ώστε να υπάρχει η σωστή εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών».

Είπε επίσης ότι «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα στη σωστή αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος που αφορά τα παιδιά μας». Έδωσε το ιστορικό της προσπάθειας που ξεκίνησε από την εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε», την αλλαγή της νομοθεσίας τον Ιούνιο 2014, της κύρωσης της Σύμβασης του Λανζαρότε, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούνιο 2015. Ακολούθησε η απόφαση σε επίπεδο Υπουργικού να καταρτιστεί εθνική επιτροπή ορίστηκε Υπουργική Επιτροπή Δικαιοσύνης, Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας και Παιδείας, ο διορισμός της Αναστασίας Παπαδοπούλου ως Συμβούλου της Επιτροπής και η ετοιμασία της εθνικής στρατηγικής.

«Εδώ και δεκαετίες είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα εγκλήματα που αφορούν τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών μας αλλά είναι η πρώτη φορά που έχουμε επιτέλους μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Όσον αφορά την πρόληψη, είπε, «ήδη ξεκίνησαν και τρέχουν προγράμματα μέσα από τα σχολεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την έγκαιρη και σωστή διάγνωση και στήριξη των θυμάτων και των οικογενειών τους».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι έχει αλλάξει η νομοθεσία, ώστε οι ποινές να είναι πιο αυστηρές αλλά και να επιτρέπουν την ποινικοποίηση άλλων μορφών σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης παιδιών.

«Για να λειτουργήσει και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα υλοποίησης της στρατηγικής επιβάλλεται να συζητήσουμε και να ψηφιστεί το συντομότερο αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο στόχο έχει να βοηθήσει ώστε να υπάρχει μια σωστή λειτουργία και επίβλεψη της στρατηγικής, δημιουργώντας ένα Συμβούλιο το οποίο θα έχει την ευθύνη εφαρμογής», είπε η κ. Κυριακίδου.

Σημείωσε την ίδια ώρα ότι το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών δεν είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά αντίθετα χρειάζεται μακροχρόνια αντιμετώπιση και πολλές και συντονισμένες προσπάθειες.

«Είναι ένα τεράστιο βήμα, τουλάχιστον για κάποιους από εμάς που είμαστε στο χώρο κάποιες δεκαετίες και ξέραμε τα προβλήματα που υπάρχουν επιτέλους βλέπουμε να γίνεται όχι μόνο μια στρατηγική που μιλά θεωρητικά για το πρόβλημα, αλλά που καθορίζει και δράσεις, οι οποίες ήδη άρχισαν να υλοποιούνται στην αστυνομία, τα σχολεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με εκπαιδεύσεις.

«Στην πρώτη συζήτηση διαπιστώνουμε ότι το νομοσχέδιο είναι γενικό», ανέφερε από την πλευρά της στις δηλώσεις της η Βουλευτής ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά. «Θεωρούμε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα που να συμβάλλουν και στην παρακολούθηση της εθνικής στρατηγικής», πρόσθεσε.

«Οι κανονισμοί λειτουργίας που παραπέμπουν την διαμόρφωση και την έγκρισή τους από μέρους του Συμβουλίου θα μπορούσαν να περιληφθούν μαζί με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί τώρα», είπε.

Θέμα υπάρχει σύμφωνα με την κ. Κουκουμά και αναφορικά με την την οικονομική στήριξη. «Ο προϋπολογισμός που υπάρχει είναι €30.000 για φέτος οπότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορέσει πραγματικά, και την επόμενη εβδομάδα να το ψηφίσουμε, να ανταποκριθεί σε αυτά που χρειάζεται», ανέφερε. Σε ερώτηση αναφορικά με το τι καλύπτει το ποσό αυτό απάντησε ότι αντιλαμβάνομαι ότι αφορούν λειτουργικά, γραμματειακά και άλλα. Ζήτημα εξάλλου εγείρεται για την κ. Κουκουμά επίσης το πώς θα χρησιμοποιούνται τα χρήματα που θα δίνονται από διάφορες εισφορές.

Επίσης, ανέφερε, δεν ξεκαθαρίζεται ποιες είναι οι δημόσιες υπηρεσίες που θα αποτελούν το Συμβούλιο εφαρμογής της στρατηγικής.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα